Denne artikkelen kan du gi til din partner, familie og andre du omgås. Det er en forklaring på PCOS som er enkel å forstå. Ikke alle har de samme symptomene, men da kan du gjerne endre teksten før bruk slik at den passer deg bedre.

Hva er PCOS?

Jeg har PCOS eller Polycystisk ovariesyndrom. Jeg vet du ser på det som en «dame-greie», men det er viktig at du vet hva som skjer med meg og kroppen min fordi det påvirker oss begge. Det er viktig at du forstår hva det betyr, hvordan det er å leve med det og få det under kontroll.

Så- jeg har «dame-greier». Kort fortalt så har jeg ikke eggløsning hver måned, noe som betyr at min menstruasjonssyklus er veldig uregelmessig. Det kan være jeg også har noen cyster på eggstokkene. Men den aller største utfordringen er likevel at kroppen min ikke klarer å benytte seg optimalt av karbohydrater og jeg er følsom for insulin. Dette betyr at jeg produserer for mye insulin enn nødvendig for å bryte ned karbohydratene. Insulinet gjør også at eggstokkene mine produserer for mye testosteron (alle damer produserer testosteron- jeg har bare for mye av det). PCOS er veldig vanlig. Hele 1 av 10 damer har det, så jeg er ikke unormal eller alene om det.

Hva er symptomene?

Symptomene på PCOS er ganske tøffe å leve med, og kan få meg til å føle meg mindre attraktiv. Noen ganger strever jeg for å holde vekten normal. Det er ikke fordi jeg ikke prøver! Alt insulinet lagrer lynraskt karbohydratene jeg spiser som fett, og gjør det ekstra vanskelig for meg å bli kvitt det.

Jeg har hår der hvor jeg virkelig ikke vil ha hår, og jeg kan miste noe av håret jeg har på hodet. Jeg kan også ha dårlig hud (tenk kvisete gutt i tenårene). Det er testosteronet som gjør at det er slik.

En av de tøffeste sidene ved å ha PCOS er at det kan være vanskelig å få barn. Det er ikke umulig på noen måte, men det kan ta lenger tid enn vi ønsker.

Jegvilhabarn.no kjærlighet

«Det hender at det å leve med PCOS gjør meg sint, deprimert og få meg til å føle meg mindre attraktiv. Vær snill å elsk meg gjennom det.»

Hva trenger jeg å gjøre for meg?

PCOS er ikke det verste som kan skje, og jeg har bestemt meg for at selv om jeg har PCOS så eier ikke PSOC meg. Det er ting jeg kan gjøre for å klare meg, og som hjelper på symptomene.

Det beste jeg kan gjøre for meg er å ha en sunn livsstil, holde meg i aktivitet og spise ordentlig mat. Dette vil gjøre det lettere å takle symptomene. Trening og kosthold hjelper masse på insulinet som igjen hjelper mot testosteronet. Målet med måten jeg spiser på er ikke nødvendigvis at jeg går ned i vekt (selv om det vil hjelpe litt), men at jeg blir sunn. Så vi kan endre kostholdet vårt og bli sunne sammen! Jeg kan også få hjelp fra min lege eller endokrinolog (hormonlege), og det finnes medisiner jeg kan ta.

Hvis vi ikke er helt klare for å starte familie ennå kan jeg ta p-piller som vil holde symptomene i sjakk for en stund. Men så snart jeg slutter med p-piller vil symptomene komme tilbake. Derfor vil p-piller kun være en midlertidig demper på symptomene.

Hvis vi bestemmer oss for å starte familie og vi ikke lykkes med en gang, kan vi oppsøke en endokrinolog for å se på muligheter for fertilitetsbehandling. De kommer til å sjekke deg også, og behandle oss begge to om nødvendig.

Hva jeg trenger at du gjør for meg?

Det aller største jeg trenger fra deg er din kjærlighet og støtte. Det hender at det å leve med PCOS gjør meg sint, deprimert og få meg til å føle meg mindre attraktiv. Vær snill å elsk meg gjennom det.

Jeg kommer til å gjøre alt jeg vet jeg må gjøre med kosthold og trening. Vær snill å hjelp meg ved også å spise sunt og være aktiv sammen med meg. La oss gå på turer sammen, sykle og danse sammen. Hvis du har godteri i huset (som du selvfølgelig kan ha) vær snill å gjem det for meg slik at jeg ikke blir fristet til å spise det. Og- vær så snill å del dem med meg i ny og ne fordi jeg også fortjener noe godt av og til.

Tenk over det jeg sa om at jeg kan føle meg lite attraktiv. Når jeg har en av mine «stygge» dager (de kommer), vær så snill å minne meg på hvor vakker jeg er. Oppmuntre meg til å fikse håret mitt eller ta en pedikyr eller massasje. Noen ganger blir jeg så opptatt av alle gjøremålene i hverdagen, ordne i huset, ta vare på familien, pleie min egen helse, at jeg glemmer å bruke noe tid bare på meg selv. Jeg trenger din hjelp til å klare det.

Tusen takk! Seriøst!

Det høres litt banalt ut, men tusen millioner takk for at du tok deg tid til å lese dette. Det viser meg at du ønsker å forstå hva jeg går gjennom, og at du ønsker å støtte meg. Det betyr alt for meg. Takk for at du elsker meg til tross for mine mange feil (PCOS inkludert) og takk for at du velger å gå denne veien sammen med meg. Å ha PCOS er ikke enkelt, men med deg ved min side gjør det det hele mye enklere!

(original artikkel på healthmarvels.info)

Fritt oversatt av Christel Taranger Freberg

Artikler du kanskje liker

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Oligoasthenoteratozoospermia

Diagnose: dårlig sædkvalitet

Leger bruker ofte veldig rare ord og uttrykk når diagnoser skal stilles og tilstander beskrives. For mannen i gata er det ofte klin umulig å skjønne hva som er greia, og noen ganger vil man heller ikke spørre. Enten fordi man ikke vil virke uvitende (ja,…

Last inn flere saker