Når eggløsningstesten er positiv

Når alt man ønsker seg er graviditet, vil man at det skal skje så fort som mulig. Man har bestemt seg, og for første gang føles en menstruasjonssyklus utroooolig lang. Du har teoretisk sett 12 muligheter i året til å bli gravid, så det er lurt å gjøre det du kan for at befruktning skal skje.

I andre artikler har vi kommet inn på hvordan du finner eggløsningstidspunktet og sjekker sædkvaliteten. Når du vet at du nærmer deg eggløsning, og du vet at sædcellene er av topp kvalitet, da er det faktisk ENDA en ting du kan gjøre for å øke sjansene for graviditet- nemlig å bruke sædvennlig glidemiddel.

«Hva er det som gjør et glidemiddel sædvennlig,
lurer du kanskje på. Da er det bare å lese videre.»

Kort forklaring:

Sædvennlig glidemiddel etterligner det fertile sekretet hos kvinnen. Den har tilpasset pH-verdi og optimal saltbalanse for at sædcellene skal trives.

Lang forklaring:

pH:

De aller fleste glidemidler er laget for nytelsens skyld. Og de er som regel også tilpasset kvinnens normalt lave pH i skjeden. pH-skalaen går fra 1 til 14 hvor vann, som er nøytralt, har pH-verdi 7.

Når kvinnen ikke befinner seg i tiden rundt eggløsning er pH i skjeden rundt 3,5. Vi har vel alle sett og hørt reklamene for intimsåpe som reklamerer med lav pH. Slik er det også for de aller fleste glidemidlene.

Men miljøet i kvinnens underliv blir annerledes når hun er i tiden rundt eggløsning. Da øker nemlig pH i skjeden, konsistensen på sekretet i skjeden endrer seg, og kroppen gjør seg klar for befruktning.

Sæd har normalt pH høyere enn 7,2, og sædcellene liker seg ikke når pH blir lavere enn dette. Bruker du vanlig glidemiddel vil altså ikke sædcellene trives.

Saltbalanse:

Det er dumt å bruke vann som glidemiddel. Her er ikke pH det største problemet, for den er jo 7, noe som ikke er så langt unna det sædcellene liker. Men tenk tilbake på naturfagtimene på skolen. Vi tar en repetisjon:

Husker du at du lærte om transport av vann gjennom en membran? Kanskje du til og med husker ordet osmose (yey!)? Det handler om at vannet hele tiden beveger seg gjennom membranen for å opprettholde saltbalansen. Sædcellenes yttervegg er en slik membran- en cellemembran.

Vann går alltid fra lavere til høyere saltinnhold. Det blir som å putte en saltvannsfisk i ferskvann. Jeg kan røpe såpass at det ikke går så bra med den fisken. Og slik er det også med sædcellene (snurr film):

Det finnes flere typer sædvennlige glidemidler, og vi har to favoritter som virker positivt på sædcellenes trivsel.

Referanser:

Mortimer et al. 2013, Hum Repr Update, What should it take to describe a substance or product as ‘sperm-safe’
Mowat et al. 2014, Assist Reprod Genet, The effects of vaginal lubricants on sperm function: an in vitro analysis
Tulandi et al. 1982, Fertil Steril, Effect of saliva on sperm motility and activity
Data presentert av Kurtz et al. ved 2009 Annual Meeting of the American Society for Reproductive Medicine. Se info i Fertility and Sterility, Volume 92, Issue 3, Supplement 1, September 2009, S212-S213

Skrevet av Christel Taranger Freberg

Artikler du kanskje liker

Unngå omveier

14 tips til hvordan du kan bli gravid raskt!

Graviditet er ofte planlagt. Når man har bestemt seg for å prøve å få barn er det ingen tid å miste. Noen ganger tar det likevel litt tid. Man blir utålmodige og søker råd. Men det er stor forskjell på «du bør», «du skal», «du…

Oligoasthenoteratozoospermia

Diagnose: dårlig sædkvalitet

Leger bruker ofte veldig rare ord og uttrykk når diagnoser skal stilles og tilstander beskrives. For mannen i gata er det ofte klin umulig å skjønne hva som er greia, og noen ganger vil man heller ikke spørre. Enten fordi man ikke vil virke uvitende (ja,…

Den magiske dominoeffekten

Legg til rette for produksjon av supre kjønnsceller

Kroppen vår er bygd opp av celler. Muskelceller, fettceller, skjelettceller, hudceller, nerveceller og så videre. Vi har en hel billiard celler i kroppen (1000 millioner millioner) som er fordelt på rundt 220 ulike celletyper. Utrolig, men sant! Kjønnscellene gir oss muligheten til å formere oss…

Last inn flere saker