I disse leppesalvetider er jo stoffer som slutter på -bol litt i tiden. Nei, vi tenker ikke på vepsebol, men steroider. Mange menn valfarter til treningssenteret med mål om den perfekte kroppen. For å bli større og raskere oppfordres vi til å innta all verdens proteinshaker, piller og kosttilskudd. Har de innvirkning på fertiliteten?

Når det kommer til effekten proteinshaker og andre ikke-anabole kosttilskudd har på menns fertilitet, er de vitenskapelige bevisene få og svake. Mye på grunn av at disse undersøkelsene ikke finnes ennå. Det er likevel usannsynlig at det å innta protein av høy kvalitet har noen innvirkning på spermkvaliteten.

På den andre siden, har den negative effekten av å innta anabole steroider vært kjent i en årrekke. For selv om muskelmassen øker, har anabole steroider også en rekke uønskede bieffekter. Dette inkluderer akne, hårtap, aggressivitet, endret sexlyst, gynekomasti (også kalt mannebryster) og en reduksjon av størrelsen på testiklene.

Infertilitet hos menn som inntar anabole steroider er svært vanlig, og karakteriseres som oligozoospermia (lite sperm ved ejakulasjon) eller asthenozoospermia (trege sædceller eller sædceller som ikke beveger seg).

Det er rapportert om bedring av fruktbarheten etter opphør av bruk, men det finnes ingen garanti for at det skjer. Så, om du ønsker å opprettholde fruktbarheten OG bygge muskler, tren og få i deg en balansert diett. Og hvis du må, sørg for at proteintilskuddet du får i deg er av høy kvalitet. For du vil vel ikke ende opp med mannebryster… ?

Skrevet av Steven Mansell

Artikler du kanskje liker

Slik forbedrer du sædkvaliteten

Etter begjær følger en svømmetur til besvær, eller?

Å være sædcelle er ikke lett, det er en kamp for tilværelsen. Eller faktisk tilblivelsen. For at de skal klare den tøffe svømmeturen frem til eggcellen er det viktig at sædcellene er i god form. Enkle grep i hverdagen kan legge til rette for en…

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Last inn flere saker