jvhb artikkel 153

Anabole steroider er en del av en klasse medisiner som kalles androgener, som er stoffer som ligner veldig på testosteron i måten å påvirke kroppen. Testosteron produseres naturlig i testiklene hvor testosteronets hovedrolle er å hjelpe til med utviklingen av sædceller. Overflødig testosteron sendes fra testiklene til resten av kroppen hvor det binder seg til andre celler og får dem til å uttrykke proteiner som gjør menn mer mandige (større muskler, mer kroppshår osv.). I hjernen er det en liten termostat som regulerer kroppens hormoner. Når testosteron-nivåene er lave produseres sekundære hormoner (LH, FSH, GnRH) som i sin tur gjør at testiklene øker testosteronproduksjonen.

Hva gjør de med meg?

Dersom man tar anabole steroider kortslutter kroppens naturlige hormontermostat. Kunstig økning av testosteronnivå i blod til ultrahøye nivåer gjør at kroppen bygger enda mer muskelmasse. Men samtidig forteller den hjernen at kroppen produserer for mye testosteron og kroppen prøver så å rette opp igjen ubalansen ved å slå av testosteronproduksjonen i testiklene. Problemet blir da at testosteronet ikke kan komme seg fra blodet og inn i testiklene, og siden testosteron er nødvendig for sædcelleproduksjonen vil testiklene slutte å produsere sædceller.

Kan man rette opp skaden?

Det kommer an på hvor mye anabole steroider man har brukt, og hvor lenge man har brukt det. Langtidsbruk kan skrumpe testiklene og drepe cellene som skal produsere testosteron. Anabole steroider kan også forstyrre signalveiene som gjør at kroppen reparerer seg selv og re-etablerer en normal hormonbalanse.

Hvis du planlegger å bruke noen form for androgener- dette inkluderer hormonerstatningsterapi, plaster, kremer, steroider etc. bør du snakke med en spesialist på mannlig fertilitet for å lære om mulighetene du har for å øke testosteronnivå på en sikker måte slik at du kan bevare din fertilitet.

Kan jeg få tilbake sædcelleproduksjonen?

Det første du må gjøre er å slutte å ta steroider. Da er det mulig å gjenvinne fertiliteten, men det er avhengig av hvor mye og hvor lenge du har brukt steroidene. Det kan ta opp til ett år å få tilbake en god sædkvalitet, så vær tålmodig med kroppen din.

Noen ganger trenger kroppen hjelp til å få signalene opp å gå igjen. En spesialist på mannlig fertilitet vil da gjøre en hormonanalyse ved hjelp av din blodprøve. Basert på denne kan du få medisiner som kan kickstarte sædcelleproduksjonen.

Kan det være for sent?

I ekstreme tilfeller vil kroppen ikke ha mulighet til å få sædcelleproduksjonen opp på det nivået som trengs for naturlig befruktning. Det finnes teknologi som kan hjelpe med befruktning i slike tilfeller. Takket være moderne medisin kan man ha mulighet til å bli pappa også når det bare er noen ytterst få sædceller gjemt inne i testiklene. Man kan ta en prøve av testikkelvevet og scanne det for sædceller (TESE). Hvis man finner sædceller der kan man sette én sædcelle inn i ett egg (ICSI) og plassere det befruktede egget inn i livmoren.

Det beste er selvfølgelig å holde seg langt unna anabole steroider. Når barneønsket kommer er det bedre å kunne få barn naturlig enn at dama må på hormonkur og hente ut egg til befruktning, og du må under kniven for å hente ut sædceller.

Artikkelen er fritt oversatt fra dontcookyourballs.com

Artikler du kanskje liker

Den magiske dominoeffekten

Legg til rette for produksjon av supre kjønnsceller

Kroppen vår er bygd opp av celler. Muskelceller, fettceller, skjelettceller, hudceller, nerveceller og så videre. Vi har en hel billiard celler i kroppen (1000 millioner millioner) som er fordelt på rundt 220 ulike celletyper. Utrolig, men sant! Kjønnscellene gir oss muligheten til å formere oss…

Bioteknologiloven forklart enkelt

Assistert befruktning i Norge

Den teknologiske og medisinske utviklingen innenfor dette feltet går i hurtig tempo, og mulighetene for de som trenger hjelp til å få barn er mange. Hvilke behandling som tilbys i Norge reguleres av Bioteknologiloven kapitel 2. I Norge tilbys det assistert befruktning til heterofile og…

7 stille årsaker til at graviditeten uteblir

Glade mennesker blir alltid gravide- eller er det sånn?

Man kan være så glad og lykkelig og forelsket man bare vil, men det kan likevel ta litt tid. Hysj- kan du høre dem? De stille årsakene til at graviditeten kan ta litt tid: Alder Uansett hvordan man snur og vender på det, er alderen den…

Last inn flere saker