Du har 20-25% sjanse til å bli gravid dersom du har eggløsning, han har nok bevegelige sædceller, dere har hatt samleie i løpet av tiden rundt eggløsning, dine eggledere er åpne, og du er under 35 år gammel.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Verdens helseorganisasjon har i mange år (siden 1999) sagt at en mann bør ha 2 milliliter sæd og 20 millioner sædceller per milliliter for å være fertil. Dette kravet gikk i 2010 ned til 1,5 ml og 15 millioner sædceller per ml.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Sædcellene svømmer i gjennomsnitt ca 3mm i minuttet. Dette er veldig varierende mellom menn og mellom sædceller hos én mann. En sædcelle slår med halen mer enn 1000 ganger for å svømme 1,25 cm. Sædcellene bruker fra 5 minutter til 30 minutter for å komme seg til egget. Sædcellene har muligheten til å bevege seg så langt fordi de får hjelp av kontraksjoner i kroppen hos kvinnen.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Det varierer veldig fra mann til mann og fra utløsning til utløsning. Som regel kommer det ut rundt 100-400 millioner sædceller hver gang en mann ejakulerer.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Høy BMI påvirker fertiliteten både hos mann og kvinne.

Hos menn er det sett sammenheng med økt BMI og redusert sædkvalitet. Hos kvinner vil økt BMI først og fremst forverre et modningsproblem, også kalt PCOS.

En ser også økt antall svangerskapsykdommer med økende BMI. Dette er grunnen til at mange klinikker har en øvre BMI grense for å tilby behandling.

En ønsker at kvinnen (og mannen) reduserer vekten før behandling starter, nettopp fordi at det gir positive og gunstige effekter.

Det er nok forskjeller fra klinikk til klinikk. Mange private klinikker har en øvre BMI grense på 35.

En må imidlertid legge til individuelle vurderinger og ikke kun BMI som et tall. Hvis det ikke er noen andre risikofaktorer (hos kvinnen selv + familiehistorien) så kan en tilby behandling også ved høyere BMI.

Svaret er gitt av Jon Hausken, medisinsk ansvarlig ved Klinikk Hausken

Trykk her for å lese mer om Klinikk Hausken

I tiden rundt eggløsning opplever mange kvinner at de produserer mer sekret/slim i underlivet. Dette slimet kalles på fint Cervical Mucus (CM). Cervical betyr livmorhals og Mucus betyr slim.

CM er kroppens måte å forberede seg på befruktning. Til vanlig har kvinnen lav pH i underlivet, men fordi sædcellene trives best i høy pH, produseres CM akkurat i den tiden det er mulighet for befruktning. CM har nemlig høy pH nettopp for å hjelpe sædcellene på vei mot egget!

Dersom du opplever å ha lite CM anbefaler vi at du bruker sædvennlig glidemiddel, for eksempel Prefert. Dette er et glidemiddel som er designet for å ligne CM.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg

Det er overraskende mange ting som skal klaffe, men heldigvis trenger man ofte ikke å tenke så nøye over det.

Det er mange ganger bare ett punkt du trenger å tenke på:

 1. Du må ha sex med din partner.

Ja, du er kanskje oppgitt over den åpenbare informasjonen her, men tenk over det! Du må ha samleie med din partner for å lage barn. Dette er spesielt et bra tips til alle som opplever at det å få søsken til sitt barn tar tid. Eller til alle med en partner som reiser mye i jobben. Sett av tid til hverandre.

Så går vi litt grundigere til verks:

 1. Sædceller må komme fra mannen til egglederen til kvinnen, der befruktningen skjer.
 2. Eggløsning må skje, og eggcellen må fanges opp av egglederen for å møte sædcellene.
 3. Eggcellen og sædcellen må komme sammen.
 4. Det befruktede egget må feste seg i livmorveggen.

Biologien ser på graviditeten som en bonus når alt annet i kroppen er på stell. Derfor er det viktig å legge til rette for en graviditet. Planlegger du å bli gravid bør kroppens behov for aktivitet, hvile, næring og trivsel være dekket. Kroppen er en stor fabrikk med en logistikk du ikke trodde var mulig, med sjefer som holder medarbeidersamtaler hele tiden, og hvor arbeiderne gjør sitt aller aller beste for deg!

Du henger med enda? Bra- for her kommer alle de spennende detaljene:

 1. Hormon-nivåene hos kvinnen må være i balanse slik at egg modnes, og minst ett egg løsner ved eggløsning.
 2. Egget som løsner må være av god kvalitet, og det må falle inn i egglederen.
 3. I egglederen må det finnes sædceller som tar i mot egget.
 4. Sædcellene må bli hyperaktive i nærheten av egget, og tuppen på hodet til sædcellene må sende ut de riktige beskjedene for å bli godkjent av egget.
 5. Egget må slippe inn en sædcelle og stenge ute de andre som prøver seg.
 6. DNA fra egg- og sædcelle skal pakkes opp, mikses, leses og kopieres.
 7. Det befruktede egget må begynne å dele seg riktig. Først i 2- så i 4, 8, 16, 32 osv.
 8. Det befruktede egget må bevege seg mot livmoren mens det deler seg.
 9. Veggen inne i livmoren må være klar til å ta imot det befruktede egget. Den skal være myk og tykk, og skille ut de riktige signalstoffene til det befruktede egget.
 10. Det befruktede egget må feste seg i livmorveggen.
 11. Morkaken skal vokse fra dette festepunktet, og hormoner skal hele tiden produseres i riktige mengder.
 12. Beskjeder som sendes fra morkake og foster til kroppen er nye, og kroppen må skjønne at det ikke er inntrengere, men en naturlig prosess som er satt i gang.

Les mer om dette i artikkelen Eggcelle + Sædcelle = Baby

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg

 Spørsmål om tidspunkt for eggløsning

Nå har jeg målt eggløsningstest i 12 dager fra mensen starter, men jeg har aldri fått positiv eggløsningstest. Syklusen min er 30 dager. Hva kan være feil?

Svar

Dersom du har en syklus på 30 dager må du huske på at selve eggløsningen normalt skjer 12 dager før neste mens, i en 30 dagers syklus betyr det på syklusdag 18. Eggløsningstesten vil da slå ut på syklusdag 16. Det hender at syklusene kan variere på noen dager, og det er helt normalt, for eksempel i ditt tilfelle mellom 28 – 32 dager. Positiv EL test vil da også variere fra dag 14 til dag 18. Dersom du starter å måle fra dag 14 bør du få med deg EL-toppen uansett. Hvis dere er sammen på dag 14, 16 og 18 bør forholdene ligge vel til rette for befruktning av egget som kommer.

Svaret er skrevet av Terje Sørdal, gynekolog og medisinsk ansvarlig ved Medicus

Trykk her for å lese mer om Medicus

PCOS er en kjent hormonell lidelse hos kvinner

PCOS står for Poly (mange) Cystiske (væskefylte blærer) Ovarie (eggstokk) Syndrom (samling av symptomer). Det betyr først og fremst at eggstokkene til kvinner som har PCOS inneholder mange egg som er halvmodne, altså på vei til å bli modne. Det høres jo kanskje bra ut, men problemet er at ingen av disse halvmodne eggene blir helt modne! Det er ingen egg som blir det ene utvalgte- som trekkes ut i livets lotteri for å løsne fra eggstokken og falle inn i egglederen for befruktning. Og, ja- da er det ikke bare-bare å bli gravid.

Dersom man KUN har slike kranglete eggstokker, uten andre symptomer, kalles lidelsen PCO. Den siste S’en kommer inn når kvinnen også har en rekke andre symptomer i tillegg. Mange har for eksempel en noe stor kropp, lite hår på hodet, mye hår på resten av kroppen, uren hud, forstyrrelser i insulin-balansen osv. MEN- forskere og leger over hele verden som jobber med denne lidelsen har sammen kommet frem til noen punkter som være til stede for å gi diagnosen PCOS:

 • forhøyede verdier av mannlige kjønnshormoner
 • defekt eggstokkfunksjon
 • samt ha ekskludert muligheten for at årsaken til symptomene er andre sykdommer. (F.eks. konsekvens av økt nivå av mannlige kjønnshormoner eller tilsvarende sykdommer.)

Polycystisk ovariesyndrom er et utbredt syndrom, og er den vanligste hormonelle lidelsen blant kvinner mellom 18-40 år. Mellom 5-10% av alle kvinner har lidelsen, og blant de som opplever infertilitet har nesten 30% PCOS.

Les mer om PCOS i denne artikkelen.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg

Befruktningen skjer få timer etter eggløsningen

Etter at egget har løsnet fra eggstokken og falt inn i egglederen må egget befruktes innen 24 timer for ikke å bli ødelagt. Egget ligger og venter på at en sædcelle skal komme det i møte. Befruktningen skjer da i egglederen innen 24 timer etter eggløsning.

 

Eggløsning og befruktning

 

Etter at en sædcelle har befruktet egget hindrer egget andre sædceller å komme inn. Mens det befruktede egget beveger seg nedover egglederen og mot livmoren, deler det seg i 2-4-8-16 osv. Deretter fester det seg i livmorveggen. I dette festepunktet starter morkaken å vokse. Morkaken produserer graviditetshormonet HCG, og snart kan dette synes på en graviditetstest!

Les om hvordan du finner eggløsningstidspunktet i denne artikkelen.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg