Når man prøver å få barn, dukker det opp mange problemstillinger. Én av dem kan handle om sædkvalitet. Den beste måten å sjekke sædkvaliteten på er å levere en sædprøve til et laboratorium. Men hva foregår på laboratoriet? Hva bør man tenke på i forkant? Og hvordan foregår det egentlig?
Vent 3-5 dager etter forrige utløsning
Prøven som skal analyseres bør være laget 3-5 dager etter forrige ejakulasjon. Det betyr at hvis du skal til analyse på torsdagen bør du ha en utløsning på søndagen, deretter ingen utløsning før selve prøven som skal til analyse. Prøven må samles i et sterilt urinprøvetakingsbeger.
Vær rask på labben eller finn deg et rom
Det hørtes kanskje litt rart ut at du skal være rask på labben, men dette dreier seg altså om å få levert prøven hos laboratoriet innen riktig tid. Enkelte steder lar deg nemlig samle selve prøven hjemme og levere den til analyse selv. Hvis du skal gjøre dette må du sørge for at prøven ikke blir kald, og den må holdes nær kroppen fra tidspunktet fra prøvetaking til den er på laben. Bruk en ny urinprøvetakingskopp (kjøp på apoteket eller online) og oppbevar prøven under armen eller i lommen. Prøven må være hos laben innen 1 time etter at den er laget.
Mange laboratorier foretrekker derimot at du samler prøven på klinikken. Ofte finnes det her et egnet rom med stol, vask og erotiske filmer og litteratur.
Hvordan skal prøven samles?
Prøven samles ved masturbasjon. Du må ikke samle prøven i et kondom, da de fleste kondomer inneholder midler som tar livet av sædcellene. Vask og tørk penis og hender før du setter i gang, og få hele prøven i prøveglasset.
Mengden sæd som kommer er ofte mindre enn man tror. Det er helt normalt med 1-5 ml. sædvæske. Dette tilsvarer alt fra 1 dråpe til en t-skje. Ikke tilsett noe som helst for å øke volumet. Dette ødelegger prøven.
Felles retningslinjer for alle laboratorier
Det finnes mange steder hvor du kan teste sædkvaliteten. Du kan ta kontakt med private klinikker eller få en henvisning fra lege. Felles for alle laboratoriene er at de alle skal følge internasjonale retningslinjer utarbeidet av Verdens Helseorganisasjon.
Referanser:
WHO laboratory manual for the examination and processing of human semen, 5th edition, 2010
FertiliTeam andrologisk laboratorium, Tønsberg
Skrevet av Christel Taranger Freberg