PCOS er en kjent hormonell lidelse hos kvinner

PCOS står for Poly (mange) Cystiske (væskefylte blærer) Ovarie (eggstokk) Syndrom (samling av symptomer). Det betyr først og fremst at eggstokkene til kvinner som har PCOS inneholder mange egg som er halvmodne, altså på vei til å bli modne. Det høres jo kanskje bra ut, men problemet er at ingen av disse halvmodne eggene blir helt modne! Det er ingen egg som blir det ene utvalgte- som trekkes ut i livets lotteri for å løsne fra eggstokken og falle inn i egglederen for befruktning. Og, ja- da er det ikke bare-bare å bli gravid.

Dersom man KUN har slike kranglete eggstokker, uten andre symptomer, kalles lidelsen PCO. Den siste S’en kommer inn når kvinnen også har en rekke andre symptomer i tillegg. Mange har for eksempel en noe stor kropp, lite hår på hodet, mye hår på resten av kroppen, uren hud, forstyrrelser i insulin-balansen osv. MEN- forskere og leger over hele verden som jobber med denne lidelsen har sammen kommet frem til noen punkter som være til stede for å gi diagnosen PCOS:

  • forhøyede verdier av mannlige kjønnshormoner
  • defekt eggstokkfunksjon
  • samt ha ekskludert muligheten for at årsaken til symptomene er andre sykdommer. (F.eks. konsekvens av økt nivå av mannlige kjønnshormoner eller tilsvarende sykdommer.)

Polycystisk ovariesyndrom er et utbredt syndrom, og er den vanligste hormonelle lidelsen blant kvinner mellom 18-40 år. Mellom 5-10% av alle kvinner har lidelsen, og blant de som opplever infertilitet har nesten 30% PCOS.

Les mer om PCOS i denne artikkelen.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg