Spørsmål:

Kan det være skadelig at mannen bruker Viagra når man prøver å bli gravid? Kan det påvirke sædcellene på en negativ måte?

Svar:
Nei, ikke i det hele tatt 😀

Svaret er gitt av Jon Hausken, medisinsk ansvarlig ved Klinikk Hausken

Trykk her for å lese mer om Klinikk Hausken

 

Spørsmål:
Jeg fødte for 6 måneder siden, har ikke ammet og fikk mensen ganske så fort tilbake. Jeg har hatt mensen 3 ganger, men sykluslengden har vært forskjellige, og har vært ifra 33-46 dager. Når er det vanlig at det stabiliserer seg?
Svar:
Hvis du var helt regelmessig før graviditeten, vil den stabilisere seg fort. Det at den er utsettende nå betyr bare at du ikke har kommet skikkelig i gang med eggløsning. Det er ingen grunn til uro 😊

Svaret er gitt av Jon Hausken, medisinsk ansvarlig ved Klinikk Hausken

Trykk her for å lese mer om Klinikk Hausken

Norge:

Det er ikke lov å fryse ned egne egg for senere bruk i Norge. Dette er kun tillatt ved alvorlig sykdom hvor denne og eller behandlingen medfører redusert fertilitet. Typisk er kreft og cellegift (hvor man kan bli steril). Dette tilbys da ved offentlige klinikker og koster ikke noe.

Sverige:

Men det er lov til å gjøre dette i mange andre land. I Sverige får man gjort et egguttak med frys av egg for ca 22 000 svenske kr. Hvis enda et egguttak (for å få mange nok egg) så koster den ca 20 000 svenske kr. En må også regne med ca 1000 svenske kr per år for lagring.

Svaret er gitt av Jon Hausken, medisinsk ansvarlig ved Klinikk Hausken

Trykk her for å lese mer om Klinikk Hausken

Les også artikkelen Frysing av egg til senere bruk

Spørsmål:

Min mann og jeg har slitt med å bli gravide med nr.3. I drøye to år nå. Vi er begge 38 år og hadde forventet at det ikke skulle være like enkelt som med de to eldste, men begynner nå å lure på om hans medisinering kan være en årsak til problemene. Han bruker oxycodon og modiodal fast pga smerter. Kan dette påvirke fruktbarheten hans, og er det eventuelt noen måte påvirke den tilbake til det normale igjen?

Svar fra Jon Hausken ved Klinikk Hausken:

Tror ikke det skulle bety noe men ta en sædprøve og sjekk kvaliteten. Når en ikke blir gravid i deres alder så er det lurt å ta en sjekk. Ikke vent og se 🙂

Svaret er gitt av Jon Hausken, medisinsk ansvarlig ved Klinikk Hausken

Trykk her for å lese mer om Klinikk Hausken

Spørsmål:
Jeg har fått påvist PCO/PCOS hos gynekolog. Dette ble mistenkt grunnet menstruasjon hver 5-6 uke og hårvekst på ben & litt veiviser på mage. Det ble tatt en blodprøve som bekreftet dette. Da jeg var på ultralyd fortalte gynekologen meg at jeg ikke hadde typisk «PCO-eggstokker», hun sa ingenting om cyster. Vi har prøvd i ca 6 mnd nå og ingenting er skjedd.. jeg er fryktelig redd jeg aldri kan bli gravid. Alle rundt meg blir det for tiden og det er så fryktelig vondt.

Finnes det muligheter for oss med PCO? Jeg må kanskje ty til surrogati. Jeg leser utallige innlegg av folk som aldri får barn med denne sykdommen. Jeg kjenner jeg ikke makter å vente 10-15(!) år med prøving. Det er så sårt og vondt alt dette. Jeg håper ikke alt håp er ute, enda.

(Spørsmålet er forkortet)

 

Svar:
PCOS er manglende eller ufullstendig modning av egg/eggposer. Veldig mange kvinner er i denne diagnose gruppen (kanskje så mange som 20%). Når en har sjeldne eggløsninger får en utsettende uregelmessige blødninger. PCOS er også hovedårsak til uteblitt graviditet (uten eggløsning; ingen graviditet).

Heldigvis er den gruppen noe av det lettere å hjelpe. Mange blir tilslutt gravid selv eller de får hjelp med enkle hormonstimuleringer. Noen er vanskeligere og da gjør man IVF.

Din samboer er muligens litt optimistisk. Du har forsøkt å bli gravid i ca 6 mndr. I din alder (23 år) skal man da ha blitt gravid hvis alt er normalt. Jeg ville oppsøkt fertilitetsspesialist og tatt en samtale om hva som passer deg best.

Vi undersøker alltid mannen. Det ville være dumt å stimulere deg og så viser det seg senere at han har redusert sædkvalitet.

Metformin kan hjelpe, avhenger av sannsynligheten for at det kan foreligge insulinresistens eller ikke.

Slapp av, der er hjelp å få. Husk de fleste med PCOS får barn!

Svaret er gitt av Jon Hausken, medisinsk ansvarlig ved Klinikk Hausken

Trykk her for å lese mer om Klinikk Hausken

 

Hvis man ikke har eggløsning kalles det anovulation og har man uregelmessige sykler kalles det oligovulation. Disse to årsakene utgjør en stor andel av kvinnelig infertilitet. Snakk med en gynekolog hvis din syklus er:

  • Kortere enn 21 dager
  • Lenger enn 36 dager
  • Sterkt varierende fra syklus til syklus

Uregelmessig syklus betyr at hormonene i kroppen ikke er helt balanserte. Slike hormonuregelmessigheter kan videre føre til andre problemer som mangel på cervical mucus, forandringer i endometrium (innsiden av livmoren), unormale nivåer av progesteron og en kortere luteal fase.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Under eggløsningen vil den modne follikkelen revne og egget faller ut. Restene fra follikkelen kalles corpus luteum. Granulosaceller omringer egget inne i follikkelen, og når egget løsner vil disse cellene fylles med sekret og fett og kalles da luteinceller.

De tre dagene som følger etter en eggløsning bruker egget til å reise nedover egglederen og til livmoren. Luteincellene produserer hormonet progesteron og østrogen. Kroppens hviletemperatur (BBT) øker som et resultat av progesteronproduksjonen.

For at kvinnen skal bli gravid må egget befruktes på veien til livmoren. Egget vil da normalt feste seg på innsiden av livmoren og morkaken vil utvikle seg fra eggets festepunkt. Dersom befruktningen ikke skjer vil egget løses opp og, sammen med nedbrytningen av den modne livmorlinningen, fraktes ut av kvinnen i form av en blødning som kalles menstruasjon.

Corpus luteum vil også skrumpe inn og brytes ned. Men dersom egget blir befruktet vil corpus luteum respondere på hormonet human chorionic gonadotrophin (hCG) og vokse seg større. Corpus luteum vil produsere flere hormoner frem til morkaken blir stor nok til å overta denne hormonproduksjonen. Dersom Corpus luteum ikke blir værende helt til det befruktede egget er festet til livmorveggen og begynner å produsere hCG, vil man normalt ikke bli gravid.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Som om det ikke er nok med PMS, kramper, hodepiner, magetrøbbel og humørsvingninger i løpet av en menstruasjonssyklus, finnes det kvinner som i tillegg har sterke smerter under eggløsning. Dette gjelder omtrent hver femte kvinne og kalles Mittelschmerz. Smerten forløper ofte som en vedvarende smerte som begynner med et skarpt stikk, men som ebber ut i et svakere ubehag i en eller to dager. Denne smerten kan oppstå på begge sider av magen, men det er mest utbredt å ha smerter på høyre side. I tillegg til smerte er det vanlig å tisse oftere.

Man tror det skyldes en liten blødning fra eggstokken som skjer ved eggløsning. Dette blodet tror man skaper en irritasjon i magen (bukveggen). Smertegraden er selvfølgelig avhengig av størrelse på blødning, mulighet for irritasjon i bukvegg, og generell smerteterskel hos kvinnen. Kvinner har god plass i magen, og den gode plassen mellom kvinnens eggstokk og hennes bukvegg kan skape irritasjon og smerter.

Ulike kvinner løser smerteproblemer på veldig ulike måter. Noen liker å gå en rask tur, andre liker å hvile på sofaen. Det kan hjelpe å drikke mye væske, ta en paracet eller ibux, og finne frem en varmeflaske. Hvis man ikke ønsker å bli gravid kan man bruke p-piller mot smertene. Ingen eggløsning- ingen eggløsningssmerter. Hvis smerten ikke går over etter to-tre dager bør man oppsøke lege. Det kan også skyldes faktorer som ikke har med din syklus å gjøre, slik som f.eks. blindtarmbetennelse (høyre side).

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Man sier ofte at kvinnens syklus består av fire faser:


1) Menstruasjonsfasen
Syklusens første dag er den dagen du begynner menstruasjonen, altså den første dagen du blør. Du får mensen fordi det egget som løsnet forrige gang ikke ble befruktet. Innsiden av livmoren (endometrium) ble myk, blodfylt og tykk for å forberede seg til å ta imot et befruktet egg. Da dette ikke skjedde renses livmoren, og endometriumvev og blod kommer ut som menstruasjon.

2) Follikulærfasen
Etter menstruasjonen kommer man inn i follikulærfasen. Egget modnes inne i follikkelen og østrogen produseres.

3) Eggløsningsfasen
Den viktige eggløsningen skjer nå. Egget løsner fra follikkelen og kommer ut i egglederen hvor den kan befruktes. Det er viktig at det er sædceller til stede i egglederen når egget løsner. Egget kan normalt befruktes i 12-48 timer etter eggløsning.

4) Lutealfasen
Tiden mellom eggløsningen og neste menstruasjon kalles lutealfasen. Gjennomsnittlig lengde på denne fasen er 14 dager og bør være minst 10 dager for å kunne bli gravid. En lang lutealfase er bra hvis du ønsker barn.

Det er hormonene som styrer syklusen hos kvinner. Derfor kan lengden variere relativt mye.

Hvilke hormoner er involvert i eggløsningen?

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Hormoner er kjemiske beskjeder som produseres av et organ i kroppen for å sende beskjed til et annet organ. Det kan sammenlignes med en postmann som gir fra seg et brev med instruksjoner til mottakeren. Mottakeren leser brevet og gjør slik som det står i brevet.

Det er (minst) 5 hormoner involvert i en eggløsningssyklus:

  1. Gonadotrophin-releasing hormone (GnRH) produseres av hypothalamus, en del i hjernen. Beskjeden sendes til hypofysen, en annen del av hjernen, med instruks om å produsere hormoner som kalles gonadotrophiner.
  2. Follicle stimulating hormone (FSH) er det ene av gonadotrophin-hormonene som produseres av hypofysen. FSH virker på eggstokkene.
  3. Luteinizing hormone (LH) er det andre av gonadotrophin-hormonene som produseres av hypofysen. LH virker også på eggstokkene.
  4. Østrogen er det viktigste kjønnshormonet hos kvinnen. Østrogen produseres av eggstokkene og virker på flere ulike organer i tillegg til kjønnsorganene.
  5. Progesteron er det andre kjønnshormonet hos kvinnen. Det produseres av eggstokkene og virker hovedsakelig på kjønnsorganene.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol