Under eggløsningen vil den modne follikkelen revne og egget faller ut. Restene fra follikkelen kalles corpus luteum. Granulosaceller omringer egget inne i follikkelen, og når egget løsner vil disse cellene fylles med sekret og fett og kalles da luteinceller.

De tre dagene som følger etter en eggløsning bruker egget til å reise nedover egglederen og til livmoren. Luteincellene produserer hormonet progesteron og østrogen. Kroppens hviletemperatur (BBT) øker som et resultat av progesteronproduksjonen.

For at kvinnen skal bli gravid må egget befruktes på veien til livmoren. Egget vil da normalt feste seg på innsiden av livmoren og morkaken vil utvikle seg fra eggets festepunkt. Dersom befruktningen ikke skjer vil egget løses opp og, sammen med nedbrytningen av den modne livmorlinningen, fraktes ut av kvinnen i form av en blødning som kalles menstruasjon.

Corpus luteum vil også skrumpe inn og brytes ned. Men dersom egget blir befruktet vil corpus luteum respondere på hormonet human chorionic gonadotrophin (hCG) og vokse seg større. Corpus luteum vil produsere flere hormoner frem til morkaken blir stor nok til å overta denne hormonproduksjonen. Dersom Corpus luteum ikke blir værende helt til det befruktede egget er festet til livmorveggen og begynner å produsere hCG, vil man normalt ikke bli gravid.

Svaret er skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol