Spørsmål:
Jeg har fått påvist PCO/PCOS hos gynekolog. Dette ble mistenkt grunnet menstruasjon hver 5-6 uke og hårvekst på ben & litt veiviser på mage. Det ble tatt en blodprøve som bekreftet dette. Da jeg var på ultralyd fortalte gynekologen meg at jeg ikke hadde typisk «PCO-eggstokker», hun sa ingenting om cyster. Vi har prøvd i ca 6 mnd nå og ingenting er skjedd.. jeg er fryktelig redd jeg aldri kan bli gravid. Alle rundt meg blir det for tiden og det er så fryktelig vondt.

Finnes det muligheter for oss med PCO? Jeg må kanskje ty til surrogati. Jeg leser utallige innlegg av folk som aldri får barn med denne sykdommen. Jeg kjenner jeg ikke makter å vente 10-15(!) år med prøving. Det er så sårt og vondt alt dette. Jeg håper ikke alt håp er ute, enda.

(Spørsmålet er forkortet)

 

Svar:
PCOS er manglende eller ufullstendig modning av egg/eggposer. Veldig mange kvinner er i denne diagnose gruppen (kanskje så mange som 20%). Når en har sjeldne eggløsninger får en utsettende uregelmessige blødninger. PCOS er også hovedårsak til uteblitt graviditet (uten eggløsning; ingen graviditet).

Heldigvis er den gruppen noe av det lettere å hjelpe. Mange blir tilslutt gravid selv eller de får hjelp med enkle hormonstimuleringer. Noen er vanskeligere og da gjør man IVF.

Din samboer er muligens litt optimistisk. Du har forsøkt å bli gravid i ca 6 mndr. I din alder (23 år) skal man da ha blitt gravid hvis alt er normalt. Jeg ville oppsøkt fertilitetsspesialist og tatt en samtale om hva som passer deg best.

Vi undersøker alltid mannen. Det ville være dumt å stimulere deg og så viser det seg senere at han har redusert sædkvalitet.

Metformin kan hjelpe, avhenger av sannsynligheten for at det kan foreligge insulinresistens eller ikke.

Slapp av, der er hjelp å få. Husk de fleste med PCOS får barn!

Svaret er gitt av Jon Hausken, medisinsk ansvarlig ved Klinikk Hausken

Trykk her for å lese mer om Klinikk Hausken

 

Høy BMI påvirker fertiliteten både hos mann og kvinne.

Hos menn er det sett sammenheng med økt BMI og redusert sædkvalitet. Hos kvinner vil økt BMI først og fremst forverre et modningsproblem, også kalt PCOS.

En ser også økt antall svangerskapsykdommer med økende BMI. Dette er grunnen til at mange klinikker har en øvre BMI grense for å tilby behandling.

En ønsker at kvinnen (og mannen) reduserer vekten før behandling starter, nettopp fordi at det gir positive og gunstige effekter.

Det er nok forskjeller fra klinikk til klinikk. Mange private klinikker har en øvre BMI grense på 35.

En må imidlertid legge til individuelle vurderinger og ikke kun BMI som et tall. Hvis det ikke er noen andre risikofaktorer (hos kvinnen selv + familiehistorien) så kan en tilby behandling også ved høyere BMI.

Svaret er gitt av Jon Hausken, medisinsk ansvarlig ved Klinikk Hausken

Trykk her for å lese mer om Klinikk Hausken

Symptomene er veldig ulike fra kvinne til kvinne, men er satt sammen av disse:

Hudforandringer:

 • Man kan få fet hud med kviser
 • Man kan få mørkere hud rundt armhuler og bryst

Utvikling av maskuline trekk:

 • Minsket bryststørrelse
 • Mørkere stemme
 • Større klitoris
 • Mer kroppshår
 • Mindre hår på hodet
 • Forandringer i menstruasjonssyklus:
 • Uteblivelse av menstruasjonen
 • Uregelmessige sykluser (hyppighet og kraftighet)

Vektforandringer:

 • Vektøkning (hos ca 60%)
 • Økt omkrets rundt mage
 • Høyt blodtrykk
 • Høyt kolesterol

Hormonforandringer:

 • Uregelmessighet av kvinnelige kjønnshormoner
 • Økt nivå av mannlige hormoner (som kvinnen har fra før bare i mindre grad)

Andre forandringer:

 • Trøtthet
 • Underernæring (selv om det kan se motsatt ut) fordi glucose blir lagret som fett i stedet for å bli gjort tilgjengelig for andre funksjoner i kroppen.

Hormoner styrer normal utvikling av egg i eggstokkene hver menstruasjonssyklus. PCOS gir en ubalanse av hormoner i kroppen. Det gjør at kvinnen kan få en uregelmessighet i menstruasjonssyklusen, hudproblemer, små ”cyster” i eggstokkene, problemer med å bli gravid med mer. I stedet for at folliklene i eggstokkene modnes og utvikler egg, vil ikke eggene modnes hos kvinner med PCOS. Vi skriver ”cyster” i anførselstegn fordi det kun er snakk om follikler som ikke har sprukket, men som hoper seg opp i eggstokkene og kan lage klumper.

PCOS står for Polycystic Ovarian Syndrome, og ble først beskrevet av Stein og Leventhal i 1935. PCOS er en av de aller vanligste endokrine sykdommene hos kvinner i fertil alder. Endokrinologi er læren om hormoner. Hormoner er kroppens postbud, som sender beskjeder fra en del av kroppen til en annen.

PCOS er en kjent hormonell lidelse hos kvinner

PCOS står for Poly (mange) Cystiske (væskefylte blærer) Ovarie (eggstokk) Syndrom (samling av symptomer). Det betyr først og fremst at eggstokkene til kvinner som har PCOS inneholder mange egg som er halvmodne, altså på vei til å bli modne. Det høres jo kanskje bra ut, men problemet er at ingen av disse halvmodne eggene blir helt modne! Det er ingen egg som blir det ene utvalgte- som trekkes ut i livets lotteri for å løsne fra eggstokken og falle inn i egglederen for befruktning. Og, ja- da er det ikke bare-bare å bli gravid.

Dersom man KUN har slike kranglete eggstokker, uten andre symptomer, kalles lidelsen PCO. Den siste S’en kommer inn når kvinnen også har en rekke andre symptomer i tillegg. Mange har for eksempel en noe stor kropp, lite hår på hodet, mye hår på resten av kroppen, uren hud, forstyrrelser i insulin-balansen osv. MEN- forskere og leger over hele verden som jobber med denne lidelsen har sammen kommet frem til noen punkter som være til stede for å gi diagnosen PCOS:

 • forhøyede verdier av mannlige kjønnshormoner
 • defekt eggstokkfunksjon
 • samt ha ekskludert muligheten for at årsaken til symptomene er andre sykdommer. (F.eks. konsekvens av økt nivå av mannlige kjønnshormoner eller tilsvarende sykdommer.)

Polycystisk ovariesyndrom er et utbredt syndrom, og er den vanligste hormonelle lidelsen blant kvinner mellom 18-40 år. Mellom 5-10% av alle kvinner har lidelsen, og blant de som opplever infertilitet har nesten 30% PCOS.

Les mer om PCOS i denne artikkelen.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg