Det kalles sekundær infertilitet når man ikke blir gravid eller ikke fullfører et svangerskap etter at man fra før har ett eller flere biologiske barn. Dette er et stadig økende problem.

På den ene siden er dere triste fordi dere ikke blir gravide igjen. På den andre siden er dere allerede foreldre til et barn. Dessuten må dere kanskje også tåle alle spørsmålene om når dere skal gi barnet deres søsken. Det er en tøff tid, så ta godt vare på hverandre.

Det er tre hovedårsaker til sekundær infertilitet. Den første, og desidert mest vanlige, er kvinnens alder. Fruktbarheten synker sakte fra 30-årsalderen og stadig raskere fra 35- årsalderen. Du kan gå til en gynekolog og gjøre en Antral Follicle Count (AFC) (eller follikkeltelling på norsk) for å se hvordan det står til med eggreservene dine.

Den andre hovedårsaken er blokkerte eggledere eller at egget ikke plukkes opp av egglederen når det løsner fra eggstokken. Da kan ikke sædceller og egg møtes, og det blir ingen graviditet. Du kan gå til en gynekolog og sjekke passasjen gjennom egglederne ved bruk av kontrastvæske og ultralyd.

Den tredje hovedårsaken er sædkvalitet og -kvantitet. Mannens fertilitet endres også over tid, og en sædanalyse kan gi svar på om årsaken til den sekundære infertiliteten ligger hos mannen. Dette bør sjekkes tidlig i utredningsforløpet.

Det er viktig å ikke vente for lenge med å oppsøke hjelp når man opplever sekundær infertilitet. Fertilitetsbehandlinger blir stadig bedre og med avanserte. Men det er viktig å komme igang siden tiden er infertilitetens verste fiende.

Fremgangsmåten ved behandling vil ofte være lik som ved primær infertilitet. Det fine med å få behandling er at dersom man får hentet ut 6 egg fra kvinnen vil man ha et halvt års produksjon av egg ute på en gang, og kan forsøke å befrukte alle på en gang. I naturlig syklus ville man ha brukt 6 måneder på å forsøke å befrukte seks egg.Tid spart.

Dersom dere ønsker en litt enklere variant for behandling kan inseminering være løsningen. Da vil kvinnen nok også bruke medisiner for å få eggløsning på et bestemt tidspunkt. Når kvinnen har eggløsning vil legen/gynekologen føre mannens sædceller inn i livmor eller helt inn i eggstokken. Slik økes sannsynligheten for befruktning siden sædcellene får kortere svømmevei.

Noen par vil finne en årsak til sin sekundære infertilitet, mens andre ikke finner noen bestemt årsak. Uansett om det finnes en tydelig utfordring eller ikke, kan det være greit å snakke med en fertilitetsspesialist. Det er ofte de enkle rådene og kontaktene som er de beste, og kanskje nettopp det som gjør at det løsner.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg