Sædkvaliteten bestemmes av flere ting; volum, konsentrasjon, motilitet (svømmedyktighet), morfologi (utseende), viskøsitet, pH, klumping, antistoffer osv.

Noe kan man sjekke selv hjemme, som for eksempel mengde sædvæske som kommer ved ejakulasjon. Det bør være mer enn 1,5 ml for at cellene skal ha noe å svømme i. På den andre siden er det viktig å ikke ha for mye sædvæske da dette kan senke konsentrasjonen av sædcellene, maks 6 ml. Sæd med mange sædceller er ofte ikke så gjennomsiktig, og er mer viskøs enn sæd med få sædceller. Dette kan du se selv dersom du har sædprøven i en gjennomsiktig beholder. Én teskje er ofte ca 5 ml, så det er ikke mye som skal til.

Den absolutt viktigste egenskapen sædceller som er i stand til å befrukte et egg har, er at de kan svømme raskt. Det finnes en hjemmetest for sædkvalitet som er svært god til å teste sædcellenes svømmedyktighet. Dersom du er i tvil om sædkvaliteten din er god bør du ta kontakt med fastlegen eller en spesialist.

Sørg for at laboratoriet hvor du tester sædkvaliteten gjør analysen etter gjeldende kriterier fra Verdens Helseorganisasjon, og ikke bare sjekker sæden i mikroskopet i full fart.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol