Hadde vi bare vært som kaninene- som får eggløsning av å ha sex! Men neida- vi må lære oss om menstruasjonssyklusen vår for å vite når eggløsningen skjer. Syklusdag 1 er første dagen du blør når du får mensen. En menstruasjonssyklus kan være 26 dager lang. Eller 32. Eller 27 dager en måned og 34 dager den neste. Vet du hvor lang din er? Det burde du finne ut av når du vil bli gravid raskt. Hvorfor det, spør du kanskje? Jo, nå skal du høre:

Er du helt typisk?

En helt typisk menstruasjonssyklus varer i 28 dager. Derfor brukes denne lengden ofte som et utgangspunkt når det er snakk om mensen og eggløsning. Et helt typisk tidspunkt for eggløsning er dag 14, basert på en typisk menstruasjonssyklus. Men vi er jo ikke alle helt typiske, er vi? Misforståelsen skjer når vi tenker at eggløsning skjer 14 dager etter mensen starter. FEIL! Eggløsning skjer nemlig 14 dager FØR mensen starter.

Det vil si at en dame med en syklus på 32 dager har eggløsning rundt dag 18, ikke 14. Den tiden i måneden hvor samleier har størst sjanse for å ende med graviditet er dagen eggløsningen skjer og de fire dagene før. Straks etter eggløsningen er den fertile perioden over. Men hvordan kan du vite at du snart kommer til å få eggløsning?

Regn ut din fertile periode

En måte å gjøre det på er å notere ned syklusen din i en kalender. Gjør du dette noen måneder vil du få et klarere bilde av hvor mange dager syklusen din varer, og kan regne deg frem til tidspunkt for eggløsning. Velg da din lengste og din korteste syklus, og trekk fra 18 dager. For eksempel, hvis din korteste syklus var 26 dager og din lengste var 31 dager vil din fertile periode starte mellom dag 8 (korteste syklus) og dag 11 (lengste syklus). Eggløsningen vil da skje mellom dag 12 og 17. Din fertile periode vil da vare fra dag 8 til dag 17. Du vil altså ha god mulighet til å bli gravid når du har samleie for eksempel annen hver dag i denne perioden.

jvhb artikkel 126

Hva skal jeg med termometer, sa du?

Herlighet- DET var jo ikke veldig nøyaktig, tenker du kanskje. Vel, det går an å spisse det enda mer ved å måle din basale (grunnleggende) kroppstemperatur. I teorien er dette den laveste temperaturen kroppen din har i løpet av døgnet. I praksis måler du den temperaturen du har så snart du har våknet, før du står opp. De fleste kvinner ligger på rundt 35,56 til 36,67 grader. Men nå kommer trikset: Når denne temperaturen øker bittelitt, sånn rundt 0,25-0,45 grader, betyr det at du har hatt eggløsning de siste 12-24 timene. Her må du også bruke informasjonen du får til å planlegge neste syklus. Når du får denne stigningen har du jo allerede hatt eggløsning, og da er den fertile perioden over for denne gang.

The Secret of the sekret

Fillern så vanskelig det skal være, tenker du kanskje nå. Er det noen flere tegn? Ja, det er heldigvis det. Det er noe som skjer med sekretet i kvinnens underliv gjennom en menstruasjonssyklus som er verdt å merke seg. Rett etter mensen er det tørt, for så å bli litt klissete når det nærmer seg eggløsning. Under eggløsningen er sekretet vått, blankt og elastisk. Hvis du har litt sekret mellom tommel og pekefinger, og tar fingrene sakte fra hverandre, blir det laget en lang tråd av sekret mellom fingrene. Eggløsning skjer som oftest fra to dager før til to dager etter den dagen du har det aller aller mest elastiske sekretet.

Vidunderpinner

Nå har du kanskje ikke for vane å sjekke slike ting hver dag, og skulle ønske det fantes ENDA flere måter å finne nøyaktig når eggløsningen skjer. Joda- det finnes eggløsningstester. Disse vidunderpinnene måler innholdet av eggløsningshormonet Luteiniserende Hormon (LH) i urin. 12-36 timer før eggløsning vil det skje en kraftig økning av LH i kroppen, og dette skilles ut i urinen. Ved å tisse på en eggløsningstest vil du kunne vite om du har- eller ikke har- eggløsning de neste 12-26 timene. Genialt. Kjøp deg gjerne noen eksemplarer her.

Så er det jo også sånn, da, at du rett og slett har mer lyst på sex i tiden rundt eggløsning. Og DET er kanskje den aller beste indikatoren!

 

Artikler du kanskje liker

Slik forbedrer du sædkvaliteten

Etter begjær følger en svømmetur til besvær, eller?

Å være sædcelle er ikke lett, det er en kamp for tilværelsen. Eller faktisk tilblivelsen. For at de skal klare den tøffe svømmeturen frem til eggcellen er det viktig at sædcellene er i god form. Enkle grep i hverdagen kan legge til rette for en…

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Last inn flere saker