Jegvilhabarn.no hovedbilder.007

Ok, kanskje ikke akkurat pizza, da, men Middelhavsmat har vist seg å være superbra for kvinner som prøver å bli gravide ved hjelp av assistert befruktning! Når det kommer til å lage barn, er kosthold og livsstil like viktig for menn som for kvinner. Middelhavsmat har tidligere vist å være svært bra for sædkvalitet, og nå viser de samme forskerne at Middelhavsmat også er bra for kvinnene som ønsker å bli gravide, i alle fall for kvinnene under 35 år.

Ny forskning viser nå at kvinner som har fulgt en såkalt Middelhavsdiett i 6 måneder før assistert befruktning hadde større sjanse for å bli gravide og føde barn enn kvinner som ikke fulgte denne dietten.

Les også: Legg til rette for produksjon av supre kjønnsceller

Før kvinnene gikk gjennom assistert befruktning spurte forskerne dem hva slags mat de pleide å spise. Det viste seg at kvinnene som spiste mer ferske grønnsaker, frukt, helkorn, belgfrukt, fisk og olivenolje, og mindre rødt kjøtt, hadde 65-68% større sjanse for å bli gravide og føde barn enn kvinnene som hadde et kosthold som ikke kan sies å være Middelhavsmat.

Forskerne gikk gjennom matvanene til 244 kvinner ved en fertilitetsklinikk i Hellas. Kvinnene var mellom 22 og 41 år gamle og var ikke overvektige. Kvinnene svarte på spørsmålene og fikk en MedDiet Score som gikk fra 0 til 55. Jo høyere score,  jo mer tilsvarte matvanene en Middelhavsdiett. Kvinnene ble deretter delt inn i tre grupper:

86 kvinner i Gruppe 1, MedDiet Score 18-30

79 kvinner i Gruppe 2, MedDiet Score 31-35

79 kvinner i Gruppe 3, MedDiet Score 36-47

 

Slik gikk det:

244 kvinner var med i studien (100%)

229 kvinner hadde minst ett embryo satt inn i magen (93,9%)

138 kvinner hadde vellykket feste av embryo i livmorveggen (56%)

104 kvinner hadde klinisk graviditet, altså bekreftet av ultralyd (42,6%)

99 kvinner fødte en levende baby (40,5%)

Sammenlignet med gruppe 3 (høyest MedDiet score) hadde gruppe 1 (lavest MedDiet score) lavere andel graviditeter (29% mot 50%) og fødsler av levende barn (26,6% mot 48,8%).

Når forskerne så på kvinnene som var yngre enn 35 år, fant de ut at en økning på 5 poeng i MedDiet score ga en 2,7 ganger større sjanse for graviditet og levende fødsel.

Så- hva kan man ta med seg videre fra denne studien? Kvinner som ønsker å bli gravide bør spise sunt, slik som Middelhavsmat, fordi det vil øke sjansene for graviditet og fødsel.

Forskerne fant ikke den samme effekten hos kvinner over 35 år. Selv mener de at hormonforandringer, færre egg og andre endringer som skjer når kvinnene blir eldre, overskygger effektene av kostholdet hos kvinner over 35. De understreker at det ikke er mindre viktig for eldre kvinner å spise sunt, men det trengs mer forskning for å få nok materiale til å kunne si noe sikkert. Dette gjelder også kvinner som er overvektige og kvinner som blir gravide naturlig.

Skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Referanser:

Karayiannis D et al. Hum Reprod 2018; Adherence to the Mediterranean diet and IVF success rate among non-obese women attempting fertility
Karayiannis D et al. Hum Reprod 2017; Association between adherence to the Mediterranean diet and semen quality parameters in male partners of couples attempting fertility

Les også: Hvordan kan jeg kjenne at jeg er gravid?

Artikler du kanskje liker

Unngå omveier

14 tips til hvordan du kan bli gravid raskt!

Graviditet er ofte planlagt. Når man har bestemt seg for å prøve å få barn er det ingen tid å miste. Noen ganger tar det likevel litt tid. Man blir utålmodige og søker råd. Men det er stor forskjell på «du bør», «du skal», «du…

Når eggløsningstesten er positiv

Hvorfor sædvennlig glidemiddel gjør en forskjell

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt…

Oligoasthenoteratozoospermia

Diagnose: dårlig sædkvalitet

Leger bruker ofte veldig rare ord og uttrykk når diagnoser skal stilles og tilstander beskrives. For mannen i gata er det ofte klin umulig å skjønne hva som er greia, og noen ganger vil man heller ikke spørre. Enten fordi man ikke vil virke uvitende (ja,…

Last inn flere saker