Som om det ikke er nok med PMS, kramper, hodepiner, magetrøbbel og humørsvingninger i løpet av en menstruasjonssyklus, finnes det kvinner som i tillegg har sterke smerter under eggløsning. Dette gjelder omtrent hver femte kvinne og kalles Mittelschmerz. Smerten forløper ofte som en vedvarende smerte som begynner med et skarpt stikk, men som ebber ut i et svakere ubehag i en eller to dager. Denne smerten kan oppstå på begge sider av magen, men det er mest utbredt å ha smerter på høyre side. I tillegg til smerte er det vanlig å tisse oftere.

Man tror det skyldes en liten blødning fra eggstokken som skjer ved eggløsning. Dette blodet tror man skaper en irritasjon i magen (bukveggen). Smertegraden er selvfølgelig avhengig av størrelse på blødning, mulighet for irritasjon i bukvegg, og generell smerteterskel hos kvinnen. Kvinner har god plass i magen, og den gode plassen mellom kvinnens eggstokk og hennes bukvegg kan skape irritasjon og smerter.

Ulike kvinner løser smerteproblemer på veldig ulike måter. Noen liker å gå en rask tur, andre liker å hvile på sofaen. Det kan hjelpe å drikke mye væske, ta en paracet eller ibux, og finne frem en varmeflaske. Hvis man ikke ønsker å bli gravid kan man bruke p-piller mot smertene. Ingen eggløsning- ingen eggløsningssmerter. Hvis smerten ikke går over etter to-tre dager bør man oppsøke lege. Det kan også skyldes faktorer som ikke har med din syklus å gjøre, slik som f.eks. blindtarmbetennelse (høyre side).

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol