Forbered deg på å bli bedre kjent med kroppen din og med syklusen din. Din basale kroppstemperatur (Body Basal Temperature, BBT) er den temperaturen kroppen din har når den hviler. Egentlig er målet å finne den laveste temperaturen kroppen din har i løpet av døgnet, og det finnes måter å gjøre dette på for ekstra nøyaktige målinger. Men nå skal vi ta for oss den enkleste måten å måle BBT på, nemlig med et enkelt digitalt termometer.

Det bør være to desimaler på termometeret, altså at det er to siffer etter komma. Vanlige termometere har en desimal: 36,6 mens du bør ha et termometer som viser to desimaler: 36,57. Da blir det skikkelig nøyaktig, og enklere å se endringene. Ja, for det er ikke store forskjeller som skal måles, så her er det viktig å være nøye.

Her får du hjelp til å komme i gang med måling av BBT:

  1. Kjøp et termometer med to desimaler. Lær deg å bruke det (ja, du bør lese bruksanvisningen).
  2. Last ned gratis skjema for registrering av din BBT her og print ut.
  3. Den laveste temperaturen får kroppen når den hviler. Derfor måles BBT om morgenen før du står opp av sengen. Termometeret må derfor være lett tilgjengelig når du åpner øynene.
  4. De mest nøyaktige målingene får du når du måler temperaturen i stjerten/ stumpen/ rompa/ baken eller anus, alt etter hva du velger å kalle det. Dersom du vil kan du måle i vagina eller under tunga, men ikke under armen, for målingene blir mer usikre når du ikke måler inni kroppen.
  5. Du må måle på samme sted med samme termometer hver dag. Skriv ned temperaturen i skjemaet hver dag. Ikke stol på at du husker det. Du husker nemlig ikke det.
  6. Den første målingen skal skje den første dagen i menstruasjonssyklusen, altså første dag du blør. Det er litt vanskelig å vite om du har mensen med en gang du åpner øynene om morgenen. Skjærer det seg er det helt greit å starte dagen etter. Prøv å måle på ca samme tidspunkt hver dag. Det kan skille opp til en times tid.
  7. Det er viktig at du ikke går ut av sengen før målingen. Du skal ikke bevege deg, snakke, spise eller snuse før temperaturen er tatt.
  8. Hvis du har sovet kortere eller lengre enn vanlig, eller du har vært på fest dagen i forveien, kan dette virke inn på temperaturen. Det gjør ingenting, men du bør notere det i skjemaet slik at du kan forklare eventuelle avvik.
  9. Etter at du har målt temperaturen hver morgen i noen dager vil du plutselig se en økning i temperatur (mer enn 0,20 grader økning). Når temperaturen har holdt seg slik høy i 2-3 dager, kan du lage en vertikal strek i skjemaet dagen før den store økningen skjedde. Dette er tidspunktet for eggløsning.
  10. Fortsetter du å måle temperaturen hver morgen etter eggløsning kan du se flere ting. Noen ser en rask nedgang i temperatur akkurat når egget fester seg i livmorveggen. Men det sikreste tegnet på graviditet er at temperaturen holder seg høy lenge.

Skrevet av Christel Taranger Freberg

Artikler du kanskje liker

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Oligoasthenoteratozoospermia

Diagnose: dårlig sædkvalitet

Leger bruker ofte veldig rare ord og uttrykk når diagnoser skal stilles og tilstander beskrives. For mannen i gata er det ofte klin umulig å skjønne hva som er greia, og noen ganger vil man heller ikke spørre. Enten fordi man ikke vil virke uvitende (ja,…

Last inn flere saker