jvhb artikkel 153

Anabole steroider er en del av en klasse medisiner som kalles androgener, som er stoffer som ligner veldig på testosteron i måten å påvirke kroppen. Testosteron produseres naturlig i testiklene hvor testosteronets hovedrolle er å hjelpe til med utviklingen av sædceller. Overflødig testosteron sendes fra testiklene til resten av kroppen hvor det binder seg til andre celler og får dem til å uttrykke proteiner som gjør menn mer mandige (større muskler, mer kroppshår osv.). I hjernen er det en liten termostat som regulerer kroppens hormoner. Når testosteron-nivåene er lave produseres sekundære hormoner (LH, FSH, GnRH) som i sin tur gjør at testiklene øker testosteronproduksjonen.

Hva gjør de med meg?

Dersom man tar anabole steroider kortslutter kroppens naturlige hormontermostat. Kunstig økning av testosteronnivå i blod til ultrahøye nivåer gjør at kroppen bygger enda mer muskelmasse. Men samtidig forteller den hjernen at kroppen produserer for mye testosteron og kroppen prøver så å rette opp igjen ubalansen ved å slå av testosteronproduksjonen i testiklene. Problemet blir da at testosteronet ikke kan komme seg fra blodet og inn i testiklene, og siden testosteron er nødvendig for sædcelleproduksjonen vil testiklene slutte å produsere sædceller.

Kan man rette opp skaden?

Det kommer an på hvor mye anabole steroider man har brukt, og hvor lenge man har brukt det. Langtidsbruk kan skrumpe testiklene og drepe cellene som skal produsere testosteron. Anabole steroider kan også forstyrre signalveiene som gjør at kroppen reparerer seg selv og re-etablerer en normal hormonbalanse.

Hvis du planlegger å bruke noen form for androgener- dette inkluderer hormonerstatningsterapi, plaster, kremer, steroider etc. bør du snakke med en spesialist på mannlig fertilitet for å lære om mulighetene du har for å øke testosteronnivå på en sikker måte slik at du kan bevare din fertilitet.

Kan jeg få tilbake sædcelleproduksjonen?

Det første du må gjøre er å slutte å ta steroider. Da er det mulig å gjenvinne fertiliteten, men det er avhengig av hvor mye og hvor lenge du har brukt steroidene. Det kan ta opp til ett år å få tilbake en god sædkvalitet, så vær tålmodig med kroppen din.

Noen ganger trenger kroppen hjelp til å få signalene opp å gå igjen. En spesialist på mannlig fertilitet vil da gjøre en hormonanalyse ved hjelp av din blodprøve. Basert på denne kan du få medisiner som kan kickstarte sædcelleproduksjonen.

Kan det være for sent?

I ekstreme tilfeller vil kroppen ikke ha mulighet til å få sædcelleproduksjonen opp på det nivået som trengs for naturlig befruktning. Det finnes teknologi som kan hjelpe med befruktning i slike tilfeller. Takket være moderne medisin kan man ha mulighet til å bli pappa også når det bare er noen ytterst få sædceller gjemt inne i testiklene. Man kan ta en prøve av testikkelvevet og scanne det for sædceller (TESE). Hvis man finner sædceller der kan man sette én sædcelle inn i ett egg (ICSI) og plassere det befruktede egget inn i livmoren.

Det beste er selvfølgelig å holde seg langt unna anabole steroider. Når barneønsket kommer er det bedre å kunne få barn naturlig enn at dama må på hormonkur og hente ut egg til befruktning, og du må under kniven for å hente ut sædceller.

Artikkelen er fritt oversatt fra dontcookyourballs.com

Artikler du kanskje liker

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Oligoasthenoteratozoospermia

Diagnose: dårlig sædkvalitet

Leger bruker ofte veldig rare ord og uttrykk når diagnoser skal stilles og tilstander beskrives. For mannen i gata er det ofte klin umulig å skjønne hva som er greia, og noen ganger vil man heller ikke spørre. Enten fordi man ikke vil virke uvitende (ja,…

Den magiske dominoeffekten

Legg til rette for produksjon av supre kjønnsceller

Kroppen vår er bygd opp av celler. Muskelceller, fettceller, skjelettceller, hudceller, nerveceller og så videre. Vi har en hel billiard celler i kroppen (1000 millioner millioner) som er fordelt på rundt 220 ulike celletyper. Utrolig, men sant! Kjønnscellene gir oss muligheten til å formere oss…

Last inn flere saker