Norge:

Det er ikke lov å fryse ned egne egg for senere bruk i Norge. Dette er kun tillatt ved alvorlig sykdom hvor denne og eller behandlingen medfører redusert fertilitet. Typisk er kreft og cellegift (hvor man kan bli steril). Dette tilbys da ved offentlige klinikker og koster ikke noe.

Sverige:

Men det er lov til å gjøre dette i mange andre land. I Sverige får man gjort et egguttak med frys av egg for ca 22 000 svenske kr. Hvis enda et egguttak (for å få mange nok egg) så koster den ca 20 000 svenske kr. En må også regne med ca 1000 svenske kr per år for lagring.

Svaret er gitt av Jon Hausken, medisinsk ansvarlig ved Klinikk Hausken

Trykk her for å lese mer om Klinikk Hausken

Les også artikkelen Frysing av egg til senere bruk

Spørsmål:
Jeg har fått påvist PCO/PCOS hos gynekolog. Dette ble mistenkt grunnet menstruasjon hver 5-6 uke og hårvekst på ben & litt veiviser på mage. Det ble tatt en blodprøve som bekreftet dette. Da jeg var på ultralyd fortalte gynekologen meg at jeg ikke hadde typisk «PCO-eggstokker», hun sa ingenting om cyster. Vi har prøvd i ca 6 mnd nå og ingenting er skjedd.. jeg er fryktelig redd jeg aldri kan bli gravid. Alle rundt meg blir det for tiden og det er så fryktelig vondt.

Finnes det muligheter for oss med PCO? Jeg må kanskje ty til surrogati. Jeg leser utallige innlegg av folk som aldri får barn med denne sykdommen. Jeg kjenner jeg ikke makter å vente 10-15(!) år med prøving. Det er så sårt og vondt alt dette. Jeg håper ikke alt håp er ute, enda.

(Spørsmålet er forkortet)

 

Svar:
PCOS er manglende eller ufullstendig modning av egg/eggposer. Veldig mange kvinner er i denne diagnose gruppen (kanskje så mange som 20%). Når en har sjeldne eggløsninger får en utsettende uregelmessige blødninger. PCOS er også hovedårsak til uteblitt graviditet (uten eggløsning; ingen graviditet).

Heldigvis er den gruppen noe av det lettere å hjelpe. Mange blir tilslutt gravid selv eller de får hjelp med enkle hormonstimuleringer. Noen er vanskeligere og da gjør man IVF.

Din samboer er muligens litt optimistisk. Du har forsøkt å bli gravid i ca 6 mndr. I din alder (23 år) skal man da ha blitt gravid hvis alt er normalt. Jeg ville oppsøkt fertilitetsspesialist og tatt en samtale om hva som passer deg best.

Vi undersøker alltid mannen. Det ville være dumt å stimulere deg og så viser det seg senere at han har redusert sædkvalitet.

Metformin kan hjelpe, avhenger av sannsynligheten for at det kan foreligge insulinresistens eller ikke.

Slapp av, der er hjelp å få. Husk de fleste med PCOS får barn!

Svaret er gitt av Jon Hausken, medisinsk ansvarlig ved Klinikk Hausken

Trykk her for å lese mer om Klinikk Hausken

 

Hvis kvinnen ikke har naturlig eggløsning kan hun settes på kunstig syklus med hormonbehandling. Denne metoden kan også brukes dersom hun har en svært uregelmessig syklus, spesielt hvis det skjer i sammenheng med inseminering eller prøverør (IVF). Da kan klinikken lettere følge modningen av egget og/eller modningen av livmoren for å kunne inseminere eller sette inn et befruktet egg på riktig tidspunkt. 

Hvis kvinnen ikke har egne eggreserver vil hun, ved hjelp av en eggdonor og hormonbehandling, kunne utvikle et befruktet egg i sin livmor og føde barnet som normalt. Eggdonasjon er ikke tillatt i Norge.

Les også Hvorfor er eggdonasjon så kontroversielt

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Høy BMI påvirker fertiliteten både hos mann og kvinne.

Hos menn er det sett sammenheng med økt BMI og redusert sædkvalitet. Hos kvinner vil økt BMI først og fremst forverre et modningsproblem, også kalt PCOS.

En ser også økt antall svangerskapsykdommer med økende BMI. Dette er grunnen til at mange klinikker har en øvre BMI grense for å tilby behandling.

En ønsker at kvinnen (og mannen) reduserer vekten før behandling starter, nettopp fordi at det gir positive og gunstige effekter.

Det er nok forskjeller fra klinikk til klinikk. Mange private klinikker har en øvre BMI grense på 35.

En må imidlertid legge til individuelle vurderinger og ikke kun BMI som et tall. Hvis det ikke er noen andre risikofaktorer (hos kvinnen selv + familiehistorien) så kan en tilby behandling også ved høyere BMI.

Svaret er gitt av Jon Hausken, medisinsk ansvarlig ved Klinikk Hausken

Trykk her for å lese mer om Klinikk Hausken

Vi har laget en oversikt over fertilitetsklinikkene i Norge, og denne oversikten finner du her:

Fertilitetsklinikker i Norge

For å befrukte et egg trenger man bare én sædcelle, men:

Det skal godt gjøres å ende opp med en graviditet hvis man ved samleie kun sender avgårde én sædcelle på vei mot egget! Det er mange ting som skal klaffe for at graviditet skal skje.

Mange celler mistes på veien. Det er veldig vanlig å ha rundt 300 millioner sædceller i en utløsning, og Verdens Helseorganisasjon har satt en terskelverdi som sier at en mann bør ha minst 15 millioner sædceller per milliliter sæd, og minst 39 millioner sædceller totalt i en utløsning, for å kunne gjøre en kvinne gravid.

Naturlig

IVF

ICSI

Utfyllende svar kommer snart