Som så mye annet- det varierer.

Tidspunktet for eggløsning varierer fra kvinne til kvinne, og noen ganger fra måned til måned hos samme kvinne. Det er derfor det noen ganger er så innmari vanskelig å bli gravid! For i teorien har en kvinne eggløsning midt mellom to menstruasjoner, men det varierer selvfølgelig i praksis.

En menstruasjonssyklus varer fra 1. dagen du blør når du har mensen (dag 1, syklus 1) til dagen før neste gang du får mensen. Altså- hvis du får mensen den 1. desember, og så får du mensen igjen den 29. desember (dag 1, syklus 2), da er din menstruasjonssyklus 28 dager. Og ofte er det slik at menstruasjonssyklusen ligger på rundt 28 dager. Og da stemmer teorien som regel ganske bra også- at eggløsningen er rundt dag 14.

Men så er det jo sånn at noen kvinner har lengre og noen har kortere syklus. Da kan det være lurt å regne bakover- altså 12-16 dager før du forventer at mensen begynner neste gang. Dersom du er i tvil om når du har eggløsning kan du bruke eggløsningstester. De gir deg beskjed når eggløsningshormonet LH stiger. Når testen er positiv er det sannsynlig at eggløsningen skjer innen 12-36 timer. Ha samleie i denne tiden før eggløsning, og øk sjansene for graviditet.

Les mer om eggløsning i denne artikkelen.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg