Hva er egentlig kjærlighet? Og kan disse enorme følelsene av nærhet og omtanke, forklares ved hjelp av vitenskap og kjemiske reaksjoner? Ja, faktisk. Bli kjent med kjærlighetshormonet Oxytocin!

1. Kjærlighetshormonet

Hormonet har flere roller knyttet til sosial tilhørighet, nærhet og samliv. Derfor kaller forskere Oxytocin for kjærlighetshormonet.

2. Øker tillit til andre

Når Oxytocin-nivået øker vil også tilliten vi har til andre mennesker øke. Vi synes de ser snillere ut, og vi deler gjerne mer med dem.

3. Men…

Er det derimot en grunn til å føle mistillit, som når man blir forrådt, vil ulikheter i genet (OXTR) for Oxytocinreseptoren (som tar i mot beskjeder fra Oxytocin) bestemme hvordan vi reagerer på denne mistilliten. Genkoden bestemmer altså hvor sint man blir hvis man opplever mistillit.

jvhb artikkel 112

4. Rask fødsel

Navnet Oxytocin kommer fra gresk oksys (rask) og tokos (fødsel) og betyr direkte oversatt «rask fødsel». Det er nok fordi det under fødselen skilles ut store menger Oxytocin slik at livmor og livmorhals utvides og gjør fødselen enklere. I tillegg til disse praktiske fordelene, sørger hormonet for at mor og barn kjenner en umiddelbar tilhørighet til hverandre, og at det kommer melk når brystvortene stimuleres.

5. Beskytter barnet

Gjennom morkaken vil mors Oxytocin nå fosterets hjerne og virke hemmende på hjernefunksjonen til fosteret under fødselen. Dette er kroppens metode for å beskyttet barnet og redusere sjansen for skader som kan oppstå ved oksygenmangel under fødselen.

6. Dumphusker med Adrenalin

Når man er nyforelsket er alt spennende og nytt. Nivået av spenninghormonet Adrenalin i kroppen er forhøyet. Dette gjør at Oxytocin-nivået synker. Når man har vært sammen en lang stund, og føler økt trygghet til partneren, vil Adrenalinet synke og Oxytocinet øke. Videre er Oxytocin grunnen til at det da blir lettere for kvinnen å oppnå orgasme.

7. Demper separasjonsangst

Når par som må være fra hverandre en lang periode føler separasjonsangst, kan Oxytocin gjøre at separasjonsangsten dempes.

jvhb artikkel 111

8. Nobelpris

Oxytocin var det første polypeptidet som ble syntetisert. (Peptid er en kjede aminosyrer som er bundet sammen. Polypeptider har mange aminosyrer, oligopeptider har få.) Vincent du Vigneaud var mannen bak syntetiseringen. Han fikk Nobelprisen i kjemi bl.a. for dette arbeidet i 1955.

Oxytocin:oxytocin

9. Romantisk

Oxytocin kan delvis få æren for at vi føler oss romantisk tiltrukket til en person, og for at denne tiltrekningen er monogam. Altså at vi kun kjenner behov for å ha én partner.

10. Forsøk

Hun-musene som i medisinske forsøk fikk hemmet Oxytocin-funksjonen, mistet interessen for mus av motsatt kjønn.

Nå som du har blitt bedre kjent med kjærlighetshormonet Oxytocin vil du kanskje lære mer om graviditetshormonet HCG?

Referanser :
Scheele et al. 2012, J. Neuroscience
Tyzio et al. 2006, Science
Tabak et al. 2013, Soc Cogn Affect Neurosci
en.wikipedia.org
Baumgartner et al. 2008, Neuron

Skrevet av Christel Taranger Freberg

Artikler du kanskje liker

Slik forbedrer du sædkvaliteten

Etter begjær følger en svømmetur til besvær, eller?

Å være sædcelle er ikke lett, det er en kamp for tilværelsen. Eller faktisk tilblivelsen. For at de skal klare den tøffe svømmeturen frem til eggcellen er det viktig at sædcellene er i god form. Enkle grep i hverdagen kan legge til rette for en…

Sammen er de sterke

Sædcellen er menneskets aller minste celle

Hva er det med denne sædcellen? Den cellen som du ikke engang lager før du er rundt 12 år, og så PANG skal du produsere 1000 sædceller hver gang hjertet ditt slår -for resten av livet! Og så trenger ikke kroppen den selv en gang….

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Last inn flere saker