jvhb dame drikker smoothie

Å gå gjennom IVF-forsøk blir ofte beskrevet som en ”berg-og-dalbane”. Man kan i det ene øyeblikket være fylt med håp, og i det neste få dårlige nyheter og føle seg ensom, isolert og som om alt går i motbakke.

Og overraskende nok finnes det foreløpig få hjelpemidler og tips til å håndtere den emosjonelle delen av infertilitet, mens det derimot finnes mange råd om alt det praktiske (hvordan sette hormonsprøyter, hvilke behandlinger som finnes osv).

Her er noen av tips som vi håper kan være nyttig for deg:

Hvordan få støtte fra venner og familie?

Det er klart at det er viktig å ha noen å støtte seg på når man går gjennom fertilitetsforsøk. Familie og venner vil gjerne hjelpe deg, men det er ikke alltid at deres velmente råd gir deg positiv energi. Velg derfor ut venner som gir deg positiv påfyll, og kanskje mest av alt venner som lytter til deg. Det er ikke sikkert du trenger masse gode råd, men kanskje heller at noen bare lytter til deg og er der for deg.

Lag en mestringsplan.

Når vi er i kriser, sorg eller vanskelige situasjoner er det vanskelig å finne på gode ideer. Derfor kan det være lurt å på forhånd lage seg en mestringsplan.

Hvordan stresse ned?

Det kan være vanskelig å stresse ned når man er i en stressende situasjon, lei seg eller man rett og slett har det travelt. Prøv allikevel å sett av noen minutter hver dag til å roe litt ned. Sett en meditasjon på øret, ta noen dype pust i løpet av dagen eller en fem minutters pause bare for deg selv.

Bekjemp negative tanker.

Når vi har en dårlig dag, er slitne, triste eller stresset får man negative tanker. Dette kan være pessimistiske tanker om fremtiden eller bekymringer, skyld, skam og dårlig samvittighet pga. fertilitets-problemer. Bekjemp negative tanker ved å spørre deg selv to enkle spørsmål: 1) Er denne tanken hensiktsmessig for meg? 2) Hva ville jeg sagt til en god venninne i samme situasjon? Snakk hyggelig til deg selv!

Gi deg selv egen-omsorg!

Prioriter deg selv. Bruk litt tid på å gjør noe du liker. Hva med en gåtur i naturen? Eller noe annet som gir deg positivt påfyll? Og husk å vær din egen bestevenn. Vær god mot deg selv!

Lykke til på reisen.

Skrevet av Johanne Tonga

Artikler du kanskje liker

Unngå omveier

14 tips til hvordan du kan bli gravid raskt!

Graviditet er ofte planlagt. Når man har bestemt seg for å prøve å få barn er det ingen tid å miste. Noen ganger tar det likevel litt tid. Man blir utålmodige og søker råd. Men det er stor forskjell på «du bør», «du skal», «du…

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Oligoasthenoteratozoospermia

Diagnose: dårlig sædkvalitet

Leger bruker ofte veldig rare ord og uttrykk når diagnoser skal stilles og tilstander beskrives. For mannen i gata er det ofte klin umulig å skjønne hva som er greia, og noen ganger vil man heller ikke spørre. Enten fordi man ikke vil virke uvitende (ja,…

Last inn flere saker