Lily from the other side of the rainbow

Dette er en bok som gjennom barnespråk og gode illustrasjoner, forteller om hvordan man kan bli til ved hjelp av eggdonasjon. Forfatter og terapeut Tone Bråten jobber blant annet internasjonalt via Skype med par som er gjennom eggdonasjon. Hun jobber med å hjelpe de med den etiske og emosjonelle delen av donorprosjektet. Tone oppdaget at parene hun snakket med, selv før de ble gravide, var opptatt av hvordan og når de skulle fortelle barnet om donasjonen.

Tone forteller;

Mange ønsker råd i forhold til når og hvordan de skal fortelle barna om donasjonen, dette for å være trygge på at man skal ta de rette valgene. Vi ønsker å ta de rette valgene som foreldre, til og med før vi blir foreldre. Dette er et godt tegn, og viser god omsorgsevne, ved  å se sin avgjørelse i et barneperspektiv. Vi er den første generasjonen som benytter oss av eggdonasjon og det er derfor for mange et ukjent terreng med mange utfordrende etiske dilemma. Får man gode råd på veien kan behandlingen bli lettere å gå gjennom. Det er viktig å vite at innen etikk og følelser er det ikke et riktig og et feil svar. Hver fertilitetspasient og hvert par, må ta avgjørelser som de kan leve godt med sammen med barna, og som en familie. Studier viser at om man ønsker å fortelle om donasjonen til barnet, bør det gjøres i tidlig barndom, noe som står i stil med hva bioteknologirådet i Norge råder i forhold til sæddonasjon i Norge.

lily-from-the-other-side-of-the-rainbow-1

«Det er mamma og pappa som er
foreldre til barnets eksistens!»

Boken er rettet mot barn i 5-7 års alder, og kan brukes til å formidle til barnet om donasjonen uavhengig av om man har valgt anonym eller åpen donor. I boken er det noen viktige budskap skrevet inn som en naturlig del av eventyret:

Det er mamma og pappa som er de viktigste i barneprosjektet. Donorfeen gir bort et magisk egg, men egget kan ikke av seg selv utvikle seg til et barn, det er mamma og pappa som må få det til å skje med litt hjelp. Det er mamma og pappa som er foreldre til barnets eksistens!

Barnet skal få en følelse av å føle seg ønsket og elsket, ved å være med på et eventyr som viser hva foreldrene gjorde for å oppnå en graviditet og skape akkurat dette barnet. Barnet skal få « normalisert» hvordan han / hun har kommet til verden, ved å ha tilgang på denne litteraturen.

Boken handler om fem år gamle Lily som forteller om hvordan hennes mamma og pappa reiste til den andre siden av regnbuen for å finne et magisk egg. Mamma sine egg var ikke magiske lenger, så de måtte få hjelp av en donorfe på den andre siden av regnbuen. Donorfeen har egne barn, men har egg til overs som hun er villig til å gi bort til andre som ønsker å bli foreldre. For at moren og faren skal få dette magiske egget, må de oppfylle tre gyldne regler, vil du høre hvilke?

Boken er skrevet på engelsk, da den selges internasjonalt, men den er lett å oversette og de fantastiske illustrasjonene er et eventyr i seg selv!

 

Ole er laget av et magisk rumpetroll

Dette er Tones første bok, og forteller ved hjelp av barnespråk om biologisk opphav ved hjelp av sæddonasjon. Ole er kommet til verden ved at hans foreldre har lånt et magisk rumpetroll, som de har fått hos legen.

Ole vil at mamma skal fortelle om da han ble laget av det magiske rumpetrollet. Ole er ikke laget av et rumpetroll fra pappa, men et magisk rumpetroll! Bamsen Bosse og pappa får også lov til å høre, vil du høre?

Foreldrene til Ole har benyttet seg av åpen donor i Norge. Boken inneholder en egen veiledningsdel i forordet, som omhandler forskning og lovverk knyttet til sæddonasjon.

ole-er-laget-av-et-magisk-rumpetroll

«Ole er kommet til verden ved at hans
foreldre har lånt et magisk rumpetroll»

Boken kan benyttes som veiledningsmateriell for foreldre, fertilitetsklinikker, helsestasjoner, familievernkontor, gynekologer og legekontor.

Boken kan være en motivasjon for pasienter som går igjennom sæddonasjonsbehandling, og er skrevet med tanke på at barnet skal føle seg spesielt, ønsket og takknemlig for alt som foreldrene har gjort for å bli foreldre.

 

Skrevet av Tone Bråten

Artikler du kanskje liker

Slik forbedrer du sædkvaliteten

Etter begjær følger en svømmetur til besvær, eller?

Å være sædcelle er ikke lett, det er en kamp for tilværelsen. Eller faktisk tilblivelsen. For at de skal klare den tøffe svømmeturen frem til eggcellen er det viktig at sædcellene er i god form. Enkle grep i hverdagen kan legge til rette for en…

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Hvordan velge riktig glidemiddel?

Vær flid ved valg av glid

Et stort utvalg glidemidler er tilgjengelige, både vannbaserte, silikonbaserte, mineraloljebaserte eller planteoljebaserte. Mange fokuserer kun på den fysiske effekten, glid, men vel så viktig er den kjemiske påvirkningen. Å tilføre fuktighet til kroppen er naturlig for de fleste kvinner De fleste kvinner bruker ansiktskrem, fotkrem…

Last inn flere saker