Du ser partneren din dypt inn i øynene, og plutselig lurer du på en ting: Hvilken farge vil babyen dere ønsker dere få på øynene sine? Du har kanskje mørkebrune øyne mens partneren din har blå? Hva er da sjansene for at barnet arver din farge? Og er det i det hele tatt mulig for to brunøyde foreldre å få et barn med blå øyne? Nå skal vi se.

Sjekk deg, partneren din og begges foreldre

Om babyen får blå eller brune øyne avhenger for det meste av foreldrenes og besteforeldrenes øyefarger. For selv om det kan være vanskelig å tro, så kan to foreldre med brune øyne få et barn med blå. Men uansett farge- det er ingen regler som gir 100% sikkert svar (øyefarge bestemmes av flere gener), så ikke mistenk utroskap dersom det teoretiske eksempelet vi lager her ikke stemmer!

Hver person har to kopier av hvert gen. En kopi er arvet fra mor og en kopi er arvet fra far. Kombinasjonen av de to kopiene (gen-variantene) gir personen en egenskap/utseende, som for eksempel øyefarge. Vi tar utgangspunkt i det viktigste genet for øyefarge, og tenker oss at dette ene genet bestemmer hvilken øyefarge barnet får. Gen-varianten for brune øyne kalles B, og gen-varianten for blå øyne kalles b.

En person har da følgende kombinasjonsmuligheter:

BB:
Personen har arvet gen-varianten for brun farge av både far og mor. Personen har brune øyne.

Bb:
Personen har arvet gen-varianten for brun farge fra den ene forelderen og for blå farge fra den andre forelderen. Personen har brune øyne fordi brun «bestemmer» over blå.

bb:
Personen har arvet gen-varianten for blå farge av både far og mor. Personen har blå øyne.

To brunøyde kan derfor få barn med blå øyne

Hvis både du og partneren din har kombinasjonen Bb (brune øyne, men bærer av blå) er det generelt en 25% sjanse for at dere får et barn med blå øyne, og 75% sjanse for å få et barn med brune. Se hvordan i filmen vi har laget til deg:

Skrevet av Christel Taranger Freberg

Artikler du kanskje liker

Bioteknologiloven forklart enkelt

Assistert befruktning i Norge

Den teknologiske og medisinske utviklingen innenfor dette feltet går i hurtig tempo, og mulighetene for de som trenger hjelp til å få barn er mange. Hvilke behandling som tilbys i Norge reguleres av Bioteknologiloven kapitel 2. I Norge tilbys det assistert befruktning til heterofile og…

Hvordan måler man suksess?

Hva er sjansen for å bli gravid på fertilitetsklinikken?

Når man først har bestemt seg for å søke medisinsk assistanse for å få hjelp til å få barn, er en av de første og viktigste spørsmålene man stiller «Hva er sjansen vår for å bli gravid?» Et spørsmål man kanskje skulle tro var enkelt…

La oss fryse tiden!

Frysing av egg til senere bruk

Mange ender opp med å være «oppi årene» når de begynner å prøve å bli gravid. For noen har dette vært et bevisst valg, for andre et ufrivillig valg. Uansett- kjønnscellene blir dårligere jo eldre man blir, og dette gjelder både menn og kvinner. Joda,…

Last inn flere saker