Jegvilhabarn.no hovedbilder.007

Ok, kanskje ikke akkurat pizza, da, men Middelhavsmat har vist seg å være superbra for kvinner som prøver å bli gravide ved hjelp av assistert befruktning! Når det kommer til å lage barn, er kosthold og livsstil like viktig for menn som for kvinner. Middelhavsmat har tidligere vist å være svært bra for sædkvalitet, og nå viser de samme forskerne at Middelhavsmat også er bra for kvinnene som ønsker å bli gravide, i alle fall for kvinnene under 35 år.

Ny forskning viser nå at kvinner som har fulgt en såkalt Middelhavsdiett i 6 måneder før assistert befruktning hadde større sjanse for å bli gravide og føde barn enn kvinner som ikke fulgte denne dietten.

Les også: Legg til rette for produksjon av supre kjønnsceller

Før kvinnene gikk gjennom assistert befruktning spurte forskerne dem hva slags mat de pleide å spise. Det viste seg at kvinnene som spiste mer ferske grønnsaker, frukt, helkorn, belgfrukt, fisk og olivenolje, og mindre rødt kjøtt, hadde 65-68% større sjanse for å bli gravide og føde barn enn kvinnene som hadde et kosthold som ikke kan sies å være Middelhavsmat.

Forskerne gikk gjennom matvanene til 244 kvinner ved en fertilitetsklinikk i Hellas. Kvinnene var mellom 22 og 41 år gamle og var ikke overvektige. Kvinnene svarte på spørsmålene og fikk en MedDiet Score som gikk fra 0 til 55. Jo høyere score,  jo mer tilsvarte matvanene en Middelhavsdiett. Kvinnene ble deretter delt inn i tre grupper:

86 kvinner i Gruppe 1, MedDiet Score 18-30

79 kvinner i Gruppe 2, MedDiet Score 31-35

79 kvinner i Gruppe 3, MedDiet Score 36-47

 

Slik gikk det:

244 kvinner var med i studien (100%)

229 kvinner hadde minst ett embryo satt inn i magen (93,9%)

138 kvinner hadde vellykket feste av embryo i livmorveggen (56%)

104 kvinner hadde klinisk graviditet, altså bekreftet av ultralyd (42,6%)

99 kvinner fødte en levende baby (40,5%)

Sammenlignet med gruppe 3 (høyest MedDiet score) hadde gruppe 1 (lavest MedDiet score) lavere andel graviditeter (29% mot 50%) og fødsler av levende barn (26,6% mot 48,8%).

Når forskerne så på kvinnene som var yngre enn 35 år, fant de ut at en økning på 5 poeng i MedDiet score ga en 2,7 ganger større sjanse for graviditet og levende fødsel.

Så- hva kan man ta med seg videre fra denne studien? Kvinner som ønsker å bli gravide bør spise sunt, slik som Middelhavsmat, fordi det vil øke sjansene for graviditet og fødsel.

Forskerne fant ikke den samme effekten hos kvinner over 35 år. Selv mener de at hormonforandringer, færre egg og andre endringer som skjer når kvinnene blir eldre, overskygger effektene av kostholdet hos kvinner over 35. De understreker at det ikke er mindre viktig for eldre kvinner å spise sunt, men det trengs mer forskning for å få nok materiale til å kunne si noe sikkert. Dette gjelder også kvinner som er overvektige og kvinner som blir gravide naturlig.

Skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Referanser:

Karayiannis D et al. Hum Reprod 2018; Adherence to the Mediterranean diet and IVF success rate among non-obese women attempting fertility
Karayiannis D et al. Hum Reprod 2017; Association between adherence to the Mediterranean diet and semen quality parameters in male partners of couples attempting fertility

Les også: Hvordan kan jeg kjenne at jeg er gravid?

Artikler du kanskje liker

Den magiske dominoeffekten

Legg til rette for produksjon av supre kjønnsceller

Kroppen vår er bygd opp av celler. Muskelceller, fettceller, skjelettceller, hudceller, nerveceller og så videre. Vi har en hel billiard celler i kroppen (1000 millioner millioner) som er fordelt på rundt 220 ulike celletyper. Utrolig, men sant! Kjønnscellene gir oss muligheten til å formere oss…

Bioteknologiloven forklart enkelt

Assistert befruktning i Norge

Den teknologiske og medisinske utviklingen innenfor dette feltet går i hurtig tempo, og mulighetene for de som trenger hjelp til å få barn er mange. Hvilke behandling som tilbys i Norge reguleres av Bioteknologiloven kapitel 2. I Norge tilbys det assistert befruktning til heterofile og…

7 stille årsaker til at graviditeten uteblir

Glade mennesker blir alltid gravide- eller er det sånn?

Man kan være så glad og lykkelig og forelsket man bare vil, men det kan likevel ta litt tid. Hysj- kan du høre dem? De stille årsakene til at graviditeten kan ta litt tid: Alder Uansett hvordan man snur og vender på det, er alderen den…

Last inn flere saker