Begrepene er mange og kompliserte. Det går i engelsk, norsk, fagspråk og latinsk. Ofte ender det opp i forkortelser man møter både her og der, men hva betyr forkortelsene egentlig? Her er en liten liste over noen av begrepene du sikkert vil møte på. Listen vil fylles på kontinuerlig.

2WW – 2 week wait. Dette handler om de to ukene fra egget kan være befruktet til du kan se det på en graviditetstest.

AIH – Artificial Insemination by Husband. Kvinnen insemineres med sæd fra hennes egen partner.

AID – Artificial Insemination by Donor. Kvinnen insemineres med sæd fra en donor.

ART – Assistert Reproduktiv Teknologi. Alle metoder som omhandler egg og sædcelle utenfor kroppen (in vitro) med unntak av assistert inseminering av egen partners, eller donors sæd.

BD – Baby Dance. Betegnelse på samleie når man prøver å lage barn.

BFN – Big Fat Negative. En forkortelse for en negativ graviditetstest. Brukes ofte i chatter og SoMe.

BFP – Big Fat Positive. En forkortelse for en positiv graviditetstest. Brukes ofte i chatter og SoMe.

DPC – Days Post Coitum. Antall dager siden siste samleie.

DPO – Days Post Ovulation. Antall dager siden eggløsning.

EL – Eggløsning

jvhb artikkel 115

“Fertilitetsverdenen har et helt eget språk
som brukes av både bloggere og fagspesialister”

ET – Embryo Transfer. Overføring av embryo fra laboratorium til livmor.

GT – Graviditetstest

ICSI – Intracytoplasmic Sperm Injection. Kalles ofte mikroinjeksjon på norsk. Betegnelsen på det som skjer når en sædcelle fysisk føres direkte inn i et egg ved hjelp av en sprøytenål.

IUI – Intra Uterine Insemination. Når sæd insemineres (føres inn i) livmoren.

IVF – In Vitro Fertilisering. Kalles ofte prøverørsbefruktning på norsk. In vitro betyr «utenfor kroppen». IVF er betegnelsen på det som skjer når eggene til kvinnen har blitt tatt ut av eggstokkene hennes og befruktes utenfor kroppen, altså i et laboratorie.

MAR – Medisinsk Assistert Reproduksjon. Et bredere begrep enn ART. MAR inkluderer også metoder som inseminering og hormonell stimulering av eggstokker.

OI – Ovarie Induksjon. Farmasøytisk behandling som skal gi normal eggløsning hos kvinner som ikke har eggløsning, eller som ikke har regelmessig eggløsning.

OS – Ovarie Stimulering. Farmasøytisk behandling som har som mål å frembringe utvikling av follikler i eggstokken.

PCO – Polycystisk Ovarie (eggstokk). En eggstokk med minst 12 follikler som måler 2-9 mm i diameter.

PCOS – Polycystisk Ovariesyndrom. En tilstand som krever tilstedeværelse av to av følgende tre kriterier: 1) Ubalanse i eggløsningen, enten at eggløsning ikke skjer eller at den er uregelmessig, 2) Hyperandrogenisme 3) Polycystiske ovarier (se PCO).

PESA – Percutaneous Epididymal Sperm Aspiration. Når legen bruker en nål for å suge ut sædceller fra bitestikkelen (epididymis), lagringsplassen til sædcellene.

PGT – Preimplantasjon Genetisk Testing. Genetisk undersøkelse av embryo før insetting.

SD – Syklusdag. Altså antall dager etter første blødningsdag i menstruasjonsperioden, som er syklusdag nr. 1

SET – Single Embryo Transfer. Tilbakeføring av ett embryo til livmor etter et ART-forsøk.

TESE – Testicular Sperm Extraction. Det som skjer når legen lager et lite kutt i testikkelen og skjærer ut en ørliten bit testikkelvev for å lete etter sædceller der.  Dette er aktuelt når mannen har lav sædkvalitet eller har sterilisert seg (vasectomy).

TIN – Ikke en forkortelse, men vi tar den med likevel. Tilbakesetting av tinte embryoer som har ligget på frys fra tidligere IVF-forsøk.

TR – Tante Rød. Altså menstruasjonen.

TTC – Trying to conceive. Betegnelse på de som prøver å bli gravide. Dette er et veldig mye brukt uttrykk, og kvinner som har forsøkt å bli gravid en stund lager ofte fellesskap med andre, og kaller seg TCC-sisters.

TTP – Time To Pregnancy. Tiden det tar for å bli gravid. Måles i måneder eller i menstruasjonssykluser.

VFL – Very Faint Line. Betyr at det er en veldig svak strek på en graviditetstest. Dette kan i ulike forum og grupper utvides til VVFL (Very very faint line) helt til VVVVVVFL osv.

Listen vil fylles på fortløpende. Har du noen forkortelser eller begreper du lurer på eller synes bør være med på listen – ta kontakt

Artikler du kanskje liker

Slik forbedrer du sædkvaliteten

Etter begjær følger en svømmetur til besvær, eller?

Å være sædcelle er ikke lett, det er en kamp for tilværelsen. Eller faktisk tilblivelsen. For at de skal klare den tøffe svømmeturen frem til eggcellen er det viktig at sædcellene er i god form. Enkle grep i hverdagen kan legge til rette for en…

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Last inn flere saker