Under eggløsningen vil den modne follikkelen revne og egget faller ut. Restene fra follikkelen kalles corpus luteum. Granulosaceller omringer egget inne i follikkelen, og når egget løsner vil disse cellene fylles med sekret og fett og kalles da luteinceller.

De tre dagene som følger etter en eggløsning bruker egget til å reise nedover egglederen og til livmoren. Luteincellene produserer hormonet progesteron og østrogen. Kroppens hviletemperatur (BBT) øker som et resultat av progesteronproduksjonen.

For at kvinnen skal bli gravid må egget befruktes på veien til livmoren. Egget vil da normalt feste seg på innsiden av livmoren og morkaken vil utvikle seg fra eggets festepunkt. Dersom befruktningen ikke skjer vil egget løses opp og, sammen med nedbrytningen av den modne livmorlinningen, fraktes ut av kvinnen i form av en blødning som kalles menstruasjon.

Corpus luteum vil også skrumpe inn og brytes ned. Men dersom egget blir befruktet vil corpus luteum respondere på hormonet human chorionic gonadotrophin (hCG) og vokse seg større. Corpus luteum vil produsere flere hormoner frem til morkaken blir stor nok til å overta denne hormonproduksjonen. Dersom Corpus luteum ikke blir værende helt til det befruktede egget er festet til livmorveggen og begynner å produsere hCG, vil man normalt ikke bli gravid.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Eneggede tvillinger kan ha hver sin morkake, dele morkake, eller til og med dele kropp (siamesiske), avhengig av når egget deler seg og når eggene fester seg i livmorveggen. Jo tidligere embryoet deler seg i to identiske deler, desto færre komplikasjoner vil sannsynligvis skje.

Altså hvis embryoet deler seg tidlig, vil de to nye identiske embryoene sannsynligvis feste seg på to forskjellige steder i livmorveggen. Da vil hver tvilling ha hver sin morkake, og får den næringen den trenger for å vokse. Ting er minst komplisert.

Hvis embryoet deler seg litt senere, vil det muligens ha rukket å feste seg i livmorveggen først. Da vil det bli utviklet én morkake, og begge tvillingene må dele på denne. Det kan skje helt ukomplisert, men det kan også være at en tvilling får mye mer næring enn den andre.

Hvis embryoet deler seg svært sent, vil det muligens ikke skje helt fullt, og det er mulighet for at enkelte kroppsdeler deles mellom tvillingene. Dette kalles siamesiske tvillinger. Ofte kan man operere tvillingene fra hverandre etter fødsel, men det er ingen tvil om at dette er kompliserte operasjoner hvor ingen er like.

Heldigvis følges tvillingsvangerskap alltid godt opp i Norge, så vi er heldige som bor her!

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Normalt løsner det ett egg fra en av eggstokkene hver syklus. Men det kan også løsne flere egg. Er det for eksempel to befruktede egg som fester seg, vil to morkaker utvikles, og kvinnen er gravid med toeggede tvillinger. Eneggede tvillinger utvikler seg fra ett egg og er genetiske kloner.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Jenter har allerede 3 mnd før de blir født 6 millioner egg i eggstokkene sine. Ved pubertetsalder har dette antallet sunket til rundt 400 000. 1% av disse mistes ved eggløsning mens 99% forsvinner ved at de brytes ned før eggløsning.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Damer går til gynekolog, menn går til androlog. Andrologen er spesialist på mannlige sykdommer og helse.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Det varierer veldig fra mann til mann og fra utløsning til utløsning. Som regel kommer det ut rundt 100-400 millioner sædceller hver gang en mann ejakulerer.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Sædceller er spesialceller som kun har til hensikt å befrukte egget hos kvinnen. De er kroppens minste celler, bare 0,05 millimeter lange, og inneholder 23 kromosomer (andre kroppsceller inneholder 46). Sædcellen har hode som inneholder cellekjernen med DNA (arvestoff). Dette hodet er dekket av et akrosom. Den mellomste delen (mellom hodet og halen) inneholder mitokondrier. Mitokondrier er energifabrikkene i cellene, og dette kommer godt med når sædcellene skal ut på svømmetur. Sædcellene har en lang hale (flagellum) som gjør at de kan svømme.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol