Hvis man ikke har eggløsning kalles det anovulation og har man uregelmessige sykler kalles det oligovulation. Disse to årsakene utgjør en stor andel av kvinnelig infertilitet. Snakk med en gynekolog hvis din syklus er:

 • Kortere enn 21 dager
 • Lenger enn 36 dager
 • Sterkt varierende fra syklus til syklus

Uregelmessig syklus betyr at hormonene i kroppen ikke er helt balanserte. Slike hormonuregelmessigheter kan videre føre til andre problemer som mangel på cervical mucus, forandringer i endometrium (innsiden av livmoren), unormale nivåer av progesteron og en kortere luteal fase.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Under eggløsningen vil den modne follikkelen revne og egget faller ut. Restene fra follikkelen kalles corpus luteum. Granulosaceller omringer egget inne i follikkelen, og når egget løsner vil disse cellene fylles med sekret og fett og kalles da luteinceller.

De tre dagene som følger etter en eggløsning bruker egget til å reise nedover egglederen og til livmoren. Luteincellene produserer hormonet progesteron og østrogen. Kroppens hviletemperatur (BBT) øker som et resultat av progesteronproduksjonen.

For at kvinnen skal bli gravid må egget befruktes på veien til livmoren. Egget vil da normalt feste seg på innsiden av livmoren og morkaken vil utvikle seg fra eggets festepunkt. Dersom befruktningen ikke skjer vil egget løses opp og, sammen med nedbrytningen av den modne livmorlinningen, fraktes ut av kvinnen i form av en blødning som kalles menstruasjon.

Corpus luteum vil også skrumpe inn og brytes ned. Men dersom egget blir befruktet vil corpus luteum respondere på hormonet human chorionic gonadotrophin (hCG) og vokse seg større. Corpus luteum vil produsere flere hormoner frem til morkaken blir stor nok til å overta denne hormonproduksjonen. Dersom Corpus luteum ikke blir værende helt til det befruktede egget er festet til livmorveggen og begynner å produsere hCG, vil man normalt ikke bli gravid.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Som om det ikke er nok med PMS, kramper, hodepiner, magetrøbbel og humørsvingninger i løpet av en menstruasjonssyklus, finnes det kvinner som i tillegg har sterke smerter under eggløsning. Dette gjelder omtrent hver femte kvinne og kalles Mittelschmerz. Smerten forløper ofte som en vedvarende smerte som begynner med et skarpt stikk, men som ebber ut i et svakere ubehag i en eller to dager. Denne smerten kan oppstå på begge sider av magen, men det er mest utbredt å ha smerter på høyre side. I tillegg til smerte er det vanlig å tisse oftere.

Man tror det skyldes en liten blødning fra eggstokken som skjer ved eggløsning. Dette blodet tror man skaper en irritasjon i magen (bukveggen). Smertegraden er selvfølgelig avhengig av størrelse på blødning, mulighet for irritasjon i bukvegg, og generell smerteterskel hos kvinnen. Kvinner har god plass i magen, og den gode plassen mellom kvinnens eggstokk og hennes bukvegg kan skape irritasjon og smerter.

Ulike kvinner løser smerteproblemer på veldig ulike måter. Noen liker å gå en rask tur, andre liker å hvile på sofaen. Det kan hjelpe å drikke mye væske, ta en paracet eller ibux, og finne frem en varmeflaske. Hvis man ikke ønsker å bli gravid kan man bruke p-piller mot smertene. Ingen eggløsning- ingen eggløsningssmerter. Hvis smerten ikke går over etter to-tre dager bør man oppsøke lege. Det kan også skyldes faktorer som ikke har med din syklus å gjøre, slik som f.eks. blindtarmbetennelse (høyre side).

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Man sier ofte at kvinnens syklus består av fire faser:


1) Menstruasjonsfasen
Syklusens første dag er den dagen du begynner menstruasjonen, altså den første dagen du blør. Du får mensen fordi det egget som løsnet forrige gang ikke ble befruktet. Innsiden av livmoren (endometrium) ble myk, blodfylt og tykk for å forberede seg til å ta imot et befruktet egg. Da dette ikke skjedde renses livmoren, og endometriumvev og blod kommer ut som menstruasjon.

2) Follikulærfasen
Etter menstruasjonen kommer man inn i follikulærfasen. Egget modnes inne i follikkelen og østrogen produseres.

3) Eggløsningsfasen
Den viktige eggløsningen skjer nå. Egget løsner fra follikkelen og kommer ut i egglederen hvor den kan befruktes. Det er viktig at det er sædceller til stede i egglederen når egget løsner. Egget kan normalt befruktes i 12-48 timer etter eggløsning.

4) Lutealfasen
Tiden mellom eggløsningen og neste menstruasjon kalles lutealfasen. Gjennomsnittlig lengde på denne fasen er 14 dager og bør være minst 10 dager for å kunne bli gravid. En lang lutealfase er bra hvis du ønsker barn.

Det er hormonene som styrer syklusen hos kvinner. Derfor kan lengden variere relativt mye.

Hvilke hormoner er involvert i eggløsningen?

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Hormoner er kjemiske beskjeder som produseres av et organ i kroppen for å sende beskjed til et annet organ. Det kan sammenlignes med en postmann som gir fra seg et brev med instruksjoner til mottakeren. Mottakeren leser brevet og gjør slik som det står i brevet.

Det er (minst) 5 hormoner involvert i en eggløsningssyklus:

 1. Gonadotrophin-releasing hormone (GnRH) produseres av hypothalamus, en del i hjernen. Beskjeden sendes til hypofysen, en annen del av hjernen, med instruks om å produsere hormoner som kalles gonadotrophiner.
 2. Follicle stimulating hormone (FSH) er det ene av gonadotrophin-hormonene som produseres av hypofysen. FSH virker på eggstokkene.
 3. Luteinizing hormone (LH) er det andre av gonadotrophin-hormonene som produseres av hypofysen. LH virker også på eggstokkene.
 4. Østrogen er det viktigste kjønnshormonet hos kvinnen. Østrogen produseres av eggstokkene og virker på flere ulike organer i tillegg til kjønnsorganene.
 5. Progesteron er det andre kjønnshormonet hos kvinnen. Det produseres av eggstokkene og virker hovedsakelig på kjønnsorganene.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Det er flere metoder for å finne nøyaktig tidspunkt for eggløsning.  Men det er ofte flere tegn man kan se etter:

 • Forandring i konsistensen på slimet i livmorhalsen (Cervical mucus). Når du ikke har eggløsning vil cervical mucus være klissete, kremaktig eller totalt fraværende. Når eggløsning nærmer seg vil cervical mucus ha konsistens som ligner på rå eggehvite. Den vil også danne en lang tråd mellom pekefinger og tommel.

Les mer om livmorhalsslim og tegn på eggløsning her.

 • Mange kvinner merker en økt lyst rett før eggløsning.
 • Livmorhalsen vil i tiden rundt eggløsning være høyere opp, mykere og mer åpen enn når du ikke har eggløsning.
 • Noen kvinner opplever at brystene er spesielt ømme i tiden rundt eggløsning. Dette skyldes alle hormonene i kroppen som skal gjøre kroppen klar for en eventuell graviditet.
 • Smerter i området rundt eggstokkene
 • Forandring i basal kroppstemperatur (BBT), som er den laveste temperaturen kroppen din får i løpet av ett døgn.

Les mer om menstruasjonssyklus og eggløsningstidspunkt her.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Eggløsningen skjer ofte midt mellom to menstruasjoner, men dette er veldig individuelt både mellom ulike kvinner og/eller mellom sykluser hos én kvinne. Det er stor sannsynlighet for at du har eggløsning 12-16 dager før første dag av neste menstruasjon. Har man en regelmessig syklus på 30 dager vil man  med stor sannsynlighet ha eggløsning på dag 16 (30-14=16). Noen har en syklus på 18 dager mens andre kan ha så lange som 80 dagers sykluser. Med syklus menes tiden mellom første dag med blødning i en menstruasjon til første dag med blødning i neste menstruasjon.

Det er lurt å kjenne til egen eggløsningssyklus når man planlegger graviditet. Du kan enkelt bli kjent med din syklus ved å bruke eggløsningstester, som du kan kjøpe her.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Eneggede tvillinger kan ha hver sin morkake, dele morkake, eller til og med dele kropp (siamesiske), avhengig av når egget deler seg og når eggene fester seg i livmorveggen. Jo tidligere embryoet deler seg i to identiske deler, desto færre komplikasjoner vil sannsynligvis skje.

Altså hvis embryoet deler seg tidlig, vil de to nye identiske embryoene sannsynligvis feste seg på to forskjellige steder i livmorveggen. Da vil hver tvilling ha hver sin morkake, og får den næringen den trenger for å vokse. Ting er minst komplisert.

Hvis embryoet deler seg litt senere, vil det muligens ha rukket å feste seg i livmorveggen først. Da vil det bli utviklet én morkake, og begge tvillingene må dele på denne. Det kan skje helt ukomplisert, men det kan også være at en tvilling får mye mer næring enn den andre.

Hvis embryoet deler seg svært sent, vil det muligens ikke skje helt fullt, og det er mulighet for at enkelte kroppsdeler deles mellom tvillingene. Dette kalles siamesiske tvillinger. Ofte kan man operere tvillingene fra hverandre etter fødsel, men det er ingen tvil om at dette er kompliserte operasjoner hvor ingen er like.

Heldigvis følges tvillingsvangerskap alltid godt opp i Norge, så vi er heldige som bor her!

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Normalt løsner det ett egg fra en av eggstokkene hver syklus. Men det kan også løsne flere egg. Er det for eksempel to befruktede egg som fester seg, vil to morkaker utvikles, og kvinnen er gravid med toeggede tvillinger. Eneggede tvillinger utvikler seg fra ett egg og er genetiske kloner.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Jenter har allerede 3 mnd før de blir født 6 millioner egg i eggstokkene sine. Ved pubertetsalder har dette antallet sunket til rundt 400 000. 1% av disse mistes ved eggløsning mens 99% forsvinner ved at de brytes ned før eggløsning.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol