Har du veldig vondt i magen når du har mensen? Har du vondt under eller etter samleie? Er det smertefullt å tisse og bæsje? Har du kraftige blødninger under mensen? Blør du noen ganger også mellom to mens-perioder? Opplever du samtidig trøtthet, forstoppelse eller diaré, oppblåst mage eller kvalme? Har du prøvd en stund å bli gravid uten at det går?

Da kan det være du har endometriose.

Endometriose er svært vanlig:

Du er ikke alene – over 176 millioner jenter/kvinner i hele verden lider av endometriose! Mange er i fertil alder når de finner det ut. Ofte har de da hatt smertefulle menstruasjoner over en lengre periode- og kvinner er jo ofte sånn- de biter tenna sammen og tenker at det sikkert bare er sånn det skal være! Men tror du at du kan ha endometriose må du gå til legen og finne det ut. De kan hjelpe deg så du slipper å ha så vondt.

Endometriose- kort forklart:

Kort forklart er endometriose en lidelse hvor endometriet- «huden» på innsiden av livmoren som helst også skal holde seg på innsiden av livmoren- også vokser på utsiden. Lurer du på hvordan endometriet kan klare å komme seg ut av livmoren på denne måten?

jvhb artikkel 151

Se for deg livmoren som en trekant som peker nedover. Nederste hjørne er livmorhalsen og de to øverste hjørnene er egglederne. Det er åpning i alle tre hjørnene, og selv om mensen skal blø ut av den nederste åpningen kan den også komme ut av de to andre åpningene! På den måten kan noe av endometriet fra innsiden bli med ut feil vei, og feste seg i egglederne eller reise videre ut i buken. Endometriet kan legge seg inne i egglederne, eller rundt eggstokkene for eksempel. Og selv om endometriet har havnet fullstendig på villspor har det (dessverre) ikke glemt sine oppgaver.

Endometriets oppgaver:

Hver gang du har eggløsning er det en mulighet for at et befruktet egg kommer fra egglederen til livmoren og fester seg. Endometriet eeelsker slikt besøk, og er særdeles gjestfritt. Endometriet forbereder nemlig en myk og deilig landingsplass for det mulige befruktede egget- på nytt hver eneste syklus- fra første gang du fikk mensen til du får mensen siste gang. Derfor blir endometriet tykt og mykt hver gang du er i tiden rundt eggløsning.

Endometriet er såpass gjestfritt at den myke landingsplassen fra forrige syklus slett ikke er bra nok for neste besøksmulighet. Endometriet inne i livmoren brytes derfor ned og blør ut hvis det ikke har kommet noe egg. Du får mensen. Ved neste mulighet for besøk av et befruktet egg er alt forberedt på nytt. En ny myk og tykk vegg som egget kan feste seg i lages. Ingen egg nå heller? Ny mensen. Og sånn går no dagan…

Endometriet på villspor- hva med det?

Men dersom endometrisk vev er på villspor i for eksempel egglederne, vil det også bli laget en tykk deilig vegg der også. MEN du vil jo absolutt ikke ha en myk og deilig vegg i egglederne. Veggene i egglederen er nemlig i utgangspunktet veldig nær hverandre, og egglederne kan blokkeres. Da får egg og sædceller aldri sjansen til å møtes.

Mange kvinner finner først ut at de har endometriose når de søker hjelp hos lege for manglende graviditet. Mellom 1/3 og 1/2 av alle kvinner med endometriose har utfordringer med å bli gravide.

Kilde: Womenshealth.gov

Skrevet av Christel Taranger Freberg

 

Artikler du kanskje liker

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Oligoasthenoteratozoospermia

Diagnose: dårlig sædkvalitet

Leger bruker ofte veldig rare ord og uttrykk når diagnoser skal stilles og tilstander beskrives. For mannen i gata er det ofte klin umulig å skjønne hva som er greia, og noen ganger vil man heller ikke spørre. Enten fordi man ikke vil virke uvitende (ja,…

Last inn flere saker