Kan jeg gjøre noe for å øke konsentrasjonen og kvaliteten på sæden?

Dette er «the million-dollar question». Om jeg hadde funnet opp en tablett som øker sædkvaliteten, ville jeg vært en veldig rik mann. Dessverre er det slik at menn ikke kan gjøre noe for å få dramatisk økning i fruktbarheten sin. Det er forsket mye for å finne en løsning på dette sammensatte problemet. Men når det er sagt: Det er mange små tiltak mannen kan gjøre i hverdagen som kan bidra til å motvirke skader på sæden. Her er mine topp fem tips for å få sunnere sædceller:

1. Ikke hold tilbake og ikke vær for ivrig:

Tipset referer til perioden mellom utløsninger. Det er veldokumentert at det å avstå fra utløsing i en periode på over fire dager kan redusere sædcellenes bevegelighet. På samme måte kan det å ha utløsninger oftere enn hver tredje dag også redusere den totale spermkonsentrasjonen, bevegeligheten og volumet av sædceller. Tommelfingerregelen er å la det gå tre dager mellom hver utløsning for det aller beste resultatet.

2. Spis riktig:

Et velbalansert kosthold rikt på Omega 3, zink, grønne grønnsaker og rene proteinkilder kan faktisk gi bedre sædkvalitet.

3. Vær forsiktig med koffein og alkohol:

Dessverre er det ofte slik at det vi liker best, er mest skadelig for kroppen vår. En dansk studie av 2554 menn viser at menn som inntar mer enn fire store kopper kaffe hver dag har lavere sædkvalitet sammenlignet med menn som ikke inntok koffein i det hele tatt. Når det gjelder alkoholinntak, viser en nylig gjennomgang av all oppdatert data innenfor området at daglig inntak av alkohol kan påvirke sædcellenes morfologi (utseende) og sædvolumet.

4. Stump røyken:

Røyking er ikke bare dårlig for lungene dine. Studier på sædkvalitet viser at menn som røyker er mer utsatt for å ha sædprøver med dårlig bevegelighet og økte DNA-skader. Slike skader er blitt knyttet til spontanabort hos par som søker fertilitetsbehandling. Derfor er det best å kvitte seg med denne vanen.

5. Reis deg – og la ting henge fritt:

Å sitte stille over lange perioder kan føre til at temperaturen på testiklene blir høyere. Og høy temperatur på testiklene kan igjen påvirke sædkvaliteten. Dette gjelder vanligvis for menn som har kontorjobber eller for dem som sitter i lengre perioder, for eksempel taxisjåfører. Hold produktiviteten høy ved å stå i minst et par minutter hver time.

Skrevet av Steven Mansell, Spesialist i mannlig (in)fertilitet ved Medicus

Artikler du kanskje liker

Slik forbedrer du sædkvaliteten

Etter begjær følger en svømmetur til besvær, eller?

Å være sædcelle er ikke lett, det er en kamp for tilværelsen. Eller faktisk tilblivelsen. For at de skal klare den tøffe svømmeturen frem til eggcellen er det viktig at sædcellene er i god form. Enkle grep i hverdagen kan legge til rette for en…

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Last inn flere saker