Graviditetstesten er kjøpt inn. Du er spent. Hva vil resultatet vise? Blir det seiersdans eller nye runder i sengehalmen? Det skal du endelig få svaret på. Nå. Men hvordan virker egentlig en graviditetstest? Hvordan kan en pinne, strimmeltest eller digital duppedings gi deg svar på et av livets store spørsmål? Er du gravid?

Måler graviditetshormonet

Graviditetstester måler mengden av hormonet Humant Chorionic Gonadotrophin (kort fortalt HCG) i urinen. Uansett om du kjøper en digital graviditetstest, en rimelig strimmeltest eller en stavtest så virker de på nøyaktig samme måte. De måler HCG-nivået. Basert på dette nivået får man en temmelig sikker indikasjon på om man er gravid eller ei. Det handler altså om hormoner, ikke om testens pris, utseende, fasong eller stil.

Kjært hormon har mange navn

Humant Chorionic Gonadotrophin forkortes HCG, men kalles også for graviditetshormonet (takk og pris for det). Grunnen til det er enkelt og greit at hormonet kun er til stede hos gravide kvinner. Når det befruktede egget fester seg til livmorveggen, begynner morkaken å vokse ut fra festepunktet og HCG-produksjonen starter. Hormonet skilles ut gjennom urinen og gir utslag på graviditetstesten.

Jakten på HCG

Inne i selve graviditetstesten finnes det antistoffer som fanger opp HCG.  Urinen suges oppover i graviditetstesten. Er det HCG i urinen vil det binde seg til antistoffene og vise seg i testsonen i form av en farget strek. Hurra – du er gravid. Dersom det ikke er HCG til stede i urinen, betyr det at du ikke er gravid. Graviditetstesten vil da være negativ. Beklager, men mange av oss opplever dette. Du er ikke alene.

Uansett om testen er positiv (gravid) eller negativ (ikke gravid) skal det vises en strek i kontrollsonen. Er det ingen strek i kontrollsonen må du ta en ny test. Da har det skjedd en feil underveis i testen.

dt-teststrips1_1024

«Inni enhver graviditetstest
skjuler det seg en strimmel»

Se hvor mange uker du er på vei

Strimmeltester og pinner gir kun utslag i farget eller ikke farget strek, digitale tester gir litt mer informasjon, men gjør i bunn og grunn akkurat det samme som de «analoge» testene. Den overfører teststreken til en tekst som sier «gravid». Ikke nok med det – flere digitale tester har en ukeindikator. Altså viser den hvor mange uker du er på vei. Dette er kun et indikasjon og en pekepinn, nivået HCG varer fra kvinne til kvinne og fra urinprøve til urinprøve. Stol ikke blindt på dette tallet. Dersom det er viktig bør du få det bekreftet av fagfolk.

Ikke ruiner deg på graviditetstester

Hvilken test du velger å bruke er helt opp til deg. Noen liker den tydelige beskjeden en digital test gir, mens andre klarer seg fint med streker. Hvis du er i en situasjon hvor du tester ofte, bør du bruke rimeligere tester. Hvis du blir gravid kommer det nok av andre ting du må bruke penger på. Selvsagt kan du dobbeltsjekke med en dyrere test, hvis du vil. Det viktigste å vite er at selv inni en dyr test ligger det en liten teststrimmel – helt lik som en rimelig strimmel. Og resultatet de viser er det samme.

Kort fortalt:

Alle testene er fungerer likt og måler det samme. Tiss på pinnen, vent på svar. 

Et utvalg av tester og deres finesser finner du her.

Skrevet av Christel Taranger Freberg

Artikler du kanskje lik

Slik forbedrer du sædkvaliteten

Etter begjær følger en svømmetur til besvær, eller?

Å være sædcelle er ikke lett, det er en kamp for tilværelsen. Eller faktisk tilblivelsen. For at de skal klare den tøffe svømmeturen frem til eggcellen er det viktig at sædcellene er i god form. Enkle grep i hverdagen kan legge til rette for en…

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Last inn flere saker