Å være sædcelle er ikke lett, det er en kamp for tilværelsen. Eller faktisk tilblivelsen. For at de skal klare den tøffe svømmeturen frem til eggcellen er det viktig at sædcellene er i god form. Enkle grep i hverdagen kan legge til rette for en god sædcelleproduksjon og du kan starte allerede i dag.

Kroppen vår er formet som den er av en grunn. Derfor er det heller ingen ulykksalig tilfeldighet at testiklene henger utenfor kroppen. Det var ikke fordi det ikke var plass på innsiden at de ble plassert der, det er fordi de ikke skal være for varme. Utsett dem derfor heller ikke for ekstra varme. Spesielt viktig er dette hvis du sitter mye stille. Unngå laptopen i fanget, ikke sitt med beina i kors, men hold knærne i ca. 60 graders vinkel. Bruk gjerne løse boksere i stedet for trange truser.

Stump røyken – nå!

Tobakk, både i form av sigaretter og snus er ikke bra i noen som helst sammenhenger.  Selv om den som faktisk skal bære frem barnet slutter, bør også den andre parten ta avskjed med tobakken. Røyk og snus er skadelig for DNAet. Hvis eggcellen befruktes av en sædcelle med skadet DNA kan det føre til at man ikke blir gravid i det hele tatt, eventuelt kan det lede til en spontanabort. Det er altså best om begge parter sløyfer snusen og sneiper siggen. Gjerne for alltid.

Nyt livet i sunnhet

Det skal to til for å lage barn. Vær varsom med alkohol, begge to. Husk forresten å drikke mye vann. Blir du dehydrert vil nemlig viskøsiteten (seigheten) på sæden øke. Da blir det vanskeligere for sædcellene å klare den lange svømmeturen. De blir rett og slett tyngre og tregere. Kaffe og øl virker dehydrerende, så sett bort termosen og ta deg heller et kaldt, leskende glass vann. Hvis du tisser og ser at urinen er mørkegul må du drikke mer vann.

Et sunt og variert kosthold er essensielt gjennom hele livet. Vi mener ikke å tråkke noen på tærne, men mange menn er flinkere til å si at de spiser sunt enn å faktisk gjøre det. Tenk over hva du putter i munnen og spis fisk, frukt og grønnsaker! Nam, nam, nam.

Utløsninger kan være løsningen

Ikke spar på sædcellene til en senere anledning! Det er ikke sånn at du kan lagre opp en stor beholdning for å øke sjansene for å treffe blink. Faktisk er det sånn at du er tjent med å ha utløsninger med jevne mellomrom. Venter du for lenge vil døde sædceller blokkere veien for de levende, og sjansene for graviditet synker. Ha en utløsning rundt 5 dager før du planlegger å lage barn. Da er det flere nye, friske, levende og svømmedyktige celler tilstede når startskuddet går.

Dere er kanskje i en fase hvor dere prøver, det kommer til å være utfordringer, høydepunkter og nederlag. Endringer kan være vanskelig, gamle vaner sitter hardt. Men husk dette – det er det lille, nye livet som forhåpentligvis skal vokse frem som er det aller viktigste nå. Støtt hverandre og vær sammen om dette, bare det kan kanskje gjøre underverker på veien.

Utstyr som kan hjelpe utstyret og sædkvaliteten:
SwimCount sædkvalitetstest
Prefert sædvennlig glidemiddel

Skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol biol

Artikler du kanskje lik

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Oligoasthenoteratozoospermia

Diagnose: dårlig sædkvalitet

Leger bruker ofte veldig rare ord og uttrykk når diagnoser skal stilles og tilstander beskrives. For mannen i gata er det ofte klin umulig å skjønne hva som er greia, og noen ganger vil man heller ikke spørre. Enten fordi man ikke vil virke uvitende (ja,…

Last inn flere saker