fertilitetsboost

Den som prøver å få barn søker stadig råd og tips, men av og til er det ikke så hokus pokus som alle skal ha det til. Det handler ofte om å bare trives i hverdagen, bli kjent med seg selv, kroppens rutiner og våge å ta det litt rolig. Mye av din reproduktive helse er under din kontroll. Derfor kan du øke sjansene for graviditet helt selv!

Ved å bli kjent med sin egen menstruasjonssyklus, kan man komme langt. I snitt varer syklusen i 28 dager, men dette varierer fra kvinne til kvinne. Ja, faktisk også fra syklus til syklus. Første dag i syklusen er første dagen du blør ved menstruasjon. Så varer syklusen helt frem til dagen før neste menstruasjon starter. Noter ned disse dagene i en kalender.

Finn ut når du har eggløsning

I løpet av en syklus løsner normalt sett ett egg fra én av eggstokkene. Når dette skjer er individuelt fra person til person. Mange antar at 14 dager før mensen er det eggløsning, men sånn er det ikke alltid. Kjøp eggløsningstester og finn det ut helt sikkert i stedet for å gjette. Når du vet at eggløsningen skjer er det lettere å planlegge samleie på de riktige dagene. Det må være sædceller i egglederne når egget løsner, så ha samleie 6, 5 og 2 dager før eggløsning, samt på selve eggløsningsdagen. Egget lever i kun 24 timer, mens sædcellene kan leve opptil en uke.

Lev sunt og ikke la det gå for lang tid

For å ivareta en god sædkvalitet er det viktig med jevnlig ejakulasjon. Dette sørger for at de nye, svømmedyktige sædcellene ikke blir sperret inn av ubevegelige sædceller som har vært «inaktive» for lenge. Pass også på å spise sunt, trene lett og få nok søvn. Drikk vann, ikke røyk og prøv så godt du kan å være normalvektig. Vann er forresten bra for både menn og kvinner da det øker mengden fruktbarhetssekret hos henne og sædvolumet hos han.

rszdarticle3

 

“Mye av din reproduktive helse er under din kontroll.
Derfor kan du øke sjansene for graviditet helt selv!”

 

Beskytt sædcellene

Ikke utsett testiklene for varme, stråling eller kjemikalier som kan skade produksjonen. Sædceller produseres best ved temperaturer rundt 35 grader, det er derfor testiklene er utenfor kroppen og holder noen grader kaldere temperatur. Husk også at sædcellene skal svømme langt – et sædvennlig glidemiddel er en veldig enkel måte å øke sjansene for graviditet på.

Ta vare på kroppen din

Kroppen påvirkes av døgnrytmen vår. Her i nord varierer også mengden dagslys veldig mye. Pass på at det er helt mørkt i rommet når du sover, da vil hormonet melatonin hjelpe til å stille din indre klokke. Det er også viktig å roe ned tempoet. Graviditet er luksus for kroppen, og det er lettest å blir gravid når kroppen er avslappet.

Orgasmer hjelper

For mannen er orgasmen helt nødvendig for å få ut sædcellene, men også kvinnelige orgasmer er til stor hjelp for cellen. Muskelsammentrekningene vil nemlig hjelpe sædcellene med å bevege seg raskere til målet.

Skrevet av Christel Taranger Freberg

Artikler du kanskje liker

Unngå omveier

14 tips til hvordan du kan bli gravid raskt!

Graviditet er ofte planlagt. Når man har bestemt seg for å prøve å få barn er det ingen tid å miste. Noen ganger tar det likevel litt tid. Man blir utålmodige og søker råd. Men det er stor forskjell på «du bør», «du skal», «du…

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Oligoasthenoteratozoospermia

Diagnose: dårlig sædkvalitet

Leger bruker ofte veldig rare ord og uttrykk når diagnoser skal stilles og tilstander beskrives. For mannen i gata er det ofte klin umulig å skjønne hva som er greia, og noen ganger vil man heller ikke spørre. Enten fordi man ikke vil virke uvitende (ja,…

Last inn flere saker