Graviditet er ofte planlagt. Når man har bestemt seg for å prøve å få barn er det ingen tid å miste. Noen ganger tar det likevel litt tid. Man blir utålmodige og søker råd. Men det er stor forskjell på «du bør», «du skal», «du må» og «du kan» når du vil korte ned ventetiden. Her er noen tips:

1. Graviditet uteblir

Hvis graviditet uteblir, og dere lurer på om det kan være noe galt et sted, kan dere oppsøke hjelp. Begge må undersøkes. Han tar en sædprøve og hun en gynekologisk undersøkelse. Kombinasjonen av disse to analysene sier noe om sannsynligheten for at dere kan bli gravide naturlig.

2. Fruktbarheten endrer seg med årene

Selv om en av dere har barn fra før er det ikke dermed sagt at det må være den andre parten som er årsaken til barnløsheten. Ting endrer seg over tid, også eggkvalitet og sædkvalitet. Så igjen, begge må undersøkes.

3. Kontakt sædlaboratorium

sædkvaliteten sjekket hos et sædlaboratorium og ikke bare hos fastlegen. Det er store kvalitetsforskjeller, og det er ikke alt man kan se i mikroskopet. Svært mange uforklarlig ufrivillig barnløse kunne fått svar dersom sædanalysen ble tatt hos spesial-laboratorier.

“Sett tidsfrister. Det er nemlig ikke alltid
at to mennesker har samme oppfatning av
hvor lenge «vente-litt-og-se-ting-an» egentlig er.”

4. Bruk spesialistene

Dra direkte til gynekologen og snakk med ham/henne om den ønskede graviditeten. Gynekologen har sannsynligvis bedre ultralydapparat og mer kunnskap rundt temaet enn fastlegen.

5. Kom dere inn i køen

Få gynekologen til å sende inn nødvendige papirer til en offentlig fertilitetsklinikk så fort som mulig. Det er for tiden 6-10 mnd. ventetid på offentlige klinikker i Norge, så det er best å komme inn i køen og heller avbestille timen dersom man blir gravide først.

6. Tell eggene

Be gynekologen gjøre en follikkeltelling (Antral follicle count, AFC) slik at dere har et bilde av hvordan det står til med eggreservene.

7. Vurder privat klinikk

Dersom omsorg er viktig, tiden er knapp og dere har råd til det, kan dere velge en privat klinikk. Opplevelsen av å bli tatt vare på sies å være bedre i en privat klinikk enn på offentlig klinikk. Dette er fordi kapasiteten i de offentlige klinikkene er sprengt, mens de private ofte ikke har ventelister. Da har de mer tid til hvert enkelt par.  Noen private klinikker har også ansatt personer spesielt for å ta vare på parene.

8. Bytt klinikk

Dersom det ikke fungerer på klinikken dere er- bytt klinikk. Sjansene for graviditet har vist seg å øke når man bytter klinikk. Grunnene til dette kan være mange, men det er alltid lurt å få situasjonen sin analysert av flere spesialister.

9. Gjør som legen sier

Lytt til legene! Dersom de sier at dere bør behandles med ICSI er det ikke noen vits i å mase seg til inseminering. Legene har allerede vurdert sjansene ved inseminering til å være lave.

10. Vær var på symptomene

Ikke bruk akupunktur eller andre former for behandling før du vet nøyaktig årsaken til at graviditeten uteblir. Mange merker at symptomer dempes av f.eks. akupunktur. Dersom symptomene blir utydelige blir det vanskeligere å finne den egentlige årsaken til at det er vanskelig å bli gravid.

11. Utredning kommer først- deretter behandling

Gjør en fullstendig utredning først, deretter behandling. Ingenting er så frustrerende som å gjennomgå tre mislykkede forsøk offentlig for så å finne ut at utredningen var ufullstendig.

12. Sett tidsfrister i tide

Sett tidsfrister (datoer) som dere begge er enige i. Hvis hun ikke er gravid innen den datoen gjør vi sånn, og hvis det ikke skjer noe før den datoen ringer vi dit. Det er nemlig ikke alltid at to mennesker har samme oppfatning av hvor lenge «vente litt og se ting an» egentlig er.

13. Ved sterilisering

Dersom du har sterilisert deg og ønsker barn er det i mange tilfeller enklere å hente ut sædceller fra testiklene enn å gjennomføre en re-sterilisering. Når man likevel skal under kniven, altså.

14. Pass på hverandre

Ta vare på hverandre og lytt til hverandre.

Skrevet av Christel Taranger Freberg

Artikler du kanskje liker

Slik forbedrer du sædkvaliteten

Etter begjær følger en svømmetur til besvær, eller?

Å være sædcelle er ikke lett, det er en kamp for tilværelsen. Eller faktisk tilblivelsen. For at de skal klare den tøffe svømmeturen frem til eggcellen er det viktig at sædcellene er i god form. Enkle grep i hverdagen kan legge til rette for en…

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Last inn flere saker