Mange som ønsker å bli gravide, men ikke får det til, har en utfordring med PCOS, men hva er det egentlig?Hvordan kan man se symptomene, og kan man bli gravid med PCOS?

PCO står for Poly (mange) Cystisk (væskefylt blære) Ovarie (eggstokk). Altså betyr det at man har mange væskefylte blærer i eggstokkene. Og sammen med flere andre symptomer, som vi kommer inn på senere i teksten, blir dette til et syndrom (S). For enkelhets skyld kalt PCOS.

Perler på en snor

I kvinnens eggstokker kommer det ved eggløsning til syne noen små eggposer (kalt follikler). Disse vokser og én blir dominant. Dette er den som bærer egget som faller inn i egglederen ved eggløsning. PCO har kallenavnet «perler på en snor», rett og slett fordi mange egg i eggstokken er på vei til å bli modne, men ingen av dem blir dominante og løsner ved eggløsning. Man blir rett og slett ikke gravid. Ved ultralydundersøkelse kan dette fenomenet se ut som perler på en snor. Derfor det noe poetiske navnet. 

En lidelse med mange symptomer

PCO pluss flere symptomer enn perler på en snor kalles PCOS. Siden det er så mange tilleggs-symptomer i forbindelse med PCOS er det vanskelig å stille en presis diagnose. Det har vært, og er ofte, forbundet med usikkerhet hos leger når det gjelder PCOS. Vanlige symptomer kan være total mangel på eggløsning eller unormal menstruasjonssyklus og/eller forhøyede nivåer av mannlige kjønnshormoner som f.eks. testosteron. Symptomer kan også vise seg fysisk i form av overvekt, økt mengde kroppshår, kviser, tynnere hår på hodet. I enkelte tilfeller kan klitoris vokse seg større og stemmen bli dypere. Kvinner med PCOS har også en større sjanse for å utvikle diabetes 2, selv om de er normalvektige, men dette er ikke et symptom som gir diagnosen PCOS.

Polycystisk ovariesyndrom er et utbredt syndrom, og er den vanligste hormonelle lidelsen blant kvinner mellom 18-40 år. Mellom 5-10% av alle kvinner har lidelsen, og blant de som opplever infertilitet har nesten 30% PCOS.

jvhb artikkel 116

PCOS nå til dags

For å kunne finne de mest nødvendige kriteriene for å stille en presis diagnose forskes det kontinuerlig på PCOS. Hvilke symptomer som skal ende opp i diagnosen PCOS har endret seg noen ganger de siste 50 årene. Den siste oversikten sier at en person med PCOS må ha forhøyede verdier av mannlige kjønnshormoner, defekt eggstokkfunksjon, samt ha ekskludert muligheten for at årsaken til symptomene er andre sykdommer. (F.eks. konsekvens av økt nivå av mannlige kjønnshormoner eller tilsvarende sykdommer.)

I samme rapport opplyses det at det vil komme stadig nye argumenter og forskningsresultater som vil endre kriteriene for PCOS også i fremtiden.

Vanskelig å oppdage

Symptomene kan virke enkle å oppdage, men faktum er at man ikke trenger alle symptomene for å få diagnosen. Man kan for eksempel ha polycystiske ovarier med både normal og uregelmessig eggløsning. Flere av symptomene er jo også helt vanlige i puberteten og livsfaser hvor kroppen gjennomgår store, naturlige endringer. I tillegg kan symptomene variere på bakgrunn av etnisk tilhørighet, vekt, bruk av medisiner og livsstil.

Ekspertene vet best

Lurer du på om du har PCOS? Da må du gå til en spesialist og be om en utredning. Ta en blodprøve og sjekk hormonnivået, sjekk follikler i eggstokkene med en ultralydundersøkelse. Det finnes ingen kur for PCOS, men symptomene kan bli mildere ved å ta grep. Trening og en sunnere livsstil kan hjelpe. P-piller kan bidra til regelmessig menstruasjon, minske hårvekst og kviser. Dersom du ønsker å bli gravid er det vanligste å kombinere trening og vekttap med medisiner. Legen eller gynekologen hjelper deg med å finne den beste løsningen.

Referanser:
Azziz et al. 2009,  Fertil Steril, The androgen excess and PCOS Society criteria for the polycystic ovary syndrome: the complete task force report
Rue and Dokras, 2011, Rev Obstet Gynecol, The diagnosis of polycystic ovary syndrome in adolescents
Prof. Dr. Basil C. Tarlatzis, presentation, PCOS: Diagnosis, Approaches to therapy and implications for IVF
Androgen Excess PCOS Society på http://www.ae-society.org/

Skrevet av Christel Taranger Freberg

Artikler du kanskje liker

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Oligoasthenoteratozoospermia

Diagnose: dårlig sædkvalitet

Leger bruker ofte veldig rare ord og uttrykk når diagnoser skal stilles og tilstander beskrives. For mannen i gata er det ofte klin umulig å skjønne hva som er greia, og noen ganger vil man heller ikke spørre. Enten fordi man ikke vil virke uvitende (ja,…

Last inn flere saker