Graviditeten er nøye planlagt, og du har gjort alt etter boka. Du har sjekket sædkvaliteten og vet nøyaktig tidpunktet for eggløsning. Dere hadde samleie i den mest fertile perioden, og nå er alle antennene ute. Er det noen tegn? Har egget festet seg? Kjennes kroppen gravid ut? Hvordan kjennes egentlig kroppen ut når den lille spiren har festet seg? Her er noen kjente og mindre kjente tegn:

Mensen uteblir

Dette er et av de tydeligste tegnene. For én ting er jo en negativ graviditetstest, så at du skal få mensen i tillegg er jo aldeles råttent gjort! Men når dagene går og mensen ikke kommer, er det stor sannsynlighet for at egget har festet seg. Og da kommer jo ikke mensen tilbake på noen måneder, og det i seg selv er jo verdt å feire! Hvis du ikke får mensen og heller ikke får en positiv graviditetstest, kan det rett og slett være at du ikke hadde eggløsning denne måneden.


Positiv graviditetstest

Ganske opplagt, ikke sant? Du har sikkert graviditetstesten(e) liggende klar(e), og kanskje har du allerede testet selv om du innerst inne vet at det er for tidlig. En blodprøvetest er vanligvis positiv 4 dager etter at egget har festet seg, mens du må vente litt lenger, rundt 3 dager til, på en positiv urinprøvetest. Legg merke til at jeg skriver «etter at egget har festet seg», og at dette varierer fra kvinne til kvinne og graviditet til graviditet. Egget fester seg ca 6-12 dager etter eggløsning.

 

Kroppstemperaturen endrer seg

Dersom du er en av de mange som måler temperaturen hver morgen med termometer (BBT- Basal Body Temperatur-metoden) for å holde styr på menstruasjonssyklusen, er det lurt å måle også noen dager etter eggløsning. Da kan du først (1-2 dager etter eggløsning) se en økning i temperatur. Så kan du kanskje se en ting til hvis du fortsetter å måle. Noen kvinner kan nemlig registrere en liten, kort nedgang i temperatur når egget fester seg i livmorveggen før temperaturen er høy igjen. Egget fester seg ca 6-12 dager etter eggløsning. Om du ser denne korte nedgangen eller ikke spiller egentlig ikke så stor rolle. Et sikrere tegn er at temperaturen holder seg høy i mer enn 15 dager etter eggløsning. Da er det stor sjanse for at egget har festet seg.

Last ned gratis skjema for registrering av din BBT her

 

Du får en blødning

Når egget fester seg i livmorveggen lages et lite sår, og det kan blø litt. Det er helt vanlig at det kommer litt blod (også kalt spotting) rett før du vanligvis forventer å få mensen. Dette kan være superforvirrende! Er det mensen eller er det ikke? Forskjellen er at en slik blødning ofte er mindre og lettere enn menstruasjonsblødning. Kvinner er så forskjellige at noen ikke merker blødning i det hele tatt, mens andre kan kjenne at egget fester seg i livmorveggen. Uansett- det er helt normalt åkke som.

 

Utseende og konsistens på utflod endrer seg

Navnet gjør at man ser for seg en flodbølge komme ut av underlivet, men det er heldigvis ikke så voldsomt. Noen kan få tykk og/eller hvit utflod på det tidspunktet man ellers skulle fått mensen. Denne utfloden er ulik den du har under eggløsning- som ofte er blank og seig.

 

Ømme bryster

Mange gravide kvinner opplever at brystene blir ømme, men det er ofte ikke blant de tidligste tegnene på graviditet. Noen kvinner får også ømme bryster av å ha eggløsning, så det er heller ikke blant de aller sikreste tegnene på graviditet. Men- ømme bryster må med i listen! Det kan jo være!

 

Trøtt, sliten og rare lyster

Litt på samme måte som med ømme bryster er dette noe mange kvinner opplever når de er gravide, men det er nok ikke av de tidligste tegnene på graviditet. Mange sover mer, spiser merkelige ting og føler seg mer slitne under graviditeten enn ellers. Men man vil nok merke graviditeten på andre måter før disse tegnene merkes.

 

Kanskje du må tisse ofte (etterhvert)

På det tidspunktet du må tisse ofte er barnet i magen så stort at du garantert har merket graviditeten allerede. Det er ingen tvil om at gravide ofte må tisse (hvorsomnårsomhelst) og at dette kan være litt problematisk. Vi anbefaler å gå til innkjøp av noen praktiske tisseposer når du har kommet så langt.

 

Husk at dersom kvinnen har normal eggløsning, mannen har god sædkvalitet, og dere har samleie i perioden 5 dager før og under eggløsning, er det rundt 20% sjanse for graviditet. Det betyr at det noen ganger kan ta litt tid før graviditeten er et faktum, og det er helt normalt å måtte prøve flere ganger.
Lykke til med prøvingen!

Skrevet av Christel Taranger Freberg

Artikler du kanskje liker

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Den magiske dominoeffekten

Legg til rette for produksjon av supre kjønnsceller

Kroppen vår er bygd opp av celler. Muskelceller, fettceller, skjelettceller, hudceller, nerveceller og så videre. Vi har en hel billiard celler i kroppen (1000 millioner millioner) som er fordelt på rundt 220 ulike celletyper. Utrolig, men sant! Kjønnscellene gir oss muligheten til å formere oss…

Bioteknologiloven forklart enkelt

Assistert befruktning i Norge

Den teknologiske og medisinske utviklingen innenfor dette feltet går i hurtig tempo, og mulighetene for de som trenger hjelp til å få barn er mange. Hvilke behandling som tilbys i Norge reguleres av Bioteknologiloven kapitel 2. I Norge tilbys det assistert befruktning til heterofile og…

Last inn flere saker