Spørsmål:
Jeg har fått påvist PCO/PCOS hos gynekolog. Dette ble mistenkt grunnet menstruasjon hver 5-6 uke og hårvekst på ben & litt veiviser på mage. Det ble tatt en blodprøve som bekreftet dette. Da jeg var på ultralyd fortalte gynekologen meg at jeg ikke hadde typisk «PCO-eggstokker», hun sa ingenting om cyster. Vi har prøvd i ca 6 mnd nå og ingenting er skjedd.. jeg er fryktelig redd jeg aldri kan bli gravid. Alle rundt meg blir det for tiden og det er så fryktelig vondt.

Finnes det muligheter for oss med PCO? Jeg må kanskje ty til surrogati. Jeg leser utallige innlegg av folk som aldri får barn med denne sykdommen. Jeg kjenner jeg ikke makter å vente 10-15(!) år med prøving. Det er så sårt og vondt alt dette. Jeg håper ikke alt håp er ute, enda.

(Spørsmålet er forkortet)

 

Svar:
PCOS er manglende eller ufullstendig modning av egg/eggposer. Veldig mange kvinner er i denne diagnose gruppen (kanskje så mange som 20%). Når en har sjeldne eggløsninger får en utsettende uregelmessige blødninger. PCOS er også hovedårsak til uteblitt graviditet (uten eggløsning; ingen graviditet).

Heldigvis er den gruppen noe av det lettere å hjelpe. Mange blir tilslutt gravid selv eller de får hjelp med enkle hormonstimuleringer. Noen er vanskeligere og da gjør man IVF.

Din samboer er muligens litt optimistisk. Du har forsøkt å bli gravid i ca 6 mndr. I din alder (23 år) skal man da ha blitt gravid hvis alt er normalt. Jeg ville oppsøkt fertilitetsspesialist og tatt en samtale om hva som passer deg best.

Vi undersøker alltid mannen. Det ville være dumt å stimulere deg og så viser det seg senere at han har redusert sædkvalitet.

Metformin kan hjelpe, avhenger av sannsynligheten for at det kan foreligge insulinresistens eller ikke.

Slapp av, der er hjelp å få. Husk de fleste med PCOS får barn!

Svaret er gitt av Jon Hausken, medisinsk ansvarlig ved Klinikk Hausken

Trykk her for å lese mer om Klinikk Hausken

 

Det kalles sekundær infertilitet når man ikke blir gravid eller ikke fullfører et svangerskap etter at man fra før har ett eller flere biologiske barn. Dette er et stadig økende problem.

På den ene siden er dere triste fordi dere ikke blir gravide igjen. På den andre siden er dere allerede foreldre til et barn. Dessuten må dere kanskje også tåle alle spørsmålene om når dere skal gi barnet deres søsken. Det er en tøff tid, så ta godt vare på hverandre.

Det er tre hovedårsaker til sekundær infertilitet. Den første, og desidert mest vanlige, er kvinnens alder. Fruktbarheten synker sakte fra 30-årsalderen og stadig raskere fra 35- årsalderen. Du kan gå til en gynekolog og gjøre en Antral Follicle Count (AFC) (eller follikkeltelling på norsk) for å se hvordan det står til med eggreservene dine.

Den andre hovedårsaken er blokkerte eggledere eller at egget ikke plukkes opp av egglederen når det løsner fra eggstokken. Da kan ikke sædceller og egg møtes, og det blir ingen graviditet. Du kan gå til en gynekolog og sjekke passasjen gjennom egglederne ved bruk av kontrastvæske og ultralyd.

Den tredje hovedårsaken er sædkvalitet og -kvantitet. Mannens fertilitet endres også over tid, og en sædanalyse kan gi svar på om årsaken til den sekundære infertiliteten ligger hos mannen. Dette bør sjekkes tidlig i utredningsforløpet.

Det er viktig å ikke vente for lenge med å oppsøke hjelp når man opplever sekundær infertilitet. Fertilitetsbehandlinger blir stadig bedre og med avanserte. Men det er viktig å komme igang siden tiden er infertilitetens verste fiende.

Fremgangsmåten ved behandling vil ofte være lik som ved primær infertilitet. Det fine med å få behandling er at dersom man får hentet ut 6 egg fra kvinnen vil man ha et halvt års produksjon av egg ute på en gang, og kan forsøke å befrukte alle på en gang. I naturlig syklus ville man ha brukt 6 måneder på å forsøke å befrukte seks egg.Tid spart.

Dersom dere ønsker en litt enklere variant for behandling kan inseminering være løsningen. Da vil kvinnen nok også bruke medisiner for å få eggløsning på et bestemt tidspunkt. Når kvinnen har eggløsning vil legen/gynekologen føre mannens sædceller inn i livmor eller helt inn i eggstokken. Slik økes sannsynligheten for befruktning siden sædcellene får kortere svømmevei.

Noen par vil finne en årsak til sin sekundære infertilitet, mens andre ikke finner noen bestemt årsak. Uansett om det finnes en tydelig utfordring eller ikke, kan det være greit å snakke med en fertilitetsspesialist. Det er ofte de enkle rådene og kontaktene som er de beste, og kanskje nettopp det som gjør at det løsner.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg

Det du opplever nå er svært svært vanlig. Veldig mange har så vidt startet å prøve før de rekker å bli stresset over at de ikke blir gravide med en gang. Det hjelper heller ikke at man må vente en hel måned før man vet om man faktisk er gravid eller ikke.

Det første tipset jeg vil gi deg er et som en pasient av meg hadde fått av sin venninne; Tenk over hvordan du vil huske tilbake på denne perioden av ditt liv hvor du forsøkte å bli gravid. Hva er viktig for deg? Hvordan vil du huske at det var?

Det andre tipset er å prøve å opprettholde det romantiske eller hyggelige med din partner. Planlegg å gjøre ting som er hyggelig for dere – gjerne hver uke. Du kan også gjøre det samme for din egen del. Kjenn etter hva du liker å gjøre og sett av tid til det.

Det tredje tipset er at du selv setter en dato for når du bestemmer deg for å gjøre noe, som å ta en prat med fastlegen, dersom ingenting har skjedd innen da. Det er rett og slett for din egen del å ha en liten strategi du kan bruke når tankene dukker opp (noe de vil gjøre).

Du kan også laste ned en gratis avspenning (ekstern side) her, som du kan bruke når tankene tar overhånd eller du kjenner at du stresser. Den kan hjelpe deg å stresse ned.

Lykke til!

Svaret er skrevet av Jorunn Krokeide og Johanne Tonga