De fleste av oss har vel hørt om sesongbetonte avlsperioder hos ulike dyrearter. Mange spør om dette også gjelder for mennesker – om det blir unnfanget flere babyer på visse tidspunkt i løpet av året.

Flest babyer lages rundt nyttår

Ifølge en rapport om antallet levende fødsler som kom ut i 2013 fra det internasjonale senteret for sykdom og prevensjon (CDC), fødes det flest barn i august og september. Siden svangerskapet hos mennesker varer i rundt ni måneder, betyr dette at de fleste babyer blir laget i desember og januar. Dette fenomenet har også vært rapportert av andre uavhengige studier. Det er verdt å merke seg at disse studiene peker på en annen toppsesong for fødsler, nemlig mars (Seasonal Trends in Adolescent Pregnancy Conception Rates). Dette var mest utbredt blant tenåringer.

Jeg er fullt klar over at «It takes two to tango», men i denne artikkelen fokuserer vi på mennene. Spørsmålet er om det virkelig er slik at menn er mer fruktbare om vinteren?

Snøhjerte jegvilhabarn.no

Mest fruktbar om vinteren?

Temaet er omdiskutert og mye forsket på. Og som så mye annet knyttet til menns reproduksjon, finnes det ikke tydelig enighet i litteraturen. Uavhengige studier har rapportert at det er tendenser til en høyere spermkonsentrasjon i vintermånedene sammenlignet med sommermånedene. Dette etter grunnleggende spermanalyser (1) og en av undersøkelsene hevder at det kan være så mye som 30 prosent økning i spermkonsentrasjonen om vinteren (2). Det er imidlertid ingen forskere som har klart å komme frem til HVORFOR det er slik. Enda mer interessant er det at noen studier hinter om at sædens genetiske materiale faktisk er bedre om vinteren enn om sommeren (3). Er det virkelig slik at kaldere temperaturer, og dermed kaldere testikler, fører til høyere spermkonsentrasjon? Dette utsagnet er vanskelig å ta for god fisk. Og, om det så skulle være riktig, vil denne variasjonen i spermkonsentrasjonen faktisk ha noe å si for menns fruktbarhetspotensial? Altså, hvor sannsynlig er det at mannen bidrar til unnfangelse?

Gjennomsnittsforskning?

Om vi så tar en grundigere titt på disse resultatene, fremstår de faktisk som tvilsomme. Fordi: De som forsker på menns reproduksjonsmuligheter vurderer de forskjellige spermiene ved å telle flere prøver fra forskjellige menn, for så å se på gjennomsnittet av resultatene. Et eksempel er at de ser på gjennomsnittlig spermkonsentrasjon om vinteren sammenlignet med gjennomsnittlig spermkonsentrasjon om sommeren. En viktig faktor er variasjonen i telleprosessen og mellom disse to grupperingene. Dette er kjent som standardfeil. Om denne variasjonen overlapper mellom de to forskjellige grupperingene tyder det på at grupperingene har mange variasjoner, og det vil være vanskelig å se merkbare forskjeller på disse. Dette er gjeldende i alle disse studiene, og derfor vil jeg tolke resultatene med forsiktighet.

På dette stadiet av forskningen ser jeg derfor ikke tydelig bevis på at det er klare sesongforskjeller i sædkvaliteten eller fruktbarhet hos menn.

Mer sex=flere barn

Men dette tar ikke for seg økningen i fødselsraten i august og september. Er det rett og slett slik at vi har mer sex i de nevnte månedene?

Det er veldokumentert at den menneskelige seksualsyklusen følger seks måneder med økt seksuell aktivitet i juni og juli og desember og januar. Studier som ser på statistikken for seksuelt overførbare infeksjoner, aborttall, tidspunkt for første seksuelle erfaringer og bruk av internettpornografi, viser alle en markant økning om vinteren og sommeren. Data på salg av kondomer viser at de fleste kondomer selges i desember, og spesielt da i uken før jul (4). En annen årsak til hvorfor vi kanskje ser en økning i fødsler på denne tiden kan være at par planlegger sitt barns fødsel til å sammenfalle med barnehage- og skolestart. Bevisene for menneskets seksuelle oppførsel gir altså en mer troverdig grunn for økte fødselsrater på ulike årstider enn bevisene for variasjon i sædkvalitet.

Skrevet av Steven Mansell, Spesialist i mannlig (in)fertilitet ved Medicus

Referanser:

1) Levitas, E. et al., 2013, Am J Obstet Gynecol, Seasonal variations of human sperm cells among 6455 semen samples: a plausible explanation of a seasonal birth pattern

2) Jørgensen, N. et al., 2001, Hum Reprod, Regional differences in semen quality in Europe

3) Henkel, R. et al., 2001,  J Assist Reprod Genet, Seasonal changes in human sperm chromatin condensation

4) Wellings, K. et al., 1999, J R Soc Med, Seasonal variations in sexual activity and their implications for sexual health promotion

Artikler du kanskje liker

Slik forbedrer du sædkvaliteten

Etter begjær følger en svømmetur til besvær, eller?

Å være sædcelle er ikke lett, det er en kamp for tilværelsen. Eller faktisk tilblivelsen. For at de skal klare den tøffe svømmeturen frem til eggcellen er det viktig at sædcellene er i god form. Enkle grep i hverdagen kan legge til rette for en…

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Last inn flere saker