Bokstavene i brevet lyste mot meg. Der stod det svart på hvitt: Dere har minimal sjanse til å få barn på naturlig måte. Vi anbefaler IVF. Jeg ble sjokkert, svimmel, kvalm, tårene trillet og tusen spørsmål raste rundt i hodet mitt. Hva betyr dette? Hvor lang tid kommer det til å ta? Og blir jeg noensinne mor? Spørsmålene var mange og svarene rundt alt det tekniske og medisinske rundt IVF prosessen fant jeg fort svar på. Dessverre fantes det få svar på hvordan jeg skulle takle dette. Hvordan takle å se alle andres voksende mager? Hvordan takle å få spørsmål fra familie om når det var vår tur? Og hvordan takle skuffelser underveis?

Å være ufrivillig barnløs og gå gjennom fertilitetsforsøk er en langt tøffere prosess enn mange tror. Men dessverre eksisterer det lite informasjon om hvordan man takler det underveis og hvordan leve best mulig med prosessen. Ut fra vår erfaring har vi laget en overlevelsesguide, så les videre.

 

IKKE SETT LIVET PÅ VENT!

 

En av våre fanesaker er at du skal kunne leve underveis i prosessen og ikke sette livet ditt på vent. Bare les Sara sin historie til inspirasjon:

«De to ukene jeg ventet på resultatet var jeg opptatt av å fylle hodet med gode tanker og å gjøre hyggelige ting/holde på med hobby. Det gjorde at jeg ikke bare overlevde i prosessen, jeg levde!

Hva som var avgjørende for at jeg ble gravid den siste gangen vet jeg ikke, men jeg hadde det så mye bedre i prosessen fordi jeg hadde noen profesjonelle å snakke med, fylte hodet med annet enn babyprosjektet, spiste riktigere, fikk nåler for å stresse ned og brukte mindfullnessteknikker.

Det er tøft å bare være to om å prøve å bli foreldre hvis ventetiden blir lang, for vår del (spesielt meg) var det godt å få hjelp gjennom prosessen.»

Sara 33

Noen av våre tips er:

Fortsett å lev livet som før, men med enda større fokus på å ta hensyn til deg selv og dine behov.
Finn ut av:

 

Hvilke aktiviteter gir deg påfyll og hvilke aktiviteter suger deg for energi?

 

Å bli bevist på dette kan gjøre underverker. Prøv å få mest mulig påfyll av aktiviteter som gir deg noe. Gå en tur i naturen. Å komme seg ut gjør underverker for kropp og sjel. Snakk med en god venninne. Det må være en som er god til å lytte, for det du ikke trenger nå er ”gode” råd som ”bare stress ned, så skal nok du få barn”. Slike råd hjelper sjeldent. Snakk med en venninne som er god til å lytte og som bare kan være der for deg.

 

Stresset over prøverørsprosessen?

 

Det er de fleste og da er det ikke lett å bare tenke at man skal slutte å stresse. Aksepter heller at du føler deg stresset og se om du kan snike inn noen avslappende pusteøvelser i løpet av dagen. Husk at dette ikke trenger å ta lang tid, trenger kun å ta fem minutter hver dag. Pampering! Yes, do it! Ofte har vi det så utrolig travelt at dette blir glemt. Men en gang i uken ta deg til et deilig varmt bad, en ansiktsmaske eller tid til å lese en spennende bok.

Lykke til, husk å ikke gi opp!

Jorunn Krokeide, Akupunktør og Mindfullnessinstruktør

og Johanne Tonga, Psykolog og Stipendiat

IVFkit

Artikler du kanskje liker

Slik forbedrer du sædkvaliteten

Etter begjær følger en svømmetur til besvær, eller?

Å være sædcelle er ikke lett, det er en kamp for tilværelsen. Eller faktisk tilblivelsen. For at de skal klare den tøffe svømmeturen frem til eggcellen er det viktig at sædcellene er i god form. Enkle grep i hverdagen kan legge til rette for en…

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Last inn flere saker