Man kan være så glad og lykkelig og forelsket man bare vil, men det kan likevel ta litt tid. Hysj- kan du høre dem? De stille årsakene til at graviditeten kan ta litt tid:

Alder

Uansett hvordan man snur og vender på det, er alderen den aller, aller, aller vanligste årsaken til at man ikke blir gravid. Det som likevel er godt å vite, er jo at det ikke bare gjelder kvinnen, slik som man trodde tidligere. Nei, her trengs det to for å danse tango, som man sier, og mens kvinnens fertilitet synker merkbart etter fylte 35 synker mannens fertilitet etter fylte 40. Så da er det ingen grunn til å vente! Sett igang nå, så slipper dere å sitte der med skjegget fullt av postkasser når man ikke ser bursdagskakene for bare lys… eller noe sånt.

Ikke prøvd lenge nok

Mange er utålmodige, men nå er det jo en gang sånn at dere har én sjanse i måneden. Da skal egget være av god kvalitet og på riktig plass, sædcellene skal være av god kvalitet og på riktig plass, og alt skal skje etter kvalitetstid til riktig tidspunkt. Er du kvinne under 35 år, og har en partner under 40, er det rundt 80% sjanse for å bli gravid i løpet av 6 måneder. Men KUN hvis samleiene har vært på nøyaktig riktig tidspunkt i forhold til eggløsningen hver syklus! Etter 12 måneder har man 90% sjanse for å bli gravid med nøyaktig de samme forutsetningene.

Hun har ikke eggløsning

For å bli gravid må det være egg til stede som kan befruktes. Det sier seg selv, men egget sier ikke så mye hvis det ikke har tenkt å være til stede når det gjelder. Det er mange årsaker til manglende eggløsning, og PCOS og høy/lav BMI er noen av dem. Så finnes det noe som forkortes POF. Og det ER litt poff! Det er i alle fall ikke mange som forventer å få Premature (tidlig) Ovarian (eggstokk) Failure (feil), som betyr at eggstokkene skrur seg litt av og på alt ettersom før man er 40 år. Man kan ha eggløsning innimellom selv om det sa POF, men dersom man har Premature Menopause (PM) har man sluttet å ha eggløsning fordi man rett og slett har kommet tidlig i overgangsalderen. Å være megasupergodt trent kan også påvirke eggløsningen, men det kan nok de fleste av oss bare smile av, og tenke at umulig kan gjelde oss.

Årsaken ligger hos ham

Det er ikke mulig å vite om sædkvaliteten er god eller dårlig uten å sjekke det med en hjemmetest eller med mikroskop. Derfor er det viktig å undersøke dette først som sist. Husk at det ikke er noen sammenheng mellom sædkvalitet og potens, så her er det ingenting som trenger å gå på selvfølelsen løs. Det kan være ørsmå årsaker som er lett å fikse. Å ramle på sykkelstanga eller å få en fotball greit plassert i privaten, kan være nok til at sædceller og blod blandes. I og med at blodet aldri før har hilst på disse cellene før, kan det skje en autoimmunrespons hvor kroppen lager antistoffer mot sine egne sædceller! Og da kan sædcellene klumpe seg sammen og få vanskeligheter med å svømme mot målet. Løsningen blir å vaske sædcellene og inseminere damen med disse hos legen. Og sånn er det med de fleste mannlige sædkvalitetsskavankene- det finnes en løsning. Så test sædkvaliteten først som sist. Det er det enkleste å teste og det enkleste å behandle.

Tette eggledere

De to egglederne går fra hver sin eggstokk og inn til livmora. Egget fra eggstokken faller inn i egglederen under eggløsning og vandrer gjennom egglederen for å møte sædcellene. Sædcellene må svømme opp gjennom livmora og inn i egglederen hvor befruktningen skjer. Dersom egglederne er tette møtes aldri egg og sædceller, men det kan jo ikke du vite. Sædcellene kommer ikke akkurat svømmende ut igjen og sladrer! Men det blir ingen graviditet, så hvis du synes det tar for lang tid er det mulig å undersøke dette hos legen. Men aldri gjør dette før du har sjekket sædkvaliteten! Det er bedre for mannen å ha en orgasme enn for kvinnen å ha kontrastvæske i egglederne. Så fikk jeg nevnt det sånn hvis dere ikke så den helt selv.

Endometriose

Det kan også være at hun har endometriose. Selv om navnet ender på -ose, er ikke dette sukkersøtt i det hele tatt. Endometriose er kort forklart at vev som normalt finnes inni livmora, vevet som vokser under eggløsning og blør ved mensen, OGSÅ vokser på utsiden av livmora. Dette er vanligere enn man skulle tro, og mange millioner kvinner over hele verden har endometriose. Det som er kjipt er at det ofte påvirker muligheten til å bli gravid. Noen ganger har dette vevet kommet seg inn i egglederne, og kan være en årsak til at de er tette. Andre ganger kan vevet ligge på eggstokkene eller andre steder i buken. Endometriose kan opereres, og mange blir raskt gravid etter en slik operasjon.

Andre medisinske tilstander

Det finnes enkelte andre tilstander som kan undersøkes, men som jeg ikke går nærmere inn på i denne artikkelen:
– Depresjon
– Autoimmune sykdommer
– Lupus
– Udiagnostisert cøliaki
– Udiagnostiserte kjønnssykdommer
– Strukturelle livmorproblemer
– Hyperprolactinemia
– Thyroid dysfunksjon

Uforklarlig ufrivillig barnløshet

Dette er den kjipeste av de alle. ALT er i orden, ALT er sjekket, ALT ser fint ut, og likevel blir det ingen graviditet. Enkelte leger mener at det ikke er noe som heter uforklarlig ufrivillig barnløshet, men kaller det noe sånt som ufrivillig barnløshet man ikke har funnet helt ut av ennå. Jeg liker disse legene. De som tenker at man må fortsette å søke etter årsaker, etter muligheter og etter løsninger. Hvis du er i denne gruppen, så håper jeg du møter på disse legene, og ønsker lykke til med prøvingen!

Skrevet av Christel Taranger Freberg

 

Artikler du kanskje liker

Slik forbedrer du sædkvaliteten

Etter begjær følger en svømmetur til besvær, eller?

Å være sædcelle er ikke lett, det er en kamp for tilværelsen. Eller faktisk tilblivelsen. For at de skal klare den tøffe svømmeturen frem til eggcellen er det viktig at sædcellene er i god form. Enkle grep i hverdagen kan legge til rette for en…

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Det finnes mange muligheter når du vil bli gravid

Fertilitetsklinikker i Norge- her finner du dem!

Dere har forsøkt å bli gravid en stund, men det tar tid å bli gravid, så dere ønsker å oppsøke en fertilitetsklinikk. Det kan hende dere ønsker å høre mer om assistert befruktning, inseminering, ivf og sædkvalitet. Men hvilke byer har fertilitetsklinikker? Er de offentlige…

Last inn flere saker