Alle har ikke en 28-dagers syklus, men hvis du har det kan du bruke dette som dagbok:

Dag 1-5:

Menstruasjonen starter hvis du ikke er gravid. Gammelt vev fra innsiden av livmoren løsner og blør ut. Østrogen og progesteron-nivåene er lave. Den basale kroppstemperaturen er på 35,5 til 36,7 grader.

Dag 6-7:

Så starter en stilig hormonell domino-effekt. Hold deg fast- hold fokus- så kjører vi: Hypotalamus, en superviktig kjertel i hjernen, skiller ut et hormon (GnRH) som igjen gir beskjed til hypofysen (enda en superviktig kjertel i hjernen) om å skille ut FSH og LH, som igjen gjør at noen av eggposene (foliklene) i en av eggstokkene begynner å vokse. Mens foliklene vokser produserer de østrogen. Progesteron-nivået er lavt. Sekretet i underlivet er ganske tørt fra nå og til og med dag 9.

Dag 8 (kan vare helt til dag 12):

Utskillelsen av østrogen øker, som igjen fører til at innsiden av livmoren blir tykkere med flere blodårer, og forbereder seg til å ta imot det befruktede egget. FSH og LH-nivåer synker.

Dag 10:

Sekretet i underlivet blir fuktigere og kan være grått og seigt eller hvitt og gulaktig.

Dag 12:

Sekretet i underlivet blir klart, glatt og veldig elastisk, noe som betyr at eggløsningen er nært forestående. Dersom du har samleie i denne perioden er det god sjanse for graviditet. Sædceller kan leve flere dager mens de svømmer mot egget, så her kan det bli graviditet selv om selve eggløsningen er et par dager unna.

Dag 13:

Gjør deg klar for en ny hormon-domino: Nivået av østrogen øker kraftig, noe som virkelig får nivået av LH til å skyte i været. LH stimulerer produksjonen av progesteron, som igjen øker nivået av FSH. De første 12 timene etter eggløsning øker kroppstemperaturen med 0,25- 0,45 grader. Hvis det ikke blir graviditet vil denne temperaturen forbli høy helt frem til neste menstruasjonssyklus starter.

Dag 14:

Østrogen-nivået faller brått samtidig som LH øker brått til maksimalt nivå. Dette skiftet gjør at et egg løsner fra den ene eggstokken og faller inn i egglederen. Det er dette som kalles eggløsning. Fra nå av lever egget kun i 12-24 timer.

 

Dag 15 (kan vare helt til dag 24):

Den tomme eggposen til egget som nettopp løsnet kalles nå corpus luteum, og skiller ut mer og mer østrogen og progesteron for å forberede livmoren for en mulig graviditet. FSH og LH-nivåene starter å synke.

Dag 17:

Når kroppstemperaturen din har holdt seg høy tre dager på rad er den fertile perioden over for denne gang.

Dag 18:

Sekretet i underlivet begynner å bli gråaktig.

Dag 21-22:

Progesteron-nivåene er på sitt høyeste.

Dag 25:

Corpus luteum (den tomme eggposen) går i oppløsning. Dersom egget ikke ble befruktet vil progesteron-nivået synke igjen, og sekretet i underlivet blir klissete. Dersom egget ble befruktet vil progesteron-nivået holde seg høyt.

Dag 27:

Sekretet i underlivet er fraværende eller tørt.

Dag 28:

Østrogen-nivået synker gradvis og progesteron-produksjonen synker fort. Sekretet i underlivet er tykt. Hvis du ikke er gravid vil du få mensen i morgen.

 

Referanse:

Fertility Facts

Skrevet av Christel Taranger Freberg

Artikler du kanskje liker

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Oligoasthenoteratozoospermia

Diagnose: dårlig sædkvalitet

Leger bruker ofte veldig rare ord og uttrykk når diagnoser skal stilles og tilstander beskrives. For mannen i gata er det ofte klin umulig å skjønne hva som er greia, og noen ganger vil man heller ikke spørre. Enten fordi man ikke vil virke uvitende (ja,…

Last inn flere saker