Fraværet av sædceller ved ejakulasjon, også kjent som azoospermia, rammer et sted mellom 0-10 % av alle menn som søker fertilitetsbehandling. Tilstanden er forårsaket enten av en defekt i spermproduksjonen (ikke-obstruktiv azoospermia), eller en defekt i røret som frakter sæd fra testiklene til penis (obstruktiv azoospermia).

Selv om dette kan være en tøff diagnose å få, behøver det ikke nødvendigvis å bety at disse mennene ikke kan bli fedre. I dag finnes det en rekke avanserte teknologier innen assistert befruktning som kan hjelpe disse parene med å få egne barn. Begrensningen er om hvorvidt det er sædproduksjon i testiklene. En måte å sjekke dette på er ved operativt sæduttak (TESE).

TESE er et lite kirurgisk inngrep hvor legen tar ut biter av testikkelvev fra pasienten, og embryologen undersøker det i mikroskopet. Dersom det finnes bevegelige sædceller kan disse injiseres i egget ved hjelp av prøverørsbehandling med mikroinjeksjon (ICSI). Det betyr at man fysisk putter én sædcelle inn i én eggcelle (vil du ikke så skal du). Studier av barn født etter ICSI, ved hjelp TESE eller ejakulert sperm, har ikke vist noen forskjell i forekomsten av medfødte misdannelser.

I visse tilfeller kan årsaken til azoospermia være genetisk. I disse tilfellene bør man være klar over at genetiske defekter vil bli gitt videre til guttebarn.

Så, på et generelt grunnlag kan mannen fortsatt bli far, gitt at det finnes sædceller i testiklene.

Skrevet av Steven Mansell

Artikler du kanskje liker

Slik forbedrer du sædkvaliteten

Etter begjær følger en svømmetur til besvær, eller?

Å være sædcelle er ikke lett, det er en kamp for tilværelsen. Eller faktisk tilblivelsen. For at de skal klare den tøffe svømmeturen frem til eggcellen er det viktig at sædcellene er i god form. Enkle grep i hverdagen kan legge til rette for en…

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Last inn flere saker