Du har kanskje lurt på hvorfor det i reklamer for intimsåper trekkes frem at de har lav pH? Hvorfor er det så innmari viktig å vaske seg med pH=3,5 i den avdelingen? Det skal vi nå gå nærmere inn på:

Et kort kræsjkurs i pH:

pH er et mål på om en væske er sur (lav pH) eller basisk (høy pH). pH-skalaen går fra 1-14 hvor 7 er nøytralt, verdier lavere enn 7 er surt, og verdier høyere enn 7 er basisk. For å sette litt tydeligere merkelapper på disse verdiene har for eksempel sitron lav pH, vann har nøytral pH, og lut har høy pH.

pH-verdi i underlivet:

pH i skjeden er vanligvis lav- sånn rundt 3,5. Mens pH i sæd er rundt 7,5. Dette er kjempestor forskjell! Du tenker kanskje at det ikke kan være SÅ stor forskjell på 3,5 og 7,5. Da kan vi avsløre at pH-skalaen er logaritmisk. Det vil si at det per enhet på skalaen ganges eller deles med 10! pH betyr «power of Hydrogen», og forteller om konsentrasjonen av positive hydrogen-ioner til stede (ikke hopp av her- les videre). Konsentrasjonen av positive hydrogen-ioner vil da være 10 ganger høyere ved pH=3,5 enn pH=4,5, og 100 ganger høyere ved pH=3,5 enn pH=5,5. Det vil si at skjeden har 10 000 ganger større konsentrasjon av hydrogen-ioner enn sæd!

 

jegvilhabarn.no bli gravid hydrogenatomet-ph

«pH betyr ‘power of Hydrogen'»

 

pH og fertilitet:

Når du nærmer seg eggløsning vil sekretet som skilles ut i livmorhalsveggen endre seg. Det vil bli helt blankt, og veldig elastisk! Du kan merke dette sekretet ved at skjeden føles fuktigere enn ellers i menstruasjonssyklusen. Og tar du litt av det mellom tommel og pekefinger og skiller fingrene sakte fra hverandre, skal dette sekretet kunne strekkes til en lang tynn tråd. Voila! Du er i din fertile periode og kan bli gravid hvis du har samleie. Men hvor kommer pH inn i bildet her? Joda- dette sekretet har høyere pH enn du vanligvis har i skjeden! Det kan nærme seg pH=7! Og dette er godt nytt for sædcellene. De trives jo kjempegodt ved denne pH-verdien!

pH og samleie for å få barn:

Hvis du er usikker på om du har nok slikt stretchy sekret med høyere pH når du har eggløsning, kan løsningen være å bruke sædvennlig glidemiddel! Dette er glidemidler som er laget spesielt for å etterligne dette sekretet, og vil hjelpe sædcellene på svømmeturen mot egget.

pH og infeksjoner:

Det kjipe er nå at sopp og bakterier også trives best ved høy pH- sånn rundt den samme pH-verdien som sædcellene. Derfor er det veldig viktig å senke pH etter den fertile perioden! Ellers kan du få infeksjoner og sopp i skjeden. Dette kan føre til at kroppen din kommer i alarmberedskap, skrur på immunsystemet (kroppens politi) og frastøter seg fremmedlegemer. Da er det kjipt hvis kroppen din også tenker på det helt nybefruktede egget som et fremmedlegeme det ikke vil ha noe med å gjøre.

pH i skjeden kan du enkelt styre selv:

Det finnes ulike vaginale geler og stikkpiller du kan bruke for å senke pH til normalt lavt nivå etter din fertile periode. Dette anbefales for å hindre infeksjoner og sopp- og dermed øke sjansene for graviditet! Hvis du er plaget med ubehagelig lukt i underlivet kan du undersøke dette hos gynekologen din. Det er også lurt å bruke menskopp i stedet for tampong, slik at du ikke bryter ned den naturlige fuktighetsbalansen i underlivet ditt hver gang du har mensen. Menskopper samler kun opp overskuddet av fuktighet, mens tamponger suger til seg all fuktighet.

For deg som faktisk lurer på hva et positivt hydrogen-ion egentlig er:

Siden du lurer på dette har du sikkert fått med deg at den kjemiske formelen for vann er H2O. Det betyr at molekylet består av 2 hydrogenatomer og 1 oksygenatom. Når du deler H2O i to ender du opp med én H+ og én OH-. Altså ett positivt ladet hydrogen-ion og ett negativt ladet hydroksid-ion. Det er alltid noen H+ og noen OH- i en løsning, til og med i vann! Men i sure løsninger med lav pH er det flere H+ enn OH-, og i basiske løsninger med høy pH er det motsatt.

Skrevet av Christel Taranger Freberg

 

 

Artikler du kanskje liker

Slik forbedrer du sædkvaliteten

Etter begjær følger en svømmetur til besvær, eller?

Å være sædcelle er ikke lett, det er en kamp for tilværelsen. Eller faktisk tilblivelsen. For at de skal klare den tøffe svømmeturen frem til eggcellen er det viktig at sædcellene er i god form. Enkle grep i hverdagen kan legge til rette for en…

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Det finnes mange muligheter når du vil bli gravid

Fertilitetsklinikker i Norge- her finner du dem!

Dere har forsøkt å bli gravid en stund, men det tar tid å bli gravid, så dere ønsker å oppsøke en fertilitetsklinikk. Det kan hende dere ønsker å høre mer om assistert befruktning, inseminering, ivf og sædkvalitet. Men hvilke byer har fertilitetsklinikker? Er de offentlige…

Last inn flere saker