jvhb artikkel 161

Det høres enkelt ut, men i kulissene hjelper biologien oss mer enn vi aner- bare les her:

Egget skal komme seg fra eggstokken til egglederen:

Kvinnen har to eggledere og to eggstokker. De to egglederne går fra hver sin side av livmora og opp til hver sin eggstokk. Hormoner gjør at flere egg modnes i eggstokkene hver menstrasjonssyklus, og så blir ett av eggene dominant og løsner. Dette er det utvalgte egget!

For det er ikke slik at kun ett egg modnes hver syklus- det er flere- men bare ett løsner. Og ja, alle eggene som ikke blir utvalgt går til grunne når ett blir dominant, dessverre. Hvordan utvelgelsen av egget skjer er man ikke sikker på, men når eggløsningen skjer må det fanges opp av egglederen.

I enden av egglederne sitter noen finger-lignende strukturer. Disse «fingrene» stryker frem og tilbake over eggstokken. Målet er å få tak i egget når det løsner fra eggstokken, og få det inn i egglederen, der befruktningen skal skje.

 

Slik kommer sædcellene seg fra penis til egglederne:

Etter utløsningen er sæden som gelé. Dette beskytter sædcellene fra den lave pHen nederst i vagina. Enzymer fra prostata gjør at denne klumpen blir flytende innen 20 minutter. Denne forvandlingen er viktig for å frigjøre sædcellene slik at de kan svømme fritt.

Sædcellene må svømme fra vagina til livmorhalsåpningen. Det høres ut som om denne åpningen er åpen 24/7, men det er ikke tilfellet. Åpningstidene varierer med kvinnens hormonnivåer, og sædceller slippes inn i tiden rundt eggløsning. Sædvæsken blir igjen i vagina mens sædcellene svømmer inn gjennom livmorhalsåpningen.

Kvinnen skiller ut et sekret fra livmorhalsen som hjelper sædcellene å svømme gjennom den. Når sædcellene kommer seg inn skal de fortsette svømmeturen gjennom hele livmora og opp i egglederne. Som regel løsner det bare ett egg fra den ene eggstokken, så da er det 50/50 sjanse for å velge riktig eggleder- den med egget i!

De sprekeste sædcellene svømmer enkelt gjennom sekretet som kvinnen skiller ut fra livmorhalsen. Dette sekretet vokter på en måte åpningen til livmorhalsen, og blir tynnere, blankere og mer sædvennlig i tiden rundt eggløsningen. Sekretet hjelper sædcellene med å nå målet- å komme seg til egglederne.

De første sædcellene klarer faktisk å nå egglederne minutter etter utløsningen! Og- urettferdig som det høres ut- det er som regel ikke den første sædcellen som befrukter egget. For egget er kanskje ikke der enda! Sædceller som har kommet seg til egglederen kan leve der i opp til en uke.

 

Så skjer miraklet i egglederen:

Etter at egget har kommet seg inn i egglederen må det befruktes innen 24 timer. Inne i egglederen finnes det flimmerhår som, sammen med bevegelsene i egglederen, frakter egget i retning livmora. Turen gjennom egglederen tar rundt 30 timer. Dette er ikke fordi egglederen er så lang, men fordi egget stopper opp når det kommer frem til et bestemt punkt. Der ligger det og hviler i timesvis. Befruktningen skjer på dette stedet.

Når sædcellene og eggcellen møtes blir sædcellene hyperaktive. De endrer seg for å kunne komme seg gjennom veggen på egget og inn. Det er ikke så lett å komme inn, så de må jobbe hardt! Egget er dekket av en ekstra membran som sørger for at egget ikke kan befruktes av noe annet enn sædceller fra mennesker (!) og at egget ikke kan befruktes av mer enn én sædcelle. Etter befruktning reiser det befruktede egget videre til livmora for å feste seg og bli en baby.

Referanser:

UCSF Medical Centers pasientinformasjon

Skrevet av Christel Taranger Freberg

Artikler du kanskje liker

Ny forskning om Ibuprofen (Ibux)

Bruk av smertestillende under graviditeten

Mange kvinner blir uvel de første 12 ukene av svangerskapet (første trimester). Derfor er det stor sannsynlighet for at medikamenter som inneholder Paracetamol (Paracet) eller Ibuprofen (Ibux) brukes i denne perioden. En ny forskningsrapport (2018) omtales nå i ulike medier, som sier at gravides bruk…

Spis pizza og bli gravid

Middelhavsmat øker sjansene ved IVF

Ok, kanskje ikke akkurat pizza, da, men Middelhavsmat har vist seg å være superbra for kvinner som prøver å bli gravide ved hjelp av assistert befruktning! Når det kommer til å lage barn, er kosthold og livsstil like viktig for menn som for kvinner. Middelhavsmat…

La oss fryse tiden!

Frysing av egg til senere bruk

Mange ender opp med å være «oppi årene» når de begynner å prøve å bli gravid. For noen har dette vært et bevisst valg, for andre et ufrivillig valg. Uansett- kjønnscellene blir dårligere jo eldre man blir, og dette gjelder både menn og kvinner. Joda,…

Last inn flere saker