Å bli gravid er ikke alltid så lett. Det varierer faktisk fra person til person, fra par til par. Men felles for alle som har prøvd en stund er at man stiller seg selv spørsmålet – hvorfor blir jeg ikke gravid? Et spørsmål med like mange mulige svar som det finnes mennesker som stiller spørsmålet. Her er noen vanlige og uvanlige årsaker til at graviditeten uteblir:

1. Feil tidspunkt

Har du ikke eggløsning, blir det ikke barn. Kanskje kan det være så enkelt at dere prøver å lage barn på et tidspunkt hvor kroppen rett og slett ikke kan gjøre det. Være nøye med å finne ut når du har eggløsning. Egget kan bare leve i 48 timer etter eggløsning, så her er timing viktig.

2. Sædcellene når ikke frem til egget

Hvis det er en mann inne i bildet, så bør han sjekke sædkvaliteten sin. Det kan nemlig være at sædcellene ikke når helt frem til egget, da blir det heller ikke befruktet. Det beste er å oppsøke et laboratorium og ta en test der, men det finnes også enkle hjemmetester som f.eks. SwimCount.

3. Dere har en utfordring som trenger behandling

Det kan være et sykdomsløp eller en utfordring som det finnes en behandling for, men som dere ikke har oppdaget eller fått behandling for enda. Sørg for en fullstendig utredning før behandling settes i gang. Man kan lett overse symptomer om man starter behandling for tidlig.

jvhb artikkel 114

“For at det skal bli barn må det være
svømmedyktige sædceller til stede i
egglederen når hun har eggløsning”

4. Helsemessige årsaker

Som i punktet over, så kan det være helsemessige årsaker som dere kanskje ikke har oppdaget enda som gjør at dere ikke blir gravide. Ta en helsesjekk, vær åpen om at dere prøver å få barn og sliter med å bli gravide. Dette er spesielt viktig ved uregelmessig menstruasjonssyklus, magesmerter ved menstruasjon, og når det kommer en svært liten mengde sædvæske ved utløsningen.

5. Feil diagnose

Feil diagnose og behandling kan virke mot sin hensikt. Har du fått feil diagnose, får du også feil behandling. Noe som i verste fall kan minske sjansene for graviditet i stedet for å øke dem. Gå grundig gjennom helsen, behandlingen din og snakk med fagkyndige personer.

6. Feil klinikk

Mange som opplever ufrivillig barnløshet har dessverre dårlige erfaringer med helsepersonell, og mener de får mangelfull informasjon. Dette problemet har ofte en sammenheng med hvor lang tid man har vært i behandling for ufrivillig barnløshet. Dersom du mener klinikken ikke gir deg det du trenger- bytt klinikk. En ny klinikk vil kunne se saken med nye øyne, dere vil være mer motiverte og positive, og få en bedre totalopplevelse av behandlingen.

Ingen vet hvorfor

Det kan faktisk være at ingen vet hva som er i veien. Da bør du søke informasjon av mennesker som kan det de snakker om, finn informasjon du kan stole på. Sammenlign informasjonen med dine erfaringer om egen kropp – kanskje svaret plutselig dukker opp. Men vær varsom i forum og chatterom – ingen råd på nett skal erstatte råd fra legen!

Her finner du noen spørsmål du bør stille legen din når du planlegger å bli gravid.

Skrevet av Christel Taranger Freberg

Artikler du kanskje liker

Slik forbedrer du sædkvaliteten

Etter begjær følger en svømmetur til besvær, eller?

Å være sædcelle er ikke lett, det er en kamp for tilværelsen. Eller faktisk tilblivelsen. For at de skal klare den tøffe svømmeturen frem til eggcellen er det viktig at sædcellene er i god form. Enkle grep i hverdagen kan legge til rette for en…

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Last inn flere saker