Spørsmål om uregelmessig syklus

Jeg og samboeren min har prøvd å bli gravide i 10 måneder. Jeg sluttet på p-piller da vi begynte å prøve, og syklusen min har vært uregelmessig siden da. Den kan variere fra 31 til 65 dager. Er det normalt, og hva gjør vi? Bør vi vente de 12 månedene før vi søker hjelp for å sjekke status?

Svar

Jeg synes ikke at du skal vente et år. Uregelmessig syklus kan komme av flere årsaker, som undervekt, overvekt og stress. Noen er genetisk disponert, som gjennom PCOS som gjør at hormonene er i ubalanse. Du har åpenbart et problem med tilstrekkelig antall eggløsninger og bør få hjelp med det. Såkalt enkel stimulering med Femar (Letrozol) eller Pergotime (clomifencitrat) kan være en god løsning kombinert med ultralydoppfølging av eggutviklingen, samt eggløsningssprøyte når eggsekken er 17-20 mm. Da vil du rimelig sikkert få eggløsning innen 24-36 timer, og deretter vet dere hva dere har å gjøre!

Spørsmål om eggløsningstester og mange positive utslag

Jeg og min partner har forsøkt å bli gravide i 6 måneder. Jeg får positive utslag eggløsningstesten i flere dager etter hverandre når jeg begynner å måle på den tiende syklusdagen. Jeg kan vel ikke ha mer enn en eggløsning? Og hvorfor blir vi ikke gravid?

Svar

Noen kvinner har det vi kaller ustabil LH. Det betyr at eggløsninghormonet topper seg flere ganger gjennom syklusen, før selve eggløsningen egentlig skal skje. Om egget som utvikler seg utsettes for eggløsningshormon mens det ennå ikke er modent, kan det bli skadet og ikke være i stand til å gå i eggløsning eller bli normalt befruktet. Det finnes effektive medikamenter for å kontrollere LH-hormonet, men de brukes bare i forbindelse med IVF-behandling.

Spørsmål om tidspunkt for eggløsning

Nå har jeg målt eggløsningstest i 12 dager fra mensen starter, men jeg har aldri fått positiv eggløsningstest. Syklusen min er 30 dager. Hva kan være feil?

Svar

Dersom du har en syklus på 30 dager må du huske på at selve eggløsningen normalt skjer 12 dager før neste mens, i en 30 dagers syklus betyr det på syklusdag 18. Eggløsningstesten vil da slå ut på syklusdag 16. Det hender at syklusene kan variere på noen dager, og det er helt normalt, for eksempel i ditt tilfelle mellom 28 – 32 dager. Positiv EL test vil da også variere fra dag 14 til dag 18. Dersom du starter å måle fra dag 14 bør du få med deg EL-toppen uansett. Hvis dere er sammen på dag 14, 16 og 18 bør forholdene ligge vel til rette for befruktning av egget som kommer.

Skrevet av Terje Sørdal

Artikler du kanskje liker

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Oligoasthenoteratozoospermia

Diagnose: dårlig sædkvalitet

Leger bruker ofte veldig rare ord og uttrykk når diagnoser skal stilles og tilstander beskrives. For mannen i gata er det ofte klin umulig å skjønne hva som er greia, og noen ganger vil man heller ikke spørre. Enten fordi man ikke vil virke uvitende (ja,…

Last inn flere saker