Du hadde aldri i verden forventet at dette skulle være et tema engang, men så begynner du å lure. Dama blir ikke gravid, og dere har prøvd lenge nå. Kan det være? Nei, det kan da ikke… Eller…? Så tar du mot til deg og bestiller time til sædanalyse, og der står det- svart på hvitt- at årsaken til den uteblivende graviditeten ligger hos deg. Now what?
Spørsmålene virrer rundt i hodet ditt. Går det an å fikse? Kan jeg leve annerledes, spise sunnere, trene mer, og så blir det bedre? Var det fyllekula i helgen som har skylda? Kan jeg bli pappa? Hva gjør jeg nå?
Hva betyr alle disse rare ordene? Er det noen mulighet for å få barn nå?
Det er heldigvis mange muligheter
Det er heldigvis veldig mye du kan gjøre, og det skal veldig mye til for at du ikke kan bli pappa. Det aller første du gjør er å oppsøke en spesialist på mannlig reproduksjon, gjerne på en fertilitetsklinikk. Mange menn har allerede erfaring med en fertilitetsklinikk fordi det ofte er der den aller første sædanalysen ble tatt. Der blir man fulgt opp når lab-personalet finner avvik i sædprøven.
Likevel kan det være lurt å stille forberedt til samtalen med legen, så får du mer ut av timen:
1) Finn frem alt: Ta med deg all informasjon om din helse. Har du en utskrift av legejournalen din tar du den med. Har du tatt sædanalyser andre steder tidligere kan du ta resultatskjemaene med. Det samme gjelder blodprøvesvar fra tidligere.
2) Lag liste: Skriv opp hendelser som har skjedd i livet ditt som du tror kan påvirke din fertilitet nå. Dette er et viktig punkt også for partneren din. Det er fordi alle bekymringer bør luftes for legen slik at dere kan snakke om det på legekontoret og slippe å tenke på det når dere kommer hjem igjen.
3) Si sannheten: Det er ikke den ting leger ikke har hørt pasientene sine fortelle om, og det skal mye til for å overraske dem. Vær derfor dønn ærlig. Selv om det er kjipe ting som kjønnssykdommer eller bruk av anabole steroider, usunn livsstil eller besøk på bordell- alle opplysninger kan hjelpe legene med å stille diagnoser og å få i gang riktig behandling.
4) Ta gjerne med partneren din: Dette punktet er selvfølgelig valgfritt. Noen synes det er topp å ha med partneren (som husker alle spørsmålene du skulle stille legen), mens andre synes det er bedre å være alene med legen. Gjør det som er best for deg.
5) Få svar: Sørg for at alle dine spørsmål blir besvart på en måte som du forstår. Du betaler for timen, og du skal sitte igjen med tydelig informasjon, og det skal være enkelt for deg å skjønne hva det neste du bør gjøre er.
6) Spør flere: Hvis du mot formodning ikke har full oversikt etter møtet med legen bør du oppsøke en annen lege. Ofte kan det være lurt å få flere forslag på bordet før du bestemmer deg hva du ønsker å gjøre som neste steg. Dette gjelder spesielt dersom du eller partneren din er ukomfortable med forslagene som kom etter det første legebesøket. Hvis den ene legen foreslår at dere går for inseminering, og den andre foreslår sæddonasjon skjønner du fort at den ene tar feil. Føl deg sikker på at neste steg kjennes riktig.
7) Vær enige: Det er du og din partner som ønsker barn og det viktig at dere er enige om hvordan dere skal gå fram for å forsøke å lage babyen. Tenk gjerne gjennom etiske og økonomiske grenser allerede nå. Det er lett å bli revet med når man har kommet på prøverørskarusellen, og det er svært viktig å være åpne og ærlige om egne ønsker og om egne grenser.
Dersom det ikke er funnet noen sædceller i ejakulatet (utløsningen) finnes det fremdeles håp!
Skrevet av Christel Taranger Freberg