Jegvilhabarn.no hovedbilder.005

Kroppen vår er bygd opp av celler. Muskelceller, fettceller, skjelettceller, hudceller, nerveceller og så videre. Vi har en hel billiard celler i kroppen (1000 millioner millioner) som er fordelt på rundt 220 ulike celletyper. Utrolig, men sant!

Kjønnscellene gir oss muligheten til å formere oss
I tillegg til «vanlige» celletyper som får kroppen til å virke, har vi kjønnsceller som gir oss muligheten til å formere oss. Mannen har sædceller og kvinnen har eggceller. Til sammen skaper disse to magiske cellene et nytt individ! De to sammensmeltede kjønnscellene utveksler informasjon og arvestoffet blandes. Kjønnscellene har halvparten så mye DNA (arvestoff) i seg sammenlignet med andre celletyper, ca 1 meter DNA per celle i forhold til ca 2 meter i en vanlig kroppscelle. Det er fordi én sædcelle og én eggcelle som smelter sammen gir opphav til et nytt liv, hvor halvparten av arvestoffet kommer fra eggcellen og halvparten av arvestoffet kommer fra sædcellen. Så deler cellen seg i to, fire, åtte osv. Etter hvert får de ulike cellene sine egne spesialiserte oppgaver, og danner på ny milliarder av celler fordelt på 220 ulike celletyper. Og slik går livet videre igjen og igjen.

Gi cellene det de vil ha – det gjør det enklere å bli gravid
Hver enkelt celle lever i tillegg sitt eget liv inne i kroppen, og inne i cellene skjer det utrolig mye aktivitet hele tiden. Derfor trenger cellene energi. Det skaffer de seg ved å utnytte næringsstoffer i maten vi spiser, og oksygen fra lufta vi puster inn. Når alt er i orden, og kroppen er fornøyd med næringsstoffene som kommer inn, kan kroppen begynne å tenke på å formere seg. Er det ubalanse i næringsstoffene, eller at kroppen får for lite eller helt feil næring, må kroppen få de grunnleggende behovene på plass først, og det kan ta lenger tid å bli gravid.

 

Hormonbalansen avgjør om eggløsning og sædcelleproduksjon går som normalt
Når kroppen skal lage nytt liv er hormonbalansen spesielt viktig. Hormoner er kjemiske beskjeder som produseres av et organ i kroppen for å sende beskjed til et annet organ. Det kan sammenlignes med en postmann som gir fra seg et brev med instruksjoner til mottakeren. Mottakeren leser brevet og gjør slik som det står i brevet. Derfor må cellene som produserer hormoner ha forutsigbarhet for å kunne produsere riktige mengder hormoner. Er hormonene i balanse fungerer menstruasjonssyklusen og sædproduksjonen som regel normalt, og det blir enklere å bli gravid.

Hormoner involvert i eggløsningen
Det er (minst) 5 hormoner involvert i en eggløsningssyklus:

– Gonadotrophin-releasing hormone (GnRH) produseres av hypothalamus, en del i hjernen. Beskjeden sendes til hypofysen, en annen del av hjernen, med instruks om å produsere hormoner som kalles gonadotrophiner.

– Follicle stimulating hormone (FSH) er det ene av gonadotrophin-hormonene som produseres av hypofysen. FSH virker på eggstokkene.

– Luteinizing hormone (LH) er det andre av gonadotrophin-hormonene som produseres av hypofysen. LH virker også på eggstokkene.

– Østrogen er det viktigste kjønnshormonet hos kvinnen. Østrogen produseres av eggstokkene og virker på flere ulike organer i tillegg til kjønnsorganene.

– Progesteron er det andre kjønnshormonet hos kvinnen. Det produseres av eggstokkene og virker hovedsakelig på kjønnsorganene.

Hormoner involvert i sædcelleproduksjonen
Hormoner fra hjernen stimulerer sædcelleproduksjonen, og det er noen av de samme hormonene som regulerer eggløsningen hos kvinner:

– Gonadotrophin-releasing hormone (GnRH) produseres av hypothalamus, en del i hjernen. Beskjeden sendes til hypofysen, en annen del av hjernen, med instruks om å produsere hormoner som kalles gonadotrophiner.

– Follicle stimulating hormone (FSH) er det ene av gonadotrophin-hormonene som produseres av hypofysen.

– Luteinizing hormone (LH) er det andre av gonadotrophin-hormonene som produseres av hypofysen.

FSH og LH reiser så med blodstrømmen til testiklene for å gi beskjed om å produsere sædceller og til noen celler som heter Leydig celler som får beskjed om å produsere testosteron.

– Testosteron er det mannlige kjønnshormonet, og er viktig for blant annet kjønnsmodning, libido, ereksjon og ikke minst sædproduksjonen. Det er 50 ganger mer testosteron i testiklene enn i blodet hos mannen.

Så trikset gir altså en magisk dominoeffekt
Så pass på at du spiser jevnlig og at maten er sunn. Da vet kroppen hva den får av næring, som igjen gir cellene et forutsigbart liv, som igjen produserer rett mengde hormoner, som igjen legger til rette for at kroppen produserer supre kjønnsceller, som igjen kan gi liv til nye individer.

Skrevet av Christel Taranger Freberg, PhD Mol Biol

Artikler du kanskje liker

Bioteknologiloven forklart enkelt

Assistert befruktning i Norge

Den teknologiske og medisinske utviklingen innenfor dette feltet går i hurtig tempo, og mulighetene for de som trenger hjelp til å få barn er mange. Hvilke behandling som tilbys i Norge reguleres av Bioteknologiloven kapitel 2. I Norge tilbys det assistert befruktning til heterofile og…

7 stille årsaker til at graviditeten uteblir

Glade mennesker blir alltid gravide- eller er det sånn?

Man kan være så glad og lykkelig og forelsket man bare vil, men det kan likevel ta litt tid. Hysj- kan du høre dem? De stille årsakene til at graviditeten kan ta litt tid: Alder Uansett hvordan man snur og vender på det, er alderen den…

La oss fryse tiden!

Frysing av egg til senere bruk

Mange ender opp med å være «oppi årene» når de begynner å prøve å bli gravid. For noen har dette vært et bevisst valg, for andre et ufrivillig valg. Uansett- kjønnscellene blir dårligere jo eldre man blir, og dette gjelder både menn og kvinner. Joda,…

Last inn flere saker