Det kan være mange grunner til at man ikke kan få barn, og i halvparten av tilfellene ligger faktisk årsaken hos mannen. For å finne ut av dette må en sædanalyse til. Da vil man kunne avdekke hvor problemet ligger og hvorfor. Det finnes mange årsaker til mannlig infertilitet – her er 6 av dem:

1. Åreknuter

Dette kalles varicocele og er en svært vanlig tilstand. Blodårene rundt testiklene hovner opp og utvider seg. Noe som igjen leder til en blokkering og til økt temperatur. Menn med varicocele har rundt 50% sjanse for unormal konsentrasjon av sædceller. Et lite, kirurgisk inngrep kan løse problemet. Man kan også hente ut sædceller fra testiklene hvis de er forhindret i å komme ut ved ejakulasjon.

2. Infeksjoner

Infeksjoner i prostata eller bi-testikler (et avlangt organ plassert på baksiden av hver testikkel som fungerer som modnings- og lagringsplass for ferdige sædceller) kan påvirke en manns befruktningsevne. Infeksjoner kan oppdages ved å se etter hvite blodceller i sædvæsken. En antibiotikakur kan få bukt med problemet.

pb-mann-med-data-og-beina-i-kors

«Med laptop på fanget eller beina i kryss
øker temperaturen, og sædcelleproduksjonen
påvirkes negativt.»

3. Unormalt hormonnivå

Hvis nivået av enkelte hormoner er for høye eller lave, kan dette påvirke produksjonen av sædceller. Faktisk kan produksjonen være veldig lav eller helt fraværende. Det hele kan undersøkes med en blod- eller spyttprøve. Riktig medisinering kan løse problemet.

4. Genetiske årsaker

En vanlig grunn for mannlig infertilitet er genetiske årsaker hvor hele kromosomer er brukket eller deformert. Man kan ha et kromosom for mye eller for lite, eller det kan være individuelle gener på Y-kromosomet (mannens ene kjønnskromosom) som er ødelagt. Et annet genetisk problem kan være fragmentering (ødeleggelse) av sædcellenes DNA-tråd, noe som kan oppstå som resultat av oksidativt stress (forårsaket av frie radikaler) i sædvæsken.

5. Oksidativt stress

Ny forskning viser at oksidativt stress er en vanligere årsak til infertilitet enn tidligere antatt. Oksidativt stress er et resultat av en kjemisk ubalanse mellom antallet oksidanter (frie radikaler) og antioksidanter. En skjevhet i balansen ødelegger sædcellens membran og DNA. Kontroll over oksidanter får du gjennom endring i kosthold, kosttilskudd og gjennom frukt, grønt, nøtter og bær.

6. Medisiner og bivirkninger

Enkelte medisiner kan ødelegge produksjonen av sædceller. For eksempel kan strålingsterapi og kjemoterapimedisiner påvirke produksjonen permanent. Andre medisiner, som for eksempel erstatningsmedikamenter for testosteron, kan ha en midlertidig effekt som bør reverseres når medisineringen opphører.

Det finnes som oftest en løsning.

Mange av årsakene til en manns infertilitet har mulige løsninger. Aller først må man finne årsaken. Har dere forsøkt å få barn lenge, kan det være lurt å søke råd hos en spesialist.

Referanser:
MayoClinic.org Male Infertility Information
NHS UK
Zita West Fertility Clinic

Skrevet av Christel Taranger Freberg

Artikler du kanskje liker

Slik forbedrer du sædkvaliteten

Etter begjær følger en svømmetur til besvær, eller?

Å være sædcelle er ikke lett, det er en kamp for tilværelsen. Eller faktisk tilblivelsen. For at de skal klare den tøffe svømmeturen frem til eggcellen er det viktig at sædcellene er i god form. Enkle grep i hverdagen kan legge til rette for en…

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Last inn flere saker