Det er forventet av dagens moderne mann at han tar vare på utseendet sitt. For å imponere det motsatte kjønn, inngår mange også et kompromiss når det kommer til type undertøy. Blant annet ved å droppe de løstsittende, komfortable boksershortsene for noe litt mer, tja, støttende. Men, har det egentlig noen betydning for fertiliteten at «familiejuvelene» kommer i klem?

Testiklene er utrolige organer. For hvert hjerteslag produserer de omtrent 1200 sædceller. Deres primære mål er å produsere sædceller som gjør at genene våre, selve byggesteinene, kan videreføres til neste generasjon. For å produsere sædceller med maksimalt tempo, er testiklene avhengige av å holdes ca 2-3 grader kaldere enn resten av kroppen.

Heldigvis for mannen, har kroppen hans utviklet seg til å kunne opprettholde denne temperaturforskjellen. Dette ved at testiklene befinner seg på utsiden av kroppen, gjennom vaskulær varmeveksling samt at skrotalveggen evner å trekke seg sammen. Om noen av disse kjølemekanismene svekkes, eller kroppen periodevis utsettes for økt skrotal varme, har det vist seg å kunne redusere spermproduksjonen.

Oppvarming av testiklene har til og med blitt testet som et potensielt mannlig prevensjonsmiddel. Det er likevel langt fra bevist at det finnes en sammenheng mellom svekket spermproduksjon og tettsittende undertøy.

Når det er sagt, så har en rekke små studier faktisk vist en reduksjon i spermkonsentrasjon og spermiens bevegelighet hos menn som hadde på seg tettsittende undertøy, sammenlignet med løstsittende boksere. Men, det er også utført studier som indikerer at det ikke er noen sammenheng mellom spermkvalitet og type undertøy. Som du kanskje skjønner, er det ikke alltid like lett å vite hvilket råd man skal gi til potensielle fedre.

Poenget er at det ikke finnes noe avgjørende bevis på at det å bruke tettsittende undertøy er skadelig for spermproduksjonen og spermiens kvalitet. Det finnes likevel sterke bevis for at det å overopphete testiklene gir redusert spermproduksjon. Mitt råd til potensielle fedre er derfor: Unngå å sitte lenge av gangen, hyppig bruk av badstu, samt lange, varme bad og setevarmer. Og når det kommer til undertøy … Prioriter komforten!

Skrevet av Steven Mansell

Artikler du kanskje liker

Slik forbedrer du sædkvaliteten

Etter begjær følger en svømmetur til besvær, eller?

Å være sædcelle er ikke lett, det er en kamp for tilværelsen. Eller faktisk tilblivelsen. For at de skal klare den tøffe svømmeturen frem til eggcellen er det viktig at sædcellene er i god form. Enkle grep i hverdagen kan legge til rette for en…

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Last inn flere saker